Mark Gitenstein: În SUA plătim o cincime din cât plătesc românii pentru gaze naturale

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, face lobby pentru compania Chevron în proiectul de exploatare a gazelor de şist.

El a declarat la TVR info că va discuta cu ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, despre moratoriul referitor la exploatarea gazelor de şist, dorind să afle motivaţia acestuia şi cum va proceda Guvernul român mai departe, scrie Adevărul.

„Noul guvern vrea să aştepte o perioadă înainte de a decide dacă acele puţuri vor fi exploatate. Recomandarea mea ar fi să se afle măcar dacă există gaze de şist în România (…) Nu mi se pare nerezonabil pentru Guvern, acum când a revenit la putere după opt ani, să vrea să înţeleagă ce tehnologie se va folosi şi să stabilească ce strategie se va urma (…) Pot înţelege că la trecerea de la explorări la exploatare, la forarea, fracţionarea hidraulică şi extragerea de gaze neconvenţionale situaţia va fi alta”, a spus Gitenstein.

Ambasadorul american a precizat că nu a discutat acest subiect cu premierul Victor Ponta deoarece energia intră în portofoliul Economiei. El a precizat că dacă durata moratoriului va fi prea mare, compania Chevron va renunţa la contractul cu Guvernul român.

În acelaşi timp, Mark Gitenstein a apreciat că Chevron trebuie să explice opiniei publice că explorarea şi exploatarea nu afectează mediul înconjurător.

„Dacă veţi decide că există gaze de şist şi veţi dori să le exploataţi, va trebui să existe un plan transparent, care să îi asigure pe oameni că nu este afectat mediul înconjurător. Aşa am procedat în SUA, unde a existat o comisie în cadrul Departamentului pentru Energie, aşa-numita comisie a lui Deutch, care a elaborat un întreg plan privind exploatarea gazelor de şist. Cred că ar fi înţelept ca Guvernul României să analizeze acel plan. Dacă acesta este motivul moratoriului, cred că ar fi o idee bună (…) Le voi prezenta (n.r. documente ) ministrului Economiei”, a spus Gitenstein.

De asemenea, ambasadorul a menţionat că România trebuie să afle dacă există pe teritoriul său rezerve de gaze de şist, precizând că preţul gazelor este de cinci ori mai mare decât în SUA.

Cabinetul Ponta şi-a propus să aştepte finalizarea studiilor în derulare la nivel european privind impactul asupra mediului a exploatării gazelor de şist.

În ceea ce priveşte achiziţionarea de către Armata Română a avioanelor F16, ambasadorul american a declarat că discuţiile nu sunt „îngheţate”, consemnează Gândul.

„Cererea iniţială ca SUA să ia în considerare vânzarea de avioane României a venit din partea Guvernului român. A fost discuţie constantă între guvernele celor două ţări. Problema este costul foarte ridicat. Un F16 nou costă aproximativ 100.000.000 de dolari, iar avioanele MiG 21 ale României vor fi scoase din uz. Sunt de acord cu evaluarea făcută de Armata Română, că este necesară trecerea la o nouă generaţie de avioane şi vrem să vă ajutăm să faceţi acest lucru. Însă este posibil ca avioanele să nu fie noi sau doar o parte să fie noi, o parte vechi. Este important să reţineţi însă că tranzacţia este făcută cu Forţele Aeriene ale SUA, cu programele sale de pregătire şi de integrare a tehnologiei. Acesta este obiectivul nostru acum: găsirea unei modalităţi de începere a selecţiei şi antrenării piloţilor pentru trecerea la următoarea generaţie de avioane. Este important să existe avioane disponibile cât mai curând posibil, pentru că Forţele Aeriene americane nu îi vor pregăti pe piloţi dacă ei nu au avioane pe care să le piloteze. Nu trebuie neapărat să fie avioane noi. Pot fi avioane recondiţionate (…) în acest moment este importantă selecţia, pregătirea piloţilor şi existenţa avioanelor necesare pentru a vă apăra spaţiul aerian”, a explicat Gitenstein.

În acest timp, la Washington, trei congresmeni americani au depus un proiect de lege care prevede, printre altele, includerea României, Bulgariei şi Poloniei în programul Visa Waiver (PVW), de exceptare de la obligativitatea vizelor, conform unui comunicat de presă transmis de unul dintre semnatarii actului, informează Gândul.

Democratul din Illinois Mike Quigley a explicat că Jobs Originating through Launching Travel (JOLT) Act are drept obiectiv reformarea Visa Waiver, un program „învechit”, care are are nevoie de „modernizări”mai scriu jurnaliştii.

JOLT ACT propune „ajustarea criteriilor de rată de respingere a aplicaţiilor „, precum şi stabilirea unei rate de maximum 3% de depăşire a perioadei de şedere permise (90 de zile).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.