Proteste violente în Ucraina

Zeci de mii de ucraineni au ieșit în stradă, duminică, în Kiev, în semn de protest față de nesemnarea de către președinte a acordului de asociere la UE.

Peste 100.000 de ucraineni au răspuns duminică apelului lansat de opoziție și participă la o manifestație de protest contra deciziei președintelui Viktor Ianukovici de a nu semna, la summitul de la Vilnius, Acordul de Asociere la UE, au transmis agențiile de presă internaționale duminică după amiază. Numărul protestatarilor a crescut însă spre seară, ajungând la câteva sute de mii conform unor estimări.

Manifestația este considerată de departe cea mai mare demonstrație care are loc în Kiev de la „Revoluția Portocalie” din 2004. 

Arborând drapele ale Ucrainei și Uniunii Europene și purtând lozinci contra președintelui și guvernului, manifestanții au intrat în Piața Independenței, deși autoritățile au interzis demonstrațiile aici până în data de 7 ianuarie. 

Justiţia a interzis, sâmbătă seara, până la 7 ianuarie manifestaţiile din Piaţa Independenţei şi în principalele puncte strategice din capitală, unde se află clădiri guvernamentale.

„Revoluţie!”, „Ruşine!”, „Kiev, trezeşte-te!”, „Ucraina este Europa”, au scandat manifestanţii.

„Rămânem aici, vom instala corturi. De astăzi începe greva generală”, a declarat unul dintre liderii opoziţiei, Oleg Tiagnibok, în faţa mulţimii.

UPDATE  Manifestanţii au preluat controlul sediului primăriei Kievului, duminică, în timpul protestelor din capitală, a anunţat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a poliţiei din capitala ucraineană, relatează AFP.

„Oficialii din cadrul forţelor de ordine discută cu cetăţenii care au preluat controlul sediului primăriei. Ei le explică faptul că acţiunile lor sunt ilegale şi le cer să părăsească clădirea”, a declarat purtătoarea de cuvânt Olga Bilik.

O jurnalistă AFP a constatat că manifestanţii au intrat în sediul primăriei.

Ei au arborat pe faţadă un banner pe care se putea citi: „Cartierul general al Revoluţiei”. Geamurile clădirii au fost sparte, potrivit AFP.

Aproximativ 100 de poliţişti ucraineni au fost răniţi, duminică, în confruntările din cadrul manifestaţiei opoziţiei de la Kiev, a anunţat o purtătoare de cuvânt a poliţiei, citată de AFP.

Conform agențiilor de presă, manifestanții au adus un buldozer în stradă. Numărul victimelor în rândul protestatarilor nu este cunoscut deocamdată. Sute de tineri, majoritatea purtând cagule sau măşti medicale, au aruncat cu pietre în forţele de ordine, potrivit corespondentului AFP.

Forţele de ordine au folosit de mai multe ori grenade asurzitoare împotriva manifestanţilor.

Premierul ucrainean Mikola Azarov a dezvăluit, în cursul zilei de duminică, faptul că președintele Viktor Ianukovici va efectua o vizită în Rusia într-un viitor apropiat. La Moscova, Janukovic intenţionează să semneze „o foaie de parcurs pentru cooperarea bilaterală în vederea revenirii la relații economice și comerciale normale”. Vizita nu a fost deocamdată confirmată de Kremlin.

UPDATE O reuniune de urgență a președintelui ucrainean, Viktor Ianukovici, cu colaboratorii săi apropiați are loc duminică, în afara capitalei, având ca obiectiv analizarea posibilității de a decreta starea de urgență din cauza amplelor proteste proeuropene și antiguvernamentale care au loc în Kiev, anunță EFE din surse guvernamentale.

„Este foarte probabil ca de mâine să se instituie starea de urgență, dar nu s-a luat încă o decizie”, a relatat postul RBK-Ukraini.

Reuniunea are loc la reședința de la țară a președintelui ucrainean, după cum a precizat agenția Itar-Tass, citată de EFE.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.