Manifeste antisemite la Donețk: Premierul Ucrainei cere pedepsirea vinovaților

Premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk, și-a exprimat indignarea după distribuirea în estul țării a unor manifeste antisemite cu scopul de a-i obliga pe evrei să se înregistreze. Iațeniuk a cerut ca „ticăloșii” care au făcut acest lucru să fie aduși în fața justiției, transmite AFP.

Membri ai comunității evreiești din Donețk s-au declarat vineri bulversați de distribuirea manifestelor antisemite prin care li se ordona evreilor să se înregistreze ca atare la autoritățile separatiste autoproclamate ale regiunii sub amenințarea deportării sau confiscării bunurilor.

Într-un interviu acordat canalului NBC și care urmează să fie difuzat duminică, premierul Arseni Iațeniuk a declarat că dorește „să preseze forțele militare și de securitate ucrainene, precum și Serviciul de Securitate al Ucrainei pentru a-i găsi de urgență pe acești ticăloși și a-i aduce în fața justiției”.

Incidentul a avut loc marți în apropierea sinagogii din Donețk de unde ieșeau credincioși veniți să sărbătorească a doua zi de Pesah, Paștile evreiesc.

Trei indivizi mascați au distribuit manifestele care purtau simbolurile republicii separatiste Donețk, precum și drapelul rus.

Incidentul preluat în mass-media israeliene și americane a provocat un scandal, iar secretarul de stat american, John Kerry, s-a declarat joi revoltat față de această practică.

„Nu este doar inacceptabil, este grotesc”, a afirmat șeful diplomației de la Washington.

La rândul său, președintele american, Barack Obama, și-a exprimat „dezgustul”.

Arseni Iațeniuk a mai declarat că „președintele (Vladimir) Putin visează să restaureze Uniunea Sovietică. Iar în fiecare zi, merge din ce în ce mai departe și nu știe care este destinația finală”.

„Consider că cel mai mare dezastru al acestui secol ar fi restaurarea Uniunii Sovietice sub auspiciile președintelui Putin”, a spus premierul interimar ucrainean.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.