Marian Râlea: “Fără scenă n-aş fi putut trăi, n-am să pot trăi”

“Un actor care-şi iubeşte meseria într-un fel vrăjitoresc, care a ars total, care a oferit totul scenei şi căruia scenă i-a oferit totul, un actor care inspiră regizorii cei mai mari, Măniuţiu, Ducu Darie, Galgoţiu. El este Marian Ralea”. Acestea sunt cuvintele cu care doamna Mandache l-a prezentat ascultătorilor Smart FM pe actorul Marian Râlea. Despre crezurile sale, despre meseria de actor, despre o viaţă pe scenă, despre talent sau magicieni, puteţi afla în rândurile următoare.

Crezul

“Fără scenă n-aş fi putut trăi, n-am să pot trăi şi cred că de aceea sunt în viaţă, să-i fac fericiţi pe oameni şi să mor pe scenă”.

Despre scenă

“Eu nu pot să exist pe scenă decât alături de un coleg excepţional. Sunt foarte fericit alături de un coleg pe care-l am pe scenă. Nu cred atât de mult în monoloage, eu cred în această relaţie între doi actori pe scenă şi mai cred în cuvântul pe care-l purtăm noi prin scenă”.

Despre tinerii actori

“Sunt foarte mulţi tineri excepţionali. Fetele au mai puţine şanse pentru că sunt mai puţine roluri de fete. Dar sunt foarte buni mulţi dintre ei. Întotdeauna când am pe scenă pe cineva tânăr alături de mine, rememorez timpul în care eram eu la început pe scenă. De şapte ani de când joc alături de tineri, mă identific cu ei”.

Despre Bucureşti

“Când am poposit prima oară în Bucureşti, mi-am zis că da, o să vin la facultate şi-apoi o să mă întorc de unde am venit. Credeam că n-o să rămân. Bucureştiul are însă acea mare voluptate de a te sorbi. Te face a lui, te simţi al lui în orice colţ pe care îl descoperi. Şi mereu găseşti «colţuri» noi”.

“Eu sunt magician”

“Pagina de Facebook începe cu «Eu pot. Eu sunt magician». Este un fel de îndemn. Este o provocare la fiinţă noastră, la ceea ce putem fi şi la ceea ce nu credem că vom putea. L-am exersat într-o emisiune pentru cei mici. Şi toţi avem nevoie să credem că suntem magicieni. Important este că noi putem. N-am înţeles la început rolul Facebook-ului şi nişte tineri m-au convins, până la urmă. Am înţeles că până la important nu este cine sunt eu, ci ce comunic eu, ce pozitivitate adaug eu în ceea ce trăim. Aşa s-a născut «Eu pot. Eu sunt magician», care nu este despre mine, este despre fiecare dintre noi”.

Despre respect şi iubire

“Această meserie nu se poate face decât cu un mare respect faţă de cei care sunt acolo pe scenă şi cu o mare iubire pentru cei care sunt în sală. Dacă te gândeşti doar la tine, n-ai cum să reuşeşti. Aşa am fost crescut şi aşa am continuat pe scenă”.

“Există două căi, una este jalnică, a două este jalnică. Asta este problema noastră, a românilor”

“N-am crezut niciodată că o să fac altceva decât teatrul, mie mi-au lipsit dilemele adolescenţei, să nu ştii încotro s-o apuci, pe ce drum să mergi. Opţiunea mea a fost întotdeauna asta. Este că la Făt Frumos, există doar două căi: una este jalnică, a două este jalnică. Problema este pe care vrea el să o pornească. Asta este problema în general a noastră, a românilor. Bineînţeles că nu le spun asta copiilor, când am spectacole cu ei 🙂 Dar ei ajung, la un moment dat, la această intersecţie de drumuri. Sincer, în partea stânga sunt zmeii şi în partea dreapta e Muma Pădurii”.

Despre talent

“Talent este să simţi cu trupul, dar mai ales cu inima, ceea ce se întâmplă în jurul tău. Şi să poţi să retrăieşti asta pentru o intimitate de două mii de oameni. Eu cred că asta este talentul. Talentul l-am moştenit, atât eu, cât şi fratele meu, de la mama şi eu cred că mamele niciodată nu îmbătrânesc. Noi îi spunem din când în când «bunica», dar mamele tot mame rămân. Aşa am fost crescuţi. Nu contează părul care albeşte, contează inima. Iar o inima de mama este întotdeauna tânăra, că atunci când aduce pe lume pruncul”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.