Manipularea prin modele

Animale gregare fiind noi, trăim în grupuri largi și învățam mimetic, de la grup. Șefii de haită nu-i nevoie să fie votați. Ei devin șefi de haită doar pentru că, din motive variate, membrii haitei decid sau sunt nevoiți să-i urmeze.

Simplist, asta ar fi una dintre explicațiile pentru care societatea are nevoie de modele. Pentru ca grupuri mari de oameni să aibă după cine se lua. Iar dacă în epoca tiparului și a cărții, a telefonului fix și a întâlnirilor cu prietenii față în față, modelele erau alese și dezbătute pe argumentele fiecărui grup omogen de amici, astăzi modelele sunt servite de medii. O vreme de televiziuni, astăzi de un mix între televiziune și social media.

Tehnologia a facilitat această schimbare, iar schimbarea, fără a fi neapărat rea, permite grupurilor și altfel de afiliere decât cea de vecinătate, de loc de muncă, de școală, în genere de întâlniri față în față, ca odinioară. Știu pasionați de fotografie sub-marină care și-au făcut conturi pe Facebook doar pentru a-și putea împărtăși pasiunea cu oameni din întreaga lume. Iar în interiorul acestei comunități sunt modele. Acei oameni care au reușit cele mai neașteptate, frumoase, corecte fotografii, pe fundurile cele mai ascunse ale oceanelor, cu cele mai rare creaturi. Și care, cu sfaturile și exemplul lor, îi pot îndruma către performanță și pe ceilalți pasionați de scufundări și fotografie.

La capătul celălalt sunt însă modelele fabricate. Modelul fabricat nu apare într-o comunitate precum cea definită mai sus, ci apare de regulă în comunități ce se construiesc tocmai în lipsa unui numitor comun cert și cu obiective concrete. Modelele false se vând oamenilor care încă „nu știu ce vor să se facă când vor fi mari“. Adică acelor persoane vulnerabile, nesigure pe sine, cu mare dorință de afiliere la un grup, orice grup, numai grup să fie, cât, în fața prădătorilor, să nu rămână de izbeliște, animal stingher. Aici modelul fals este numai bun, pentru că el însuși poate deveni factor de omogenizare. Haita se strânge în jurul lui doar pentru că nu avea în jurul a ce se strânge. Doriți exemple? Iată:

„PNL-PSD / aceeași mizerie!“, ori „PDL-USL / aceeași mizerie“ (sloganuri create și răspândite în primul rând de profesioniștii în slujba ocupanților acelei funcții în care poți să te poziționezi ca a-partinic și pe contre cu parlamentul) au avut o uriașă aderență în rândul românilor dezamăgiți de prestația marilor partide și coaliții. Însă dezorientarea rezumabilă în „și eu cu cine votez“ era atât de evidentă, încât trebuia ca repede să apară acele modele fabricate de care mai sus pomeneam.

Primul dintre ele a fost justițiarul Întâi-stătătoarea anticorupției românești, un adevărat Bogdan Descălecătorul al dreptății mioritice – am numit-o pe europarlamentarul Monica Macovei – era numai bună de fals model. Cu vagi semne de lobotomie, un grup semnificativ de oameni, foarte mulți tineri și foarte mulți frumoși, s-au năpustit pe acest model fabricat, dăruindu-i timp, bani și pricepere în scopul declarat ca modelul să participe și să câștige într-o campanie electorală. Deși campania viza europarlamentarele, și nu deputăția sau Senatul României, dna Monica a fost urmată orbește de mulți din cei care nu mai știau cui să-i dea votul și încrederea. Cu o platformă de candidat la Parlamentul României, dna Macovei devenea răsfățata unui grup în care ea era vădit o străină. Dar și-a jucat pricepută jocul, călărind ba un viitor postac de Facebook, ba o bicicletă eco și cool, călărind în general sentimentele acelui grup și atingându-și interesul pecuniar al confortabilului fotoliu european, ba chiar și cu niscaiva arginti puși deoparte din campanie, după cum avea să se arate mai apoi.

USB și imediat apoi USR sunt modele create după fix aceeași rețetă. La fel de vindicativi în mesajul inițial, Salvatorii, grupați în jurul matematicianului devenit activist civic imaculat, salvau orice! Clădiri, roșii montane, copăcei și luptau cu veroșii corporatiști, cu oneroasele administrații, cu asasinii de jandarmi. S-a manipulat la construcția lor atât de mult și de permanent, că nici nu mai știi când manipularea a fost planificată și când a devenit întâmplare a folclorului oral. Și-acum, iată-i în administrația Bucureștiului, scuzându-se că nu pot face nimic, părăsind-o ca să facă ceva în parlament. Apoi, scuzându-se că-n parlament nu pot face nimic. Sau pot. Unul să doarmă, că „nu se discută nimic important“, altul să arate în conferința de presă că nu știe de ce protestează și, în fine, laolaltă să facă pichetări peste noapte și poze năstrușnice cu A4-cu-text-inteligent-în-mână. False modele: „ei nu sunt corupți!“ (sau încă n-au fost prinși, căci despre niște bănuți care nu mai sunt din agoniseala campaniei au fix aceleași bube ca dna Macovei), ei „vor ca societatea să fie altfel“ (asta cred, dar încă nu s-au hotărât și cum altfel, iar decizia asta pare să dureze cam mult), măcar ăștia vorbesc „corect și coerent“ (pe bune? Revedeți-l pe dl Dan în conferința de presă pe Ordonanța 13) sau „sunt intelectuali și deschiși schimbului de idei (minus când ideile îl afectează pe
băiatul responsabil oficial cu comunicarea. Atunci ești exclus din grup, oricât de soț de Clotilde ești!).

M10, USR se cheamă mici diversiuni necesare. Aparținând declarat politicului, poți urmări firul pentru a vedea nu pentru cine au fost create de regulă, ci împotriva cui. Inițial.

Mai grav este când falsele modele se ascund în alte zone mai puțin străvezii. O samă de ortodocși prind a se preocupa de ce fac semeni de-ai lor în intimitate. Și bazându-se pe manipularea în baza fricii, a fricii noastre colective de orice-i diferit de grupul-bază, de haita generală, izbutesc performanța de-a strânge niște milioane de semnături în scopul modificării Constituției. Cusurul acesteia este unul mare și singur: nu exclude explicit homosexualii de la drepturile rezultate prin căsătorie.

Dincolo de stupizenia faptului în sine, drepturile minorităților trebuie apărate nu de extratereștri, ci de majoritate (de aici faptul că numărul celor care vor să restrângă un drept trebuie să fie irelevant). Dar pentru că asta cu simpla căsătorie poate nu atrage frici atât de mari, manipulatorul aduce în joc și o altă frică, la fel de atavică precum cea față de specimenul diferit: frica privind copilul. Cuplurile gay vor dori copiii noștri de cupluri hetero. Iar Constituția trebuie să ni-i apere! Cum vor smulge copiii cuplurile de gay de la cuplurile heterosexuale care îi îngrijesc cu dragoste și nu-i abandonează, abuzează și neglijează încă din fașă? Vom afla! Partidele politice simt cu instinctul lor animalic mirosul de manipulare și nu vor să-l rateze: social-democratul Dragnea se declară impecabil de partea ortodoxismului casnic, dar PNL-ul îi ia fața și înregimentează cu totul Coaliția pentru familie. USR-ul mușcă și el din popularitate prin vocea dnei Armand. Toți vor câte-o fărâmiță din cei 3 milioane de potențiali votanți, iar pentru asta trebuie să se poziționeze repejor pe falsul model destinat familistului tradiționalist.

Și aici apar victimele. Medic respectat la vremea dânsului, om cu o aparență de modestie și bun-simț, despre care eu, personal, cred că-i sincer și parte a personalității sale, dl academician Leon Dănăilă a înaintat în vârstă. Vârsta la care a fost cooptat de PNL ca stindard pe listele potrivnicului București pentru Senat. S-a ales senator și a deschis, stingher, sesiunea parlamentară. Este în grupul senatorilor liberali și în Senat, dar este evident inadaptat rolului, aparte de haita din care face parte. Iar haita lui zice ceva cu Coaliția și împotriva homosexualilor. Și atunci zice și el. Așa se va integra, așa haita îl va primi mai bine, așa fac modelele din haită. Dar el zice prost. Zice catastrofal de prost. Zice atât de prost, încât dacă vârsta domniei sale nu ar putea fi o scuză medicală, Consiliul pentru Combaterea Discriminării l-ar cam amenda rău! (să afirmi că homosexualii ar fura sau cumpăra copii ca rețetă de a-i smulge cuplurilor hetero e prea mult totuși).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Dumitrescu 7 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.