×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 17 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 25 septembrie 2017, 16:32
EUR (€)
+0.0015 ↗
4.5965 RON
USD ($)
+0.0354 ↗
3.8670 RON
• • •
Vine sfârșitul lumii dacă jurnaliștii postului german adoptă o asemenea atitudine
Maniera în care Deutsche Welle se situează în scandalul de la DNA
Criză în interiorul DNA
Criză în interiorul DNA

"Capăt de linie la DNA. Dacă Laura Codruța Kövesi e dispusă să sacrfice credibilitatea întregii instituții pentru a-și salva scaunul înseamnă că a ajuns la capătul resurselor". Astfel comentează Deutsche Welle, ediția în limba română scandalul din interiorul DNA.

“După apariția unor înregistrări de la o ședință de lucru a DNA s-a declanșat o veritabilă criză în interiorul instituției. Șefa DNA Laura Codruta Kövesi a dispus o anchetă internă pentru aflarea autorilor acestor înregistrări, anunțând totodată că a dispus deschiderea unor dosare penale împotriva acestora. Dar mai înainte de a continua relatarea e nevoie de o precizare la care cititorii noștri au dreptul. Am înregistrat și editat de-a lungul anilor o mulțime de benzi audio, atât în format analogic (pe bandă magnetică) cât și în format digital, și pot spune pe temeiul acestei experiențe că nu am găsit urme ale unor intervenții de natură să modifice sensul principal al celor spuse de șefa DNA. În pofida a ceea ce se crede de către nespecialiști, posibilitățile de falsificare ale unei înregistrări audio nu sunt nelimitate. Nu poți pur și simplu să iei un pasaj dintr-un context și să-l muți în alt context fără să lași urme, căci sunetul are o complexitate aproape imposibil de reprodus. Tipul microfonului, setările de volum, distanța față de sursă, zgomotele de fond, calitatea acustică a sălii, reverberațiile, toate acestea dau sunetului o textură unică. Ceea ce poți face mai ușor și cu mai mult succes este să lucrezi pe aceeași înregistrare mutând un pasaj dintr-un loc în altul, dar chiar și așa nu poți obține decât fraze coerente relativ scurte, căci păstrând contextul mai larg îți deconspiri falsul. Nu în ultimul rând dinamica vocii trădează ușor o intervenție, căci pasajul lipit trebuie să se potrivească ca tonalitate, ritm și înălțime cu noul context. Ca să nu mai vorbim de pauze și respirație.
În consecință, înregistrarea dintr-o ședință de lucru a DNA în care Laura Codruța Kövesi presează pentru a obține mai multe rezultate pare mai curând autentică. Nu mai insistăm. De altfel șefa DNA, în loc să anunțe că a mobilizat o echipă de specialiști independenți (și nu pe ”colegii de la serviciul tehnic”) care să demonstreze că banda audio este un fals, a declanșat o anchetă internă pentru a-i depista pe cei care au făcut înregistrarea. O investigație ca la serviciile secrete, cu testul poligraf, pe care însă mai mulți procurori au refuzat să-l accepte. Procurorii Doru Ţuluş, Mihaela Iorga şi Nicolae Marin au sesizat Inspecţia Judiciară acuzând practicile abuzive ale șefei DNA. Laura Codruța Kövesi nu s-a lăsat mai prejos și i-a destituit pur și simplu pe Doru Țuluș și Mihaela Iorga din funcțiile deținute, acuzându-i de fapte grave, comise cu mai mulți ani în urmă. În același timp însă nu mai puțin de 8 procurori DNA, dintre care unul sosise la DNA abia în februarie anul acesta, au cerut CSM să fie transferați la alte parchete. (Lumeajustiției.ro).
Pe scurt la DNA e o ambianță apăsătoare și tulbure. Se fac plângeri la CSM și Inspecția Judiciară, iar pe canele interne se transmit amenințări cu închisoarea. Șefa Direcției, ale cărei metode contestabile au fost expuse public, îi acuză în replică pe unii dintre cei mai importanți colaboratori de corupție. Dar atunci, se va întreba lumea pe bună dreptate, ce încredere se mai poate avea în anchetele DNA? E clar că Laura Codruța Kövesi a ajuns la capătul resurselor ei dacă e dispusă acum să sacrifice credibilitatea întregii instituții ca să-și salveze imaginea.
Ministrul Justiției Tudorel Toader a făcut luni dimineața o declarație care sugerează că ar fi posibil să propună, în cele din urmă, revocarea din funcție a șefei DNA: ”Eu cred că a venit vremea clarificărilor la DNA. Prin raportul acela pe care l-am prezentat destul de amplu referitor la anchetarea modului de adoptare a OUG 13, eu am tras un puternic semnal de alarmă vizavi de activitatea DNA și am subliniat nevoia imperativă ca activitatea DNA-ului să se desfășoare în limite constituționale”.
Totuși ministrul rămâne foarte prudent, căci știe prea bine că nu poate cere revocarea din funcție a șefei DNA fără argumente foarte puternice mai ales pentru mediul politic extern. Laura Codruța Kövesi a fost văzută ca garanție a luptei împotriva corupției, iertându-i-se, din acest motiv, multe lucruri, inclusiv plagiatul. Iar în cele din urmă soarta procuroarei depinde de decizia președintelui Iohannis.
Dacă nu putem anticipa cursul evenimentelor putem face în schimb o evaluare a situației în termeni generali. La DNA nu e vorba de rivalități personale, de orgolii sau de clarificări interne, ci de o criză mult mai profundă. Așa cum reiese din înregistarea de la ședința de lucru a DNA, a apărut un puternic dezacord între Laura Codruța Kövesi și proprii colaboratori privind chiar scopurile instituției și mijloacele de acțiune. Șefa DNA nu a ascuns că nu are niciun respect față de deciziile Curții Constituționale și că nu este dispusă să le respecte. Dimpotrivă, a cerut subordonaților ei să facă cât mai multe arestări la nivel înalt pentru a-și reface ascendentul pierdut și a demonstra că în ciuda obiecțiilor ”are dreptate”. Dar sunt dispuși colaboratorii ei să o urmeze pe acest drum riscant? Se pare că nu. Procurorii DNA nu mai cred nici ei în misiunea instituției, așa cum o definește liderul ei Laura Codruța Kövesi, ceea ce explică dezertările masive din ultimul timp”, scrie jurnalistul Horațiu Pepine în Deutsche Welle.

Eugenia SolomonPublicat Marţi, 04 iulie 2017
5515
 | 13
 | 23
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Radu Humor
+1
Ce D.W. ? Vax albina, sau Mircea Rusu, tot un drac !
Publicat Vineri, 07 iulie 2017
+Răspunde
Nastratin
+3
Acest Pepine , are multe articole in Deutsche Welle , in limba maghiara !
Publicat Marţi, 04 iulie 2017
+Răspunde
Poli 21
-3
Ar fi bine sa nu il confundati pe acest pepine cu Deutsche Welle .
Publicat Marţi, 04 iulie 2017
+Răspunde
Csalas
-4
2CVELE ???
Publicat Marţi, 04 iulie 2017
+Răspunde
Lula da Silva
+5
Asa este la DNA, unii vin , alti pleaca. Eu nu plec!
Publicat Marţi, 04 iulie 2017
+Răspunde
Horus
-3
Horațiu Pepine??????? Vantu sa traiasca..:)))))
Publicat Marţi, 04 iulie 2017
+Răspunde
decebal
+21
pentru orice pupincurit al baschetbalistei se pune o singura intrebare legata de rolul si deciziile dna-ului : de ce nu exista o singura firma straina + sefii ei straini anchetata de dna? ne facem ca uitam ca economia e dominata intr-o proportie de peste 90% de firmele straine? ne facem ca uitam ca exista dosare cu firme straine implicate, gen celbvrul microsoft, dar nu a fost luat la intrebari nici un reprezentatnt strain al acestor firme? oare de ce? romanii s-au "corupt" singuri cu zeci demilioane de euro? sau asta a fost rasplata pentru tinichelele agatate de diversi ambasadori straini in pieptul voluptos al baschetbalistei?
Publicat Marţi, 04 iulie 2017
+Răspunde
IQ100 @ decebal
0
voluptos???eu as zice moartea pasiunii...
Publicat Marţi, 04 iulie 2017
+Răspunde
Cetatean @ decebal
0
S-ar parea ca ea viseaza sa fie presedinta Romaniei intr-o zi! Asa ca face ce ar trebui pt a ajunge acolo. Dc? Nu stiu ce valori are in mintea ei, dar cred ca stie cum merg lucrurile. A fi prezidel de colonie in realitate nu e o mare onoare, dar cine stie ce relatii parghii la nivel ultra inalt o functie simbol poate conferi. Poate iluzia ca este cineva f important.
Publicat Marţi, 04 iulie 2017
+Răspunde
Sodahead
+18
Cred ca e cazul sa lamurim un pic lucrurile: orice ambasador al oricarei tari promoveaza interesele tarii lui in tara in care este numit. Asa cum fac si ai nostrii. Deci tot ce spun Klemm, Gittenstein si altii trebuie privit numai prin aceasta prisma: interesele lor. NU ale noastre. Numai imbecilii indoctrinati de la noi pot crede ca pe ambasadori etc, ii ...aia grija de noi. De loc. Ba din contra. Mi-e o scarba uriasa de toti cei pe care ii aud zicand: "asa a zis (M)UE, asa a zis nu stiu cine. Asa si cu Deutsche Welle, oficios al guvernului german. Ce scrie acest ciudat Pepine reflecta interesele celor care il platesc. Punct. Se pare ca si prin alte cancelarii s-a inteles simplu ca opinia publica de la noi nu mai inghite politruci stalinisti de teapa lui Coldea, Kovesi etc. Si atunci schimba si ei directia. Ar trebui sa fie un semnal si pentru Tudorel si Klaus sa inteleaga ca e cazul sa scape de baschetbalista fara onoare care nu vrea si pace sa plece. E suficient de inculta ca sa nu priceapa ca sunt momente in care e cazul sa o lasi mai moale si sa te cari din proprie initiativa. La ea acest moment e de mult trecut. Dar ca toti cei indragostiti de putere nu poate sa inteleaga sau, mai ales, NU VREA sa inteleaga. Probabil ca dosarele grele pe care le-a instrumentat: Microsoft, EADS, adica alea cu adevarata coruptie, nu gainariile ordinare identificate cu sprijinul larg al unor inregistrari masluite de SRI, ii dau curaj. Sperante Desarte. Soarta ei e pecetluita. Problema insa ramane: ce facem cu coruptia din multinationalele de pe la noi, cu distrugerea capitalului romanesc? Asta e o problema mult mai grava pentru care unii (inclusiv LCK) ar trebui sa raspunda.
Publicat Marţi, 04 iulie 2017
+Răspunde
C. Șerban
+21
@all. Degeaba încercați, LCK nu mai poate fi salvată, nici măcar „spălată”. Din cauza ei DNA a comis crime (să nu-mi spuneți că distrugerea carieriei sau a vieții unor oameni nevinovați nu sunt crime!), iar acuma a venit ora scadenței. Locul madamei LCK este la Târgușor.
Publicat Marţi, 04 iulie 2017
+Răspunde
Cetatean @ C. Șerban
0
Dar cine o puse, zmaul zmailor sa scape? Asteptati cu totii sa il capaceasca biine in stilul lui caracteristic, apoi sa ii ridicam statuie doamnei pt ca a reusit sa il ciuruiasca pe al Mare Om Politic! O putei amplasa unde vreti: Jilava, Popa Sapca chiar in toate centrele de detentie sa se bucure hotii de 1000 lei ce iau 2,4 ani pt atat!
Publicat Marţi, 04 iulie 2017
+Răspunde
Hadrian
+21
DNA s-a instituit de comunisti cu sprijin american direct (FBI si CIA) si s-a dorit o institutie de asanare a potentatilor comunisti din postcomunism si contra celor din epoca Ilici Iliescu-imaginea apocalipsei comuniste kremliniste(in special dupa mineriada din iunie 1990) in ochii majoritatii romanilor din strainatate. Preluata de lobby-ul democrat si de catre soros cu sprijinul direct al lui basescu, DNA a fost transformata in oficina si ciocanul de lupta al multinationalelor coruptibile contra intereselor capitalismului autohton prin reprezentanti oficiali ai USA gen Gittenstein, Klemm, Biden, Nuland. Recentele dezvaluiri din Congresul american referitoare la anticoruptia din Romania i-a obligat si pe congresmenii americani sa ia cunostinta despre realitate.
Publicat Marţi, 04 iulie 2017
+Răspunde
Hadrian @ Hadrian
+13
Corectez - DNA s-a instituit de brucanisti cu sprijin...
Publicat Marţi, 04 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
Lovitură dură pentru Macron
Publicat acum 7 ore şi 37 minute
Marine Le Pen jubilează
Publicat acum 19 ore şi 32 minute
Bombă: Victor Ponta, audiat în două dosare
Publicat acum 4 ore şi 11 minute
Cristian Tudor Popescu, desființat de un preot
Publicat acum 7 ore şi 5 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Duminică, 24 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Constatând că actualul premier al României nu poate fi câtuși de puțin păcălit de cineva, după cum au dovedit mai multe episoade, în frunte cu cel cu băncile, mi-am luat cutezanța, în virtutea celor peste trei sferturi de veac de ființare prin România, să vă aduc spre luare aminte câteva lucruri care să vă împiedice de a vă păcăli, cumva, singur.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 20 ore şi 42 minute