Marele cutremur din septembrie

Va avea loc chiar în această lună. Primele semne se văd. Nu trebuie să te transformi în seismograf pentru a afla că probe zdrobitoare au sosit prin curier din Statele Unite și se referă la o uriașă și dublă fraudă. Se va numi probabil dosarul Microsoft-EADS.

Două operațiuni în care statul român a suferit pagube imense. Și, de asemenea, nu trebuie să ai la dispoziție un sesimograf pentru a descifra semnificația declanșării anchetei împotriva corifeilor de la Siveco. Cutremurul, atunci când va cunoaște magnitudinea sa, va însemna aproape 20 de dosare penale, cele mai multe ale unor foști și actuali miniștri.

În afacerea Microsoft, așa cum am mai arătat și în câteva analize anterioare, au fost achiziționate de către instituțiile statului licențe de utilizare a unor soft-uri la valori de zeci de ori mai mari decât prețurile reale. Diferenț s-a scurs în cea mai mare parte, cu ajutorul unor intermediari, în buzunarele unor înalți funcționari publici. Această operațiune s-a desfășurat pe parcursul mai multor ani, astfel încât și șpăgile au fost livrate în rate. Anchetatorii din Statele Unite au descoperit și au pus la dispoziția DNA zeci de conturi din paradisuri fiscale, aparținând unor demnitari de la București și care au fost create tocmai în scopul de a fi tranformate în pușculițe ale mitei.

Aceasta în ceea ce privește Microsoft. Cât despre afacerea EADS, a cărei devoalare stârnește mare supărare nu numai în Germania, dar și în Franța, și acolo, până la urmă, este vorba tot de o operațiune în mediul electronic, la capătul căreia statul român a fost păgubit cu aproape un miliard de euro. Și în ce domeniu? Culmea, chiar în cel al securizării frontierelor.

Aceste uriașe fraude nu erau la îndemâna oricui. Deciziile care au condus la amputarea finanțelor statului român nu ar fi putut fi luate de funcționari mărunți. Monitorizarea derulării fraudelor și toate deciziile adoptate pe parcurs s-au făcut la cel mai înalt nivel. Sunt implicați membri ai unor guverne succesive – se va vedea că și corupția la nivel inalt este transpartinică –, înalți funcționari publici, dar și reprezentanții unor importante societăți particulare, specializate în domeniul electronic.

Cum este, de pildă, Siveco. Siveco despre care în special ziarul Ziua a publicat numeroase anchete, semnalând modul absolut uluitor în care câștiga, călcându-și literlamente competitorii în picioare ani de zile, aproape toate licitațiile publice. La fel cum se întâmplă astăzi cu întreaga încrengătură Asesoft, deținută prin interpuși de deputatul Sebastian Ghiță, omul de casă al premierului Victor Ponta.

Dar degeaba a făcut dezvăluiri ziarul Ziua. Degeaba au facut dezvăluiri și alti jurnaliști. Parchetele de la București nu au avut, ani de zile, curajul să se atingă nici de Siveco, nici de alte societăți comerciale și, cu atât mai puțin, de înalții demnitari ai statului.

Acum, anchetele merg aproape pe pilot automat. Puși în fața unor probe practic inatacabile, procurorii DNA avansează rapid în cercetările penale declanșate sub impuls american. Ancheta de la Siveco este practic un semnal că, foarte curând, luna aceasta, procurorii vor solicita anchetarea, dacă nu cumva și arestarea unui mare număr de foști și actuali ministri. Un veritabil cutremur politic în prag de campanie electorală prezidențială. Și o uriașă provocare pe adresa Parlamentului, care va trebui să decidă dacă va încuviința sau nu anchetele. Ar fi extrem de grav ca Parlamentul să facă din nou zid, protejându-și actualii și fostii ministri. Ei sunt singuri, de fapt, care beneficiaza de imunitate în ceea ce privește dreptul investigatorilor de a-i ancheta.

Sorin Roșca Stănescu

Sursa: corectnews

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.