„Mark Cousins prezintă…” – Sezon de filme româneşti la Edinburgh

Proiecţiile de film din cadrul Zilelor Culturii Române, organizate de ICR Londra la Edinburgh în perioada 10-17 octombrie, se bucură de girul cunoscutului cineast şi critic britanic Mark Cousins, care a ales cinci filme de lungmetraj şi un scurtmetraj pentru a fi vizionate de publicul scoţian.

Prin proiecţiile din festival, ICR Londra inaugurează în capitala Scoţiei un sezon mai lung de film românesc, în interiorul căruia Mark Cousins a fost invitat să prezinte, cu flerul său idiosincratic caracteristic, o serie de filme aparţinând unor vârste diferite ale cinematografiei româneşti. Rezultatul este un decupaj personal, dar nu mai puţin reprezentativ, care alătură creaţii hipnotice ale realismului poetic, comedii îmbibate de sarcasm şi producţii mai recente din desantul „mizerabilist”, a căror originalitate le-a adus în ultimii ani cele mai râvnite premii internaţionale.

Moartea Domnului Lăzărescu

Sezonul se deschide în 14 octombrie, la cinematograful de artă Filmhouse, cu premiera scoţiană a filmului Aferim! în regia lui Radu Jude, câştigător al Ursului de Argint la ediţia2015 a Festivalului de la Berlin, descris de Mark Cousins drept „un foarte frumos film beckettian; cinema de cea mai bună calitate”. Acesta va fi proiectat la trei zile după premiera britanică din Festivalul BFI de la Londra, eveniment sprijinit de asemenea de Institutul Cultural Român.

Aferim!, regizat de Radu Jude

Următorul film inclus în program este un clasic din deceniul opt: Nunta de piatră, cea mai mare reuşită a tandemului regizoral Dan Piţa – Mircea Veroiu, selecţionat la Festivalul de la Cannes în anul 1973 şi intrat în colecţia Muzeului de Artă Modernă (MoMA) din New York, în care Mark Cousins redescoperă pur şi simplu „unul dintre marile filme ale lumii”. Proiecţia va avea loc în 15 octombrie la Centrul Cultural Summerhall – care găzduieşte şi expoziţia Artişti români în colecţia Demarco, la rândul ei parte a „Zilelor Culturii Române la Edinburgh”.

Ambele proiecţii vor fi urmate de sesiuni de întrebări şi răspunsuri via skype cu regizorii Dan Piţa şi Radu Jude.

Cineastul Mark Cousins vorbeşte despre filmele româneşti

Sezonul de fim românesc Mark Cousins prezintă… continuă, la Filmhouse, în data de 4 noiembrie, cu Moartea domnului Lăzărescu în regia lui Cristi Puiu.

Programul „Zilelor Culturii Române la Edinburgh”, desfăşurat de Institutul Cultural Român din Londra cu sprijinul mai multor parteneri români şi britanici, mai cuprinde o seară românească cu muzică live şi degustare de produse gastronomice tradiţionale (în 16 octombrie) şi spectacolul 20 de ani în Siberia al Teatrului Naţional din Bucureşti (în 17 octombrie).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.