Marea Britanie a pierdut în 8 ore cât a contribuit 15 ani la bugetul UE

Vineri, în 8 ore, economia Marii Britanii a pierdut 350 de milliarde de lire sterline, sumă mai mare decât contribuția Regatului Unit la bugetul Uniunii Europene în ultimii 15 ani, a scris pe Twitter, Guy Verhofstadt, liderul Alianței Liberalilor și Democraților din Parlamentul European.

Numai în primele minute după anunțarea rezultatelor finale ale referendumului, de pe bursa londoneză au fost șterse 140 de miliarde de lire sterline din capitalizarea de piață, adică aproape cât valoarea ultimilor 10 ani de UE pentru Marea Britanie. Anul trecut, Regatul Unit a vărsat la UE 15 miliarde de euro. Conform Express.co.uk, principalul indice bursier al Marii Britanii, FTSE 100, care cuprinde cele mai mari companii listate pe piața de capital londoneză, a scăzut cu 9% imediat după deschidere.

De asemenea, lira sterlină s-a depreciate puternic, cu 12% față de ședința de joi, atingând cel mai scăzut nivel din 1985 încoace. Companiile listate pe bursele lumii au pierdut peste 2.000 de miliarde de dolari din valoarea lor de piață, susține Reuters.

În schimb, comercianții de aur din Londra raportează cerere în creștere pentru lingouri și monede, unii spunând că stocurile au ajuns foarte mici și că la magazine s-au format cozi. Guy Verhofstadt, fost premier belgian, a declarat la primele ore ale dimineții că europenii ar trebui să vadă acest rezultat ca o oportunitate de reformă a UE pentru că în mai multe state există plângeri legate de eficiența Uniunii.

Pentru liderul ALDE, noi, europenii, trebuie să profit, de această ocazie pentru a deschide dezbatere privind viitorul UE și să încercăm să creăm o Uniune Europeană adevărată, transparentă, eficientă și mai puțin tehnocrată. “Din păcate, nu am învățat nimic de la voturile din 2005 (când Parlamentul European a aprobat aderarea României și Bulgariei la UE, n.r.).

Am continuat cu o Comisie Europeană imensă, cu 28 de protofolii, deși noi nu avem nevoie de așa ceva. Ceea ce doresc acum este să avem o Uniune Europeană mai mică, dar mult mai eficientă și mai democratic. Dacă nu, în mai multe state politicienii eurosceptici vor cere la rândul lor referendumuri pentru ieșirea din UE”, a spus politicianul belgian.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.