Sebastian Ghiţă, dat în urmărire

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea procurorilor DNA de arestare preventivă în lipsă a omului de afaceri Sebastian Ghiţă. Decizia nu este definitivă, dar este executorie. Solicitarea DNA de arestare preventivă survine în contextul în care Ghiţă a încălcat dispoziţiile controlului judiciar.

Update Ghiță a fost dat în urmărire națională, el fiind căutat de polițiști la domiciliul său, dar și la cel al socrilor, fără a fi găsit.

„Conform Codului de procedură penală, pentru localizarea și prinderea inculpatului Ghiță Sebastian Aurelian a fost dispusă darea în urmărire a acestuia, activitate ce se desfășoară de polițiști, sub supravegherea procurorului competent”, a precizat IGPR într-un comunicat.

Un procuror DNA a declarat în sala de judecată că Sebastian Ghiță nu s-a prezentat de două ori la IPJ Prahova și nu a mai fost găsit nici acasă, dar nici la alte adrese.

„Sebastian Ghiță a dat dovadă de rea-credință. El și-a premeditat fuga. Există date și indicii că a fugit și s-a ascuns pentru a se sustrage de la judecată. Deși era supravegheat de trupe speciale, el a reușit să se ascundă. Dispariția sa a fost premeditată, lucru indicat prin desele înregistrări difuzate de România TV, post controlat de Sebastian Ghiță, în care acesta încearcă să arunce vina pe alte persoane. Vă rugăm să emiteți un mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiță, pentru ca acesta să poată fi dat în urmărire”, a spus procurorul.

De cealaltă parte, avocatul lui Ghiță a recunoscut că fostul deputat a încălcat condițiile controlului judiciar, însă a spus că nu există date că acesta a părăsit teritoriul țării.

Update: La scurt timp după ce instanţa supremă a decis arestarea preventivă în lipsă, Sebastian Ghiţă a fost dat în urmărire naţională.

Dacă Sebastian Ghiţă nu va fi găsit în ţară, iar autorităţile vor avea indicii că acesta a părăsit România, anchetatorii vor cere instanţei, potrivit procedurii, emiterea unui mandat european de arestare pe numele lui, urmând să fie dat şi în urmărire internaţională.

Polițiștii au mers la locuința lui Sebastian Ghiță pentru a pune în aplicare mandatul, dar fostul parlamentar nu a fost găsit acasă

Neputând fi dus în arest, acesta a fost dat în urmărire generală, iar fotografia și datele sale au fost publicate pe site-ul poliției.

Pe 27 decembrie 2016, magistrații de la ÎCCJ au respins o primă cerere a DNA de arestare în lipsă a lui Sebastian Ghiță, însă au menținut interdicția ca acesta să părăsească teritoriul României.

Citat să se prezinte pe 21 decembrie la DNA Ploiești în dosarul Ponta-Blair, Ghiță nu a venit, la sediul Parchetului ajungând doar avocații săi.

Pentru că fostul deputat nu a fot găsit, acesta a fost dat în consemn la frontieră şi căutat pe teritoriul întregii țări.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.