Manifestanții cer: Jos Ponta, Jos Oprea, Jos Piedone!

Peste 25.000 de oameni au răspuns apelului lansat pe Facebook prin care au fost chemați, în Piaţa Universităţii, la un miting de protest pentru demisia primarului Sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, în urma tragediei de la clubul Colectiv. Anunțul a fost postat pe pagina de Facebook „DEMISIA Piedone, subordonaților lui și tuturor celor răspunzători”, alături de mesajul: „SĂ NU MAI LĂSĂM OAMENII SĂ FIE SACRIFICAȚI ÎN NUMELE ȘPĂGII!”. Edilul sectorului 4 declara, sâmbătă, că din punctul de vedere al primăriei, Clubul Colectiv a funcţionat legal. Manifestanții au mărșăluit prin Capitală, cerând demisia lui Victor Ponta, Gabriel Oprea și a lui Piedone.

UPDATE Protestul a luat sfârşit după mai mult de şase ore în care mii de oameni au mers în marş prin centrul Capitalei, la Guvern, MAI, Parlament şi Primăria Sectorului 4, cerând demisia lui Piedone, Oprea şi Ponta.

UPDATE 00.12: O parte dintre cei care au protestat în centrul Capitalei se întorc în Piaţa Universităţii, strigă „Vrem spitale, nu catedrale!”, conform antena3.ro. Ceilalţi au pornit spre Clubul Colectiv.

UPDATE Miercuri – 00.01: O parte a manifestanților a ajuns în Piața Universității.

UPDATE 23.39 Traficul în Piața Unirii din Capitală a fost restricționat din cauza proteselor, informează B1 TV.

UPDATE 23.20 Manifestanții au rostit o rugăciune, au aprins lumânări în fața primăriei Sectorului 4.

Unii dintre ei se îndreaptă spre clubul Colectiv, alții spun că vor merge direct la Universitate.

În rândul protestatarilor au apărut informații despre o confiscare a manifestației, pentru că au apărut foști revoluționari și persoane din galeriile de fotbal, informează B1 TV.

UPDATE 23:03 Antena 3 citează Jandarmeria: Sunt 25.000 de protestatari

Update 22.45 Postare Klaus Iohannis pe Facebook

„Sunt impresionat de manifestările din această seară. Este o mișcare de stradă, care vine din dorința oamenilor de a le fi respectate condiția și demnitatea. Am înțeles că se cere și se așteaptă, pe bună dreptate, ca cineva să-și asume răspunderea politică. Următorul pas trebuie să fie al politicienilor, care nu pot ignora acest sentiment de revoltă”.

După numai 12 minute s-au înregistrat 2.514 distribuiri şi 2.171 de comentarii

UPDATE 22.30 Protestatarii au ajuns la sediul Primăriei Sectorului 4, unde scandează ”Demisia!” și ”Hoții!”.

UPDATE 22:20 : Un sobor de nouă preoți, condus de Marius Cojocaru, paroh al Bisericii Sfântul Nicolae Broșteni, a oficiat marți seară, în fața clubului Colectiv, o slujbă de pomenire pentru victimele incendiului de la sfârșitul săptămânii trecute, conform AGERPRES.

UPDATE 22.10 Manifestanții au ajuns în apropiere de clădirea Parlamentului. Traficul în Piața Constituției este blocat, informează B1 TV. Oamenii s-au oprit în fața Parlamentului. O parte dintre ei au vrut să sară gardul Parlamentului, să intre în curte, însă jandarmii au intervenit și i-au oprit.

Acum protestatarii se îndreapta către Primaria Sectorului 4.

UPDATE 22.00 Protestatarii se îndreaptă spre Parlament.

UPDATE 21.50 Manifestanții din fața ministerului de Interne unde scandează ”Demisia!”. Protestatarii s-au așezat în genunchi în fața ministerului, informează B1 TV.

În fața sediului MAI sunt mii de oameni, mulți dintre ei tineri, care cer demisia ministrului Gabriel Oprea, transmite corespondentul B1 TV.

Foto: Timi Șlicaru

”Organizare nu există, se aude că s-ar fi dus în Sectorul 4, la primărie, sau vor să se ducă. Cred că cel mai bine ar fi să te duci la cei care au dat autorizațiile. Trebuie să ne focalizăm exact pe problemă, cel în cauză, cred ca vinovatul principal este Oprea și trebuie să nu plătească numai cu funcția. Suntem un grup de studenți care vrem să venim aici seară de seară”, a declarat un protestatar, în timp ce în spatele lui un grup de manifestanți scanda ”Nu plecăm acasă, morții nu ne lasă!”.

Update 21.40 În faţă la MAI se scandează „Izmană cu girofar”

Din cei peste 15.000 de persoane câte au ieşit în stradă, în Piaţa Victoriei şi Piaţa Universităţii, câteva mii au ajuns în faţa sediului MAI. Aici se scandează „Izmană cu girofar” şi se cer în continuare demisiile primarului Piedone, a vicepremierului Oprea, a premierului Ponta şi, noutate, a şefului ISU. S-a lămurit şi cine conduce grupul bine organizat cu drapele şi portavoci care a venit mai târziu în Piaţa Victoriei. Este vorba de Claudiu Crăciun, cel care în ianuarie şi februarie 2012 conducea grupurile cu vederi anarhiste. De altfel scandările cu iz anarhist au venit din această zonă şi marţi seara.

Foto: Timi Șlicaru

UPDATE 21.15 Proteste au loc marți seară și în mai multe orașse din țară. Mii de oameni au ieșit pe străzile din Brașov, Ploiești sau Miercurea Ciuc, având aceleași scandări ca protestatarii din Capitală. Aceștia cer demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea. Sunt scandări și împotriva ISU și a funcționarilor corupți din administrația centrală și locală.

UPDATE 21.00 Protestatarii au pornit pe Calea Victoriei și se îndreaptă către sediul ministerului de Interne, transmite corespondentul B1 TV.

Update 20.30 Un grup organizat a intrat în Piaţa Victoriei. Proteste la Braşov şi Ploieşti

În Piaţa Victoriei a mai apărut un grup organizat dotat cu portavoci, care nu a fost şi în Piaţa Universităţii. Conform B1 TV se pare că sunt oameni din galeriile de fotbal. Acest grup este separat de grosul protestatarilor venit din Piaţa Universităţii. La ora 20.30, protestatarii iniţiali s-au aşezat în genunchi şi rostesc „Tatăl Nostru”. Între timp pe reţelele de socializare au apărut poze din Braşov şi Ploieşti, unde pieţile centrale sunt arhipline. Se scandează aceleaşi lucruri ca la Bucureşti.


Update 20.15 În Piaţa Victoriei creşte numărul protestatarilor

În Piaţa Victoriei a crescut semnificativ numărul protestatarilor. Antena 3 şi România TV dau 10.000, Adevărul Live – 13.000, Realitatea TV şi B1 TV – 15.000. Un oficial din Poliţia rutieră a anunţată că pe marile bulevarde din centru circulaţia a fost oprită şi redirecţionată. Respectivul oficial nu a estimat numărul de protestatari, limitându-se să spună că sunt „mii şi mii”. S-a triplat numărul iniţial de jandarmi din dispozitivul creat în faţa Palatului Victoria. Mulţimea este tot mai nervoasă. Se scandează: „Piedone nu uita, a venit şi vremea ta!”,„Piedone asasin, Oprea asasin!”, „Ponta şi ai lui, asasinii neamului!”, „Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă!”, „Ultima soluţie, înc-o revoluţie”, „Jos guvernul!”, „Jos Ponta !” „Jos Oprea!”, „Toate partidele, aceeaşi mizerie!”. În paralel în faţa clubului Colectiv, la o troiţă, un sobor de preoţi ţin o slujbă. În asistenţă sunt persoane care laudă preoţii şi pe Patriarhul României.

Update: 19.50 Manifestanţii se îmbrâncesc cu jandarmi în Piaţa Victoriei

Cca 8.000 din cei 10.000 de manifestanţi au ajuns în Piaţa Victoriei, unse se cer trei demisii: a primarului Piedone, a ministrului Gabriel Oprea şi a premierului Victor Ponta. După incidentele cu jandarmii, s.a dublat numărul acestora în faţa guvernului. Manifestanţii au început să scandeze „Jandarmeria apără hoţia”. După ce s-a aflat de incidentele din faţa Guvernului, spre Piaţa Victoriei se îndreaptă noi şiruri de manifestanţi. Antena 3 şi România TV evită să anunţe că se strigă şi „Jos Ponta”. Abia la 19.49, la România TV se recunoşte că se scandează şi Jos Oprea şi Jos Ponta.(LG)

UPDATE 19.40 Manifestanții care participă la mitingul împotriva primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, au ajuns marți seară în Piața Victoriei, conform AGERPRES. Nici un demnitar nu află la această oră în sediul Guvernului.

UPDATE 19.15 Bulevardul Lascăr Catargiu a fost blocat pe ambele sensuri.

Un moment special a fost acela când o autospecială de pompieri care se afla pe stradă a fost aplaudată de participanții la miting, transmite corespondentul B1 TV.

UPDATE 18.50 Câteva mii de persoane se află în Piața Universității, blocând bulevardul Magheru, informează B1 TV.

Din datele de pe teren, oamenii se îndreaptă spre Guvern și nu spre Primăria Sectorului 4, așa cum anunțaseră inițial.

PUBLICITATE

Într-o intervenție telefonică pentru Știrile B1 TV, Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a declarat că vor fi luate toate măsurile necesare pentru a împiedica producerea incidentelor.

”Mai multe persane au blocat zona Piața Universității, bulevardul central. Jandarmii vor organiza dispozitive de protejare a acestora. Vom lua toate măsurile necesare pentru a asigura ordinea publică în zonă, pentru a preveni unele incidente și pentru a asigura siguranța persoanelor. Facem estimări operative, nu cifre care sunt destinate publicității. Mai mulți negociatori discută cu unii din liderii acestei adunări și vom încerca să aflăm care este intenția lor și care este finalitatea acestui eveniment. Sunt mai multe grupuri care acționează, nu ca un tot unitar, ci independent”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

UPDATE 18.40 Piața Universității a fost blocată de protestul oamenilor care cer demisia lui Cristian Popescu Piedone, informează B1 TV. La ora 18.30 sunt aproximativ 500 de oameni care s-au adunat în Piața Universității pentru a protesta și a cere demisa lui Piedone pe care îl consideră vinovat de tragedia din clubul Colectiv.

Traficul în Piașa Universității este blocat. Nu se poate circula pe bulevardul Magheru.

Patru zile, 32 de morţi, iar primarul Piedone se ascunde în spatele comunicatelor de presă. Marți a transmis din nou că localul morţii nu avea nevoie de avizul pentru stingerea incendiilor când a obţinut autorizaţia de funcţionare.

Ei și-au dat întâlnire la fântâna de la Universitate, unde au adus flori și au aprins lumânări.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.