Marea Britanie ar rămâne în UE, dar cu un „statut special”

După două zile de negocieri, liderii europeni au ajuns la un acord pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană.

Un pachet de reforma asupra căruia au căzutde acord la Bruxelles ar urma să menţină Marea Britanie, dar desigur doar dacă va confirma şi oficial acest lucru, pe baza unui rezultat pozitiv la referendum.

„Marea Britanie nu va adopta niciodată moneda euro și ne-am asigurat o protecție vitală pentru economie”, a anunțat David Cameron. Astfel, lumea financiară a Londrei va putea fi reglementată de propriile reguli, nu va fi obligată să le aplice pe cele europene. „Plătitorii de taxe din Marea Britanie niciodată nu vor trebui să salveze țări din Uniunea Europeană”, a mai spus Cameron.

„Cred că suntem mai puternici, mai siguri şi mai prosperi într-o Uniune Europeană reformată şi de aceea voi face campanie cu toată inima şi cu tot sufletul ca să conving cetăţenii britanici să rămână în Uniunea Europeană reformată pe care am obţinut-o astăzi”, a declarat șeful guvernului de la Londra.

„Nu trebuie să uităm niciodată de ce a luat ființă această organizație. În urmă cu 70 de ani, ne luptam între noi, acum stăm la masă și vorbim și încercăm să ne rezolvăm problemele. Nu trebuie să uităm că pacea și stabilitatea pe continent sunt marile realizări”, a susţinut David Cameron.

„Azi ne confruntăm din nou cu amenințări și cred că e timpul să rămânem uniți”, a conchis premierul Cameron.

În declarațiile de la finalul summitului, Klaus Iohannis a explicat că s-au decis două mecanisme.

Primul prevede că Marea Britanie va putea beneficia de un mecanism de salvgardare care va limita accesul cetățenilor UE la o categorie restrânsă de prestații sociale necontributive, specifice numai Marii Britanii, timp de 7 ani. Cetățenii români care lucrează pe piața Marii Britanii nu vor fi afectați, eventual cei care vor intra pe piața muncii după intrarea în vigoare a mecanismului.

Cel de-al doilea mecanism va permite Marii Britanii să indexeze alocațiile pentru copiii rămași acasă ai lucrătorilor din alte state membre ale Uniunii. Marea Britanie va putea aplica indexarea pentru cererile de alocații care vor putea fi prezentate după intrarea în vigoare a mecanismului. Pentru lucrătorii UE stabiliți în Marea Britanie care primesc deja alocații pentru copiii rămași acasă, indexarea se va putea aplica doar începând cu anul 2020.

Cancelarul german Angela Merkel a calificat drept „un compromis echitabil” acordul încheiat la Bruxelles cu prim-ministrul britanic David Cameron pentru a menține Regatul Unit în UE.

„Este un compromis echitabil, care nu a fost ușor pentru noi asupra fiecărei probleme”, a subliniat dna Merkel, estimând că partenerii lui Cameron „nu au făcut prea multe concesii Marii Britanii”, la sfârșitul unui summit maraton al UE la Bruxelles.

„Noi credem că odată cu aceasta i-am dat lui David Cameron un pachet cu care poate face campanie în Marea Britanie pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană”, a mai declarat Angela Merkel reporterilor la sfârșitul summitului de două zile dominat de cererile de reformă britanice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.