Măria sa Băsescu este în dificultate cu Guvernul, nu cu prea-supusul Boc

Preşedintele Traian Băsescu a venit, joi seară, pentru prima dată la televiziunea publică în al doilea său mandat prezidenţial pentru a arăta că are o problemă de comunicare cu Guvernul, dar nu cu primul-ministru. Şeful statului a criticat indirect cel de-al doilea partid aflat la guvernare, UDMR, fără a face însă nominalizări.

„Este foarte adevărat că şi Guvernul una a spus, alta a făcut. Şi în aparatul central au crescut cheltuielile ceea ce motivează o dificultate cu Guvernul în ansamblul lui. Nu pot accepta ideea că spunem reducem personalul, reducem salariile, şi apoi ele să crească. Această dificultate a apărut când am văzut cifrele primul trimestru. Nu este o dificultate cu premierul Emil Boc. Eu am dat Guvernului un termen de graţie până la 1 septembrie. Inclusiv Emil Boc a susţinut creşterea TVA, dar el a mai făcut o încercare. Sunt cele două lucruri pe care Guvernul trebuie să le corecteze: cheltuielile cu aparatul bugetar – funcţionărime – şi pensii şi programele sociale”, a spus Băsescu.

Referindu-se la inundaţii, şeful statului a arătat că nu au existat resurse pentru a se construi diguri.

„Nu au fost diguri importante care să cedeze. Cauza inundaţiilor a fost lipsa de bani pentru înălţarea digurilor. România nu are resurse. Şi am să vă dau două cifre, din documente de sinteză ale Ministerului de Finanţe: anul trecut veniturile pe care statul le-a colectat au fost repartizate în două direcţii: cheltuieli cu personal – 30%. Anul ăsta au fost 32%. Cheltuielile sociale au fost 46,2%. 78% din veniturile bugetului de stat se duc în aceste domenii. Mai punem 5% dobânzi, 6% subvenţii. Ajungem la 89%. A crescut procentul, au crescut cheltuielile mai mult în administraţia locală. E un fel de autonomie locală prost înţeleasă”, a spus Băsescu.

El a spus că pentru a face ce trebuie înseamnă să fie reduse şi cheltuielile sociale.

„Sunt diverse forme prin care putem să facem acest lucru. Trebuie tăiate toate programele sociale care îndeamnă la nemuncă. Datorită venitului minim garantat cei din agricultură găsesc foarte greu zilieri. Trăim din venitul minim garantat. Îi cheltuim la cârciumă. Avem pensia minimă garantată care eu nu spun că trebuie anulată, dar trebuie impozitată. Orice venit trebuie impozitat. Sunt multe alte scutiri. Suntem o ţară în care toată lumea este excepţie. Nu spun că toată lumea trebuie impozitată. La veteranii de război, nu se cade. Inclusiv pensiile trebuie impozitate. Nu ştiu dacă indemnizaţiile pentru mame poate fi o astfel de categorie, dar ajutorul de şomaj da”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.