Marquez pe scenă

Sâmbătă, la ora 19.30, este programată premiera primei producții din stagiunea 2017/2018 a Teatrului German de Stat Timișoara (TGST). „Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet“, de G. G. Márquez, în versiunea scenică și în regia lui Yuri Kordonsky.

Spectacolele au loc în sala Teatrului German și beneficiază de traducere în limba română. Yuri Kordonsky semnează regia spectacolului. Decorul este creația lui Helmut Stürmer, în timp ce costumele sunt realizate de Ioana Popescu. Distribuția îi reunește pe actorii: Olga Török, Ida Jarcsek-Gaza, Horia Săvescu, Rareș Hontzu, Franz Kattesch, Radu Brănici, Isa Berger, Dana Borteanu, Harald Weisz, Aljoscha Cobeț, Richard Hladik. Regizorul și actorul Yuri Kordonsky s-a născut în Ucraina și predă astăzi la prestigoasa Universitate Yale din Statele Unite ale Americii. Apreciat în multe țări europene pentru montările sale, în România, unde a fost distins deja de două ori cu Premiul Uniter, este cunoscut mai ales pentru interpretarea scenică a autorilor literaturii clasice ruse. La Teatrul German însă, Kordonsky ne invită la lectura maestrului realismului magic, anunță teatrul timișorean. În versiunea scenică a spectacolului se regeăssc trei povestiri de G. G. Márquez: „Eréndira… “, „Un domn foarte bătrân cu niște aripi uriașe“, „Ochi de câine albastru“. În ceea ce privește alegerea acestor trei povestiri, regizorul Yuri Kordonsky declară: „Am fost convins de foarte timpuriu de potențialul dramatic al povestirii Eréndira. Dar îndrăgeam și celelalte două povestiri. Pe deasupra, începuse să mă intereseze nu doar lumea reală a autorului, adică satele, deșertul, Macondo, ci și lumea lui imaginară, cea a viselor. «Ochi de câine albastru» mi-a oferit prilejul să pătrund profund în lumea subconștientului și a viselor“.

Spectacolul spune povestea Eréndirei, care nu are decât 14 ani când bunica sa, acuzând-o de incendierea casei, o obligă să se prostitueze.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.