×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 17 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 25 septembrie 2017, 16:32
EUR (€)
+0.0015 ↗
4.5965 RON
USD ($)
+0.0354 ↗
3.8670 RON
• • •
De Ziua Naţională a Franţei
Martirii atacului terorist sunt comemorați la Nisa
Nisa comemorează vineri atentatul ce a însângerat celebra Promenade des Anglais pe 14 iulie anul trecut
Nisa comemorează vineri atentatul ce a însângerat celebra Promenade des Anglais pe 14 iulie anul trecut

Optzeci şi şase de lumânări aprinse dimineaţa, câte una pentru fiecare victimă, iar apoi 86 de fascicule de lumină seara, o alocuţiune solemnă a preşedintelui Emmanuel Macron este modul în care Nisa comemorează vineri atentatul ce a însângerat celebra Promenade des Anglais pe 14 iulie anul trecut, relatează AFP.

În acea seară, aproximativ 30.000 de persoane au venit pe faleza mării ca să asiste la focul de artificii tradiţional de Ziua Naţională, cele mai multe în familie.

Imediat după ora locală 22.30 (23.30, ora României), un camion de 19 tone intră pe bulevardul emblematic de pe Coasta de Azur, pătrunde în marea de oameni, răstoarnă totul în cale şi face zig-zag între trotuar şi şosea, cu scopul de a provoca maximum de victime.

În mai puţin de trei minute, camionul greu, condus de un tunisian în vârstă de 31 de ani, omoară 86 de oameni - inclusiv 15 copii - şi răneşte alţi peste 450.

Atacul a fost revendicat de gruparea Statul Islamic - însă ancheta nu a confirmat vreo legătură cu asasinul, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, împuşcat în urma cursei sale nebune.

Atentatul a lăsat o ”cicatrice căscată”, subliniază Émilie Petitjean, care şi-a pierdut fiul în vârstă de 9 ani şi a devenit conducătoarea asociaţiei victimelor Promenade des Anges în vederea pregătirii ceremoniei prevăzute în prezenţa a 76 de familii ale victimelor.

”Este o recunoaştere. Toată lumea ştie că am suferit. Nu mă aşteptam să fie mai bine, dar mă aştept ca Nisa să fie onorată”, declară Petitjean.

Primarul Nisei Christian Estrosi a prevăzut ”un omagiu municipal care are vocaţia să strălucească în întreaga lume”. Acest ales de dreapta, un campion al viziunii securitariste şi supravegherii video înainte de atentat, este în defensivă după dramă.

O violenţă fără precedent ”ca o deszăpezitoare aruncând corpuri”, spune un martor. Scene de carnagiu, de panică. Încă de a doua zi apar critici cu privire la dispozitivul de securitate şi tensiuni cu comunitatea musulmană, într-o regiune tradiţional sensibilă la discursul antiimigraţie.

În centrul dezbaterilor se află uşurinţa cu care atacatorul a putut să parcurgă doi kilometri pe faleză, o zonă în care circulaţia rutieră era interzisă, cu scopul de a semăna moartea înainte să fie împuşcat de poliţie.

Tunisianul, un bărbat cu un profil instabil, instalat la Nisa de când s-a căsătorit, în 2007, fascinat de violenţa extremistă şi execuţiile jihadiste, a putut să fie influenţat de îndemnurile repetate la a ucide lansate din zona irakiano-siriană, potrivit anchetatorilor.

Nouă suspecţi sunt în continuare încarceraţi, bănuiţi în divrese grade că l-au ajutat să-şi procure arme.

NICIUN FOC DE ARTIFICII

Îndoliată de un val sângeros de atentate - 239 de morţi în opt atacuri începând din ianuarie 2015 -, Franţa tocmai prelungeşte pentru a şasea oară starea de urgenţă.

Vineri, comemorarea de la Nisa începe cu o slujbă interreligioasă la care presa nu are acces.

Populaţia este invitată să scrie într-o carte de aur şi să depună plăci albastru-alb-roşii, culorile naţionale, pe trotuarul Quai des États-Unis, în prelungirea Promenade des Anglais, pentru a forma un mesaj care va fi dezvăluit în timpul omagiului oficial.

Începând de la ora 14.30 GMT (17.30, ora României), familiile îndoliate şi membri ai personalului de securitate şi salvare care au trăit o noapte de coşmar în seara atentatului vor asista, împreună cu şeful statului la o defilare militară, înaintea unei ceremonii solemne, transmisă pe ecrane uriaşe, până la ora 16.30 GMT (19.30, ora României).

Preşedintele Emmanuel Macron, care urma să sosească de la Paris, unde a asistat la defilarea militară naţională, pe Champs-Élysées, alături de omologul său american Donald Trump, a prevăzut să se întâlnească în privat, ”fără presă”, cu victimele şi familiile victimelor, potrivit programului transmis de preşedinţie.

Un concert deschis publicului este prevăzut seara, după care vor fi eliberate baloane şi se vor aprinde 86 de fascicule luminoase. Niciun foc de artificii nu este prevăzut în departamentul Alpes-Maritimes, în semn de doliu.

Primarul Nisei, împărţit de un an între susţinerea victimelor şi eforturi în vederea unei relansări rapide a turismului - motorul crucial al economiei regionale -, a promis o Promenade des Anglais ”festivă” după 14 iulie.

În aşteptarea unui monument definitiv, un monument provizoriu care poartă numele celor 86 de morţi - între care 37 străini, de 19 naţionalităţi - a fost ridicat în parc, în apropiere de marele Hôtel Negresco, la doi paşi de locul masacrului.

Eugenia SolomonPublicat Vineri, 14 iulie 2017
300
 | 2
 | 5
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Escu
+1
Dar pe martirii din toata lumea asta ca au murit la fel cine-i comemoreaza? Vezi Siria, Afganistan, Irak, Turcia,Filipine, etc. D-zeu sa-i odihneasca pe toti dar uitati-va putin in istorie. 80% din nenorocirile lumii asteia au fost creeate tocmai de stramosii martirilor comemorati, nu numai de astia din Franta, luati la rand tot Occidentul, numai orori, incepand mai vartos cu Cruciadele si terminand cu invazia Irakului. Mai acusi o sa-l faca si pe Hitler vreun martir.
Publicat Sâmbătă, 15 iulie 2017
+Răspunde
Dragos
+5
Cu tot respectul pentru memoria celor decedati asa brutal si salbatec! Ei nu sunt martiri; ei sunt VICTIMELE inocente ale politicii aberante dusa de germania si restul lumii " civilizate" fata de problema imigrantilor ... In loc sa trateze cauza, aceste state se ocupa doar cu statisticile numarului de morti .... Aceasta politica aberanta de "liberalizare" excesiva, de lipsa oricui rol al statului national si suveran va continua sa creeze premisele repetarii unor astfel de tragedii....Pacat pt acei oameni nevinovati, pusi sa plateasca cu propria lor viata idioteniile celor puternici...
Publicat Vineri, 14 iulie 2017
+Răspunde
Nick @ Dragos
+2
"de lipsa oricui rol al statului national si suveran" Ce vorbesti colega? Pai statul ne impiedica sa ne aparam, cum poti spune ca nu are niciun rol?
Publicat Vineri, 14 iulie 2017
+Răspunde
x @ Dragos
0
Cred ca ai vrut sa scrii salbatic,in rest de acord cu tine !
Publicat Vineri, 14 iulie 2017
+Răspunde
Onac Claudiu Radu
+4
Boala lunga - moarte sigura . Toate se vor potoli si va fi pace cand se va declara Republica Musulmana Franceza , condusa , normal , de un calif .
Publicat Vineri, 14 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
Marine Le Pen jubilează
Publicat acum 19 ore şi 32 minute
FCSB învinge Dinamo
Publicat acum 18 ore şi 6 minute
Ce pățesc Shhaideh și Plumb
Publicat acum 2 ore şi 3 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Duminică, 24 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Constatând că actualul premier al României nu poate fi câtuși de puțin păcălit de cineva, după cum au dovedit mai multe episoade, în frunte cu cel cu băncile, mi-am luat cutezanța, în virtutea celor peste trei sferturi de veac de ființare prin România, să vă aduc spre luare aminte câteva lucruri care să vă împiedice de a vă păcăli, cumva, singur.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 20 ore şi 42 minute