„Maraton Raku”

Renumiţi ceramişti cu experienţă în tehnica Raku, artişti plastici consacraţi şi tineri, studenţi, elevi, artişti multimedia sunt prezenţi, între 7 şi 14 octombrie, cu 50 de lucrări de ceramică realizate prin tehnica japoneză raku, instalaţie, film şi artă fotografică, rezultatul Taberei de creaţie Maraton Raku, ce a avut loc în aceasta vară la Gura Vitioarei.

De comun acord cu artiştii implicaţi în conceptul acestui proiect, dorim să dedicăm acest eveniment, omului, ceramistului şi dascălului Ionel Cojocariu. În 1994, la Constanţa, Ion Cojocariu a început iniţierea tehnicii raku în ceramica românească. Studenţii, prietenii, cei care l-au urmat, o parte din cei care l-au iubit şi l-au admirat sunt prezenţi la Maraton Raku. Ştim că acest eveniment i-ar fi adus o mare bucurie acestui maestru şi prieten”, ne dezvăluie organizatorii.

Ciprian Ariciu

„… Într-o viaţă scurtă şi intensă, nescutită de momente dificile, trăită cu ardenţă, Ion Cojocariu a realizat multe. A fost răsplătit şi cu numeroase premii naţionale şi internaţionale. A reuşit să îndrume câteva promoţii de artişti, a reuşit să impună în România tehnica Raku-ului prin câteva memorabile acţiuni şi proiecte. … Parcă împrumutând ceva din temperatura de ardere a artei sale, tot timpul incandescentă, mereu în mişcare, purtând în inimă un proiect, Ion Cojocariu a iradiat lumea cu lumina sa, cu bucuria sa de a trăi făcând, cu nestăvilita lui putere de a dărui şi de a se dărui fără reţineri. În lumea în care trăim, acest mod de a fi nu e tocmai reţeta de viaţă lungă ! Am rămas cu lucrările şi cu impresia acestei puteri de a arde până la capăt, lipsiţi de bucuria pe care o provoca prezenţa sa.

Nu reuşesc să mă obişnuiesc cu faptul că trebuie să vorbesc despre prietenul meu Ionel, Ionică, la timpul trecut!”, mărturisea sculptorul Vlad Ciobanu.

Printre ceramiştii care vor expune se numără: Marta Jakobovits (ceramist), Gheorghe Fărcaşiu (ceramist), George Dumitru (sculptor), Vlad Ciobanu (sculptor), Ciprian Ariciu (ceramist), Maria Cornelia Militaru (ceramist), Oana Florică (ceramist), Alexandru Buzea (ceramist), Nicoleta Buzea (ceramist),Cristina Budar (ceramist), Iuliana Turcu (ceramist), Liliana Marin (ceramist), Cristina Ciobanu (ceramist), Cristian Dobrescu (ceramist), Oana Maria Stoica (ceramist), Irina Spînu (pictor), Iulia Costache (grafician), Alexandra Filotti (istoria artei), Raluca Preda (grafician), Petre Chichiriţă (sculptor), Ela Tudoran (sculptor), Dragoş Manea (sculptor), Ina Svetoslavova Bachvarova – Vencharska (grafic designer), Vladimir Vencharsky (grafic designer), Marius Stanciu (student), Victor Costache (student), Floriana Rodica Soare (elev), Maria Teodora Petre (elev), Martina Vencharska (elev), Veronika Vencharska (elev), Stefan Buzea (artist multimedia), Alexandru Dumitru (artist multimedia), Paul Melinte (operator imagine).

Marta Jakobovits şi Gheorghe Fărcașiu

Vernisajul expoziţiei va avea loc la ”UNA Galeria” , miercuri, 7 octombrie 2015, ora 18.00.

Ceramica şi activităţile legate de ea au calitatea surprinzătoare de a te transpune într-o dimensiune spirituală magică, resimţită ca o posibilitate de apropiere de secretul şi sacrul existenţei.

Mă atrage limbajul formelor şi a materialelor. Chimia şi alchimia materialelor. Mă atrage relaţia ciudată între materiale, între material şi formă, mă atrage ceea ce nu ştiu,….. pasul următor. Urmăresc cu interes preocupările generaţiilor noi. Admir sentimentul lor de mai mare libertate şi mă fascinează schimburile de idei. A lucra în tehnica Raku este totdeauna o provocare deosebită pentru mine. În funcţie de rezultatul dorit încerc să aleg fazele de lucru, glazurile, materialele folosite cu mare stricteţe şi tot mai rămîne loc pentru mirare şi surpriză”, declara Marta Jakobovits.

Expoziţia ne prezintă ceramica într-o ipostază şi relaţie tridimensională obiect-fotografie-video, care se desfăşoară în trei dimensiuni temporale simultane: trecutul obiectului, redat în proiecţia video, obiectul prezent ca rezultat al întregului proces de lucru şi texturile, în mare parte neprevăzute, care fotografiate în detaliu şi supradimensionate relevă o dimensiune cu totul nouă a formei detaşându-se de aceasta prin forţa şi noutatea imaginii.

Marta Jakobovits

Şocurile termice, formele, culorile şi texturile, dansul focului şi al fumului, vor fi proiectate pe toată durata expoziţiei pe pereţii spaţiului de expunere. Această metaforă a cuptorului, spaţiului intim, greu accesibil, riscant şi totuşi deschis, va ilustra trecutul obiectului, al procesului prin care acesta şi-a dobândit rezistenţa, continuitatea în timp ca formă. În acest spaţiu vor fi expuse 50 de obiecte raku, rezultatele experimentului. Fotografiile din expoziţie vor completa proiecţia video, prin prezenţa detaliului supradimensionat static: detalii de texturi obţinute prin tehnica raku prezente pe suprafeţele lucrărilor, în contrast cu dinamica focului şi a fumului înregistrată audio şi video în ultimele faze de ardere. Poziţionarea lucrărilor se va face ţinând cont de variantele de expunere pe care le vor concepe artiştii. În mare parte se vor folosi elemente naturale: nisip, pietriş, blaturi de lemn, piatră etc.

Maraton Raku 2015

Fotografiile texturilor sunt ultimele lucrari realizate în proiect, prin unicitatea lor aproape că transcend obiectul ceramic şi se regăsesc în spectacolul de fum din proiecţie. Este o instalaţie în care lucrările de ceramică vor fi legătura dintre imaginile video şi cele fotografice.

Într-un alt spaţiu va fi amplasată o instalaţie numită zoetrop sau zoopraxiscope (Cristina Budar, ceramist). Lucrarea este compusă din 27 de piese-flori din gresie modelată şi arsă în tehnica raku întruchipând diferite stadii de deschidere ale unei flori. Lucrarea Oanei Florică este o instalaţie dinamică, obiectele generează o animaţie mecanică în care cadrele sunt lucrările ceramice.

Evenimentul este organizat de Asociaţia UMA ED ROMÂNIA în parteneriat cu Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Uniunea Artiştilor Plastici din România, Colegiul de Artă “Carmen Sylva” Ploieşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.