Maratonul râsului, la „festCo”

Ediţia a XI-a a Festivalului Comediei Româneşti, “festCO”, ce va dura până la 23 iunie, a început duminică seară, Teatrul “Masca” a prezentat, în deschidere, spre amuzamentul publicului care a invadat spaţiul din faţa teatrului, spectacolul “Fior d’amor în Bucuresci”, în regia şi cu participarea lui Mihai Mălaimare.

George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie, a fost apoi învestit în funcţia de “Primar în Oraşul Comediei Româneşti”, iar Teatrul de Comedie a devenit “Primărie”. Ceremonia, care a avut loc pe o scenă amenajată în faţa teatrului, a fost deschisă de Emanuel Papagheorghiu, directorul Direcţiei de Cultură, Învăţământ şi Turism din Primăria Municipiului Bucureşti. În continuare, dramaturgul Adrian Lustig, în calitatea sa de maestru de ceremonii, i-a invitat pe scenă pe George Mihăiţă şi pe Toni Grecu. Acesta din urmă a devenit pentru o seară Sorin Oprescu. În această ipostază l-a învestit pe George Mihăiţă Primar al Oraşului Comediei Româneşti.

În prim-plan, Adrian Lustig, Toni Grecu, George Mihăiţă

„Depun jurământul cu mâna pe inimă: jur să facem săli pline în fiecare seară, să vă facem să râdeţi la fiecare spectacol, să vă ridicăm moralul cu cel mai bun euforizant: râsul! Aşa să-mi ajute Caragiale!”, a declarat Primarul Comediei, amintind că îndeplineşte, de fapt, pentru a doua oară această funcţie, după rolul din “Revizorul” lui Gogol, care a fost aplaudat atât la Bucureşti, cât şi la Festivalul de la Edinburgh cu câţiva ani în urmă.

Cei doi „primari” au tăiat panglica inaugurală, steagul festCO a fost înălţat, iar spectatorii au fost invitaţi să participe la primele evenimente. George Mihăiţă a anunţat auditoriul că va acorda şi audienţe la care “prioritate vor avea cei care mă vor găsi”.

În foaierul teatrului a avut loc lansarea volumului “O viaţă închinată scenei”, al atât de iubitei actriţe Tamara Buciuceanu, apărut la Editura “Litera”, în prezenţa autoarei, Bogdana Darie, şi a Ioanei Bogdan.

Masca în festCO

Prima seară s-a încheiat cu hohotele de râs provocate de spectacolul “Zăpezile de altădată” de Dumitru Solomon, în regia lui Mircea Cornişteanu, cu Gabriela Popescu şi Sandu Pop în rolurile principale.

Un spectacol plin de ritm, cu replici spumoase, cu o satiră ascuţită vizând superficialitatea, modelarea vieţii după sfaturile revistelor pentru femei şi romanelor de dragoste ieftine. Textul este savuros, iar cei doi actori din rolurile principale, Gabriela Popescu (“Ea”) şi Sandu Pop (“El”), îşi spun cu brio partitura, susţinuţi remarcabil de Laura Creţ şi Andrei Runcanu (El şi Ea în tinereţe), de Aurora Leonte, mama ce-şi debitează rolul “pe acoperiş”, de Eugen Racoţi, Vecinul, ce irumpe indignat dintr-o trapă, şi de Cezar Grumăzescu, Statuia cinică ce urmăreşte tribulaţiile sentimentale ale celor doi eroi. De remarcat şi scenografia inspirată a lui Puiu Antemir, cu trei registre pe verticală, ce oferă un plus de amuzament.

Aleea Soarelui

“Scriu comedie fiindcă îmi place să-i văd pe oameni râzând, fiindcă mă bucură lumina de pe chipul omului care zâmbeşte, aşa cum mă înspăimântă întunericul de pe chipul celui care nu poate sau nu ştie să zâmbească”, mărturisea Dumitru Solomon. În mod sigur, s-ar fi bucurat de ropotele de aplauze şi de râsul spontan al spectatorilor.

Cea de a doua zi le-a adus iubitorilor de comedie bucuria de a asista la o altă montare a unei piese remarcabile din dramaturgia românească, “Gaiţele”, în regia lui Dan Tudor, cu o distribuţie de primă mână, dacă de gândim numai la Ileana Stana Ionescu, Rodica Popescu Bitănescu şi Florina Cercel, care interpretează rolurile principale.

La Sala “Studio” a Teatrului de Comedie a fost propus spectacolul “Parfum de viaţă”, de Cristina Keresztes, în regia Sorin Militaru. Un recital al Teodorei Stanciu pe un text contemporan.

Parfum de viaţă, Teodora Stanciu

Iar în afara concursului, la “Sala Nouă” a Teatrului de Comedie, a putut fi vizionat spectacolul “Aleea Soarelui”, de Gabriel Pintilei, distins cu “Marele Premiu” în cadrul Festivalului pentru liceeni „Jos Pălăria”, 2012.

Nu putem omite “Coşarii”, o producţie inedită a Teatrului “Masca” desfăşurată în aer liber, regizată de Mihai Mălaimare, prezentată pe Strada Poştei.

Din programul de astăzi se desprind două spectacole în concurs, ce au fost foarte bine primite de critică, “Capra cu trei iezi” după Ion Creangă, în regia lui Alexandru Dabija, la Teatrul “Act”, şi “Scrisoarea”, după I.L. Caragiale, pus în scenă de Horaţiu Mălăele, la Teatrul Naţional Bucureşti. Pe cei care le-au văzut îi aşteaptă la Sala “Studio” a Teatrului de Comedie, la ora 18.00, “Crize” de Mihai Ignat, în regia lui Vlad Cristache, iar pe scena în aer liber din Strada Sf. Dumitru, o altă montare a regizorului şi actorului Mihai Mălaimare, “Destin”.

Şi maratonul Comediei continuă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.