Mania grandorii şi nesimţirea

În general, lucrurile au legătură între ele şi acolo unde pare instalat haosul. Niciodată, ca în preajma alegerilor, înainte şi după, instituţiile statului nu se văd mai bine. De la această linişte ar trebui să se revendice tot timpul, fără a mai violenta legea. Cum să funcţioneze statul român când singura preocupare a funcţionarilor săi este de a tria problemele pe sensul de mers al traficului de influenţă? O nouă lege privind funcţionarul public este mai mult decât necesară, dintr-un simplu motiv. Până în prezent, nu s-a văzut niciun funcţionar public sancţionat exemplar pentru abuz de putere, respectiv ignorarea legii. În spatele structurilor publice stau armatele corupţiei, prin interpuşi. A te mai întreba de unde atâta tupeu, aroganţă sau autoritarism în persoana unor oameni care ar trebui să aibă un comportament strict funcţional în raport cu societatea reprezintă un sens major. Corupţia, în tendinţa de dominare, şi-a însuşit armurile autorităţii abuzive în chiar exerciţiul public instituţionalizat, de parcă legile se construiesc acolo unde au loc derapajele. Nu întâmplător legislaţia lasă loc la tot felul de stranii posibilităţi, în ideea explicită de a fi la dispoziţia celor aflaţi într-o poziţie decizională. Această democratizare a absurdului operează în susţinerea statului actual, mai exact, a celor aflaţi la putere. În aceste condiţii, până la reformele aşteptate de aproape trei decenii, toleranţa societăţii trebuie să fie declarat zero. Individual sau colectiv, raportul cu instituţiile publice trebuie văzut exclusiv prin grila europeană. Întâietatea legislaţiei europene în faţa celei deficitar româneşti obligă nu numai justiţia la un schimb de perspectivă, ci şi pe simplul cetăţean. Pentru că simplu cetăţean trebuie să fie, în mod Constituţional, fiecare român.

Avem nevoie, chiar experimental, de mari procese care să pună instanţele în starea de alertă a soluţiilor corecte. Încălcarea Constituţiei ţării, anularea imunităţii, corupţia ca sistem public, reformarea instituţiilor nu mai sunt probleme doar pentru clasa politică. În esenţa ei, democraţia a fost instaurată prin Constituţie. Însăşi imperfecţiunea aparatului de justiţie din România, acolo unde se manifestă, trebuie să devină subiectul unor procese la Curtea Europeană. Este chiar soluţia reformei pentru Opoziţia politică, şi nu numai.

Comunităţile locale, organizaţiile, instituţiile cărora li se încalcă drepturile, în loc să se automutileze moral, aşa cum se întâmplă, vor trebui să ceară în justiţie respectarea drepturilor europene. Este vremea juriştilor curajoşi şi competenţi să se implice în armonizarea legislaţiei interne cu a celei europene, cu reacţie imediată la încălcarea drepturilor colective sau individuale. România nu se va putea schimba decât pe calea dreptului şi a democraţiei, într-o osmoză perfectă.

Adâncind ţara în frică, aberaţii, intimidare, personajele de la vârful şi baza statului uită a doua zi după alegeri de ce se află în respectivele poziţii. Persoane credibile ajung în câteva săptămâni de plimbat în maşina de serviciu, cu sau fără girofar, asemănătoare unor fumători de iarbă, dacă nu cumva schizofrenice. Mania grandorii şi nesimţirea sunt singurele lor caracteristici, acestea fiind atributele sistemului preluate instant prin degradarea istorică. Numai o justiţie funcţională poate schimba această ordine mortală din societate. Nu măsurile punitive ar trebui să fie ţinta, ci înlocuirea imediată a acestor monştri şi a sistemului care permite manifestările gangstereşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1330 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.