Mărturia unui român aflat în infernul de la Nisa

Franța este din nou sub șoc. Cel puțin 84 de oameni au murit de Ziua Națională a țării, arată un ultim bilanț, după ce un camion a intrat în mulțime la Nisa. Adrian Ionuț Iliuță, un român de 24 de ani stabilit în acest oraș din februarie 2015, a fost unul dintre martorii scenelor de groază. Mașina a trecut la doi metri de el și prietenii lui. „Am văzut cum trece o camionetă de gabarit mare și cum omoară și spulberă persoane. N-a ținut cont de vârstă, religie, nimic. A accelerat. A luat pe sub camion cărucioare cu copii, oameni. Oameni care stăteau pe bănci. Am traversat șoseaua, am rămas acolo, mi-am anunțat familia. Iar prietenii mei aflați în șoc au spus trebuie să ajutăm. Era plin de sânge, persoane strivite efectiv. Le-am zis nu e în siguranță. E sigur că e act terorist”, a povestit românul pentru Cotidianul.ro într-un interviu în exclusivitate, în toiul nopții, imediat ce a ajuns acasă.

– Slavă Domnului că ești sănătos! Povestește-ne, te rog, ce s-a întâmplat, ce ai trăit tu acolo, în acea mare groază!

– Eram pe Promenade des Anglais – cea mai celebră promenadă din lume care e pe riviera franceză, într-una din cele mai frumoase şi mai scumpe staţiuni, promenada găzduind, de altfel, câteva dintre cele mai luxoase hoteluri – împreună cu doi prieteni. Ieșisem la o pizza și așteptam focurile de artificii cu ocazia Zilei Naționale. Au început focurile de artificii, totul era ok, nu se auzeau decât pocnitorile artificiilor, toată lumea privea, filma… Era full! Trotuarul plus plaja – full de oameni. Mă aflam în zona hotelului Negresco. S-a terminat totul, iar toată lumea a luat-o spre casă.
În zona intersecției Magnan s-a auzit un sunet asemănător celor de mitralieră. Plus țipete de persoane. Mi-am zis: „s-a terminat, se trage asupra noastră!” Am rămas pe loc o secundă până ne-am debruiat, dar norocul nostru a fost că în secunda aceea am apucat să ne mutăm de pe mijlocul trotuarului spre margine, lângă șosea. Și am văzut cum trece o camionetă de gabarit mare și cum omoară și spulberă persoane. N-a ținut cont de vârstă, religie, nimic. A accelerat. A luat pe sub camion cărucioare cu copii, oameni. Oameni care stăteau pe bănci. Nu pot să-mi scot din minte cum o familie ce se afla pe o bancă a fost luată în plin. Am traversat șoseaua, am rămas acolo, mi-am anunțat familia. Iar prietenii mei, aflați în șoc, au spus trebuie să ajutăm. Era plin de sânge, persoane strivite efectiv. Le-am zis nu e în siguranță. E sigur că e act terorist. Și, exact ca la Paris, vor mai fi. Am plecat spre casă. Toți fugeau. Eu stau spre aeroport. Toată lumea era în stare de șoc. Din câte am înțeles a mai fost un al doilea camion pe zona centrală a orașului. Zona pietonală se numește. Și acolo am auzit focuri de armă. Dar asta când deja eram acasă. Și totuși e departe. Nu știu sigur dacă din acest camion s-au tras focuri de armă.

La CNN spun că a fost un singur camion, că din el s-a și tras, iar teroristul era pregătit, dacă nu îl împușcau politiștii, să se detoneze, caz în care numărul victimelor risca să crească enorm.

– Nu știu nimic sigur la această oră, am fost sunat de un prieten și mi-a spus chestia asta, că e posibil să fi fost acest camion. Că a fost oprit în zona pietonală. Dar pe Promenadă. Ce am observat pe durata focului de artificii și până să ajung acolo, că am venit pe jos pe Promenadă, nu am văzut poliție. Doar 3 motorete treceau exact când am intrat pe Promenadă, asta pe zi.

– Printre victime au fost și ai noștri?

– Mi-e tare greu să accept gândul asta și mie. Dar cu siguranță au fost mulți români. Sunt mulți români care locuiesc la Nisa.

– Câți suntem acolo, știi, aproximativ?

– Culmea, când a fost atentatul la Paris, vărul meu a fost pe stadion… Nu știu. Dar din ce văd pe stradă suntem mulți. Cei mai mulți din zona de nord, din cate observ după accent pe stradă. A fost masacru. Se și trăgea. Și, în timpul ăla, pe ambele sensuri se circula.

Am văzut, se circula, oamenii filmau liniștiți, cred că nimeni nu se gândea la așa ceva. Ei filmau focurile de artificii și s-au trezit că filmează moartea!

– Exact asta am făcut și eu. Dacă vă uitați pe profilul meu. Am fost live pe Facebook. Prietena mea a rămas acasă. Și a intrat pe Facebook să vadă. Mulțumesc lui Dumnezeu că nu a fost cu mine. Putea fi altă soartă.


– Aveți și voi mare grijă!

– Exact ce ni s-a spus mereu. Evitați zonele aglomerate. E o teroare să treci prin așa ceva și atunci când vezi totul la televizor. Dar când ți se întâmplă chiar ție? Ție! Mă gândesc la toate persoanele care le-am văzut murind dinaintea mea.

– Tu ce meserie ai, de când ești în Nisa?

– Sunt în Nisa din februarie, 2015. Am lucrat la o firmă care se ocupa cu întreținerea rezidentelor. Deocamdată nu mai lucrez, sunt înscris la forțele de muncă să fac o pregătire de agent de securitate. La care cred că voi renunța. Mulțumesc lui Dumnezeu că am fost pe fază. Și că eram cu fața spre camion, că dacă eram cu spatele… Nu aveam timp de reacție. Nu îmi vine să cred nici acum ce s-a întâmplat. E ceva groaznic. Teroare! Masacru. Tot ce e mai rău…

– E o mare tragedie…

– Tocmai când am ajuns acasă am dat drumul la lacrimi. Până nu am ajuns, nu am fost în stare. Am fost atent la fiecare colț de stradă. Orice sunet bizar se auzea, eram după coloane de ciment. Până la locul unde era parcată mașina am mers mult pe jos. Dacă vă uitați pe hartă, noi eram la Magnan când s-a întâmplat. Intersecția Magnan. Iar mașina era parcată tocmai la Carros. Eram eu doi prieteni, trei fete care nu erau din oraș și un om cu cei doi băieți mici ai lui. Care de fapt ei au fost loviți de persoanele care zburau din fata mașini. Loviți și aruncați pe jos. De către victime.

Fotografia postată de Adrian Ionuț Iliuță.

– Ce știi despre ei? Sunt ok?

– Da, sunt ok. Prietenul meu i-a lăsat acasă.

– Și băieții mici sunt ok?

– Da. Erau juliți pe picioare. Acum e teroare în oraș. Cu siguranță nu voi mai ieși din casă o vreme! Îmi este frică la fiecare sirenă care se aude. Și la orice motor mai ambalat de pe stradă, tresar… Norocul meu este că stăteam cu fața la camionul care a trecut la doi metri de mine. Că dacă eram cu spatele nu mai aveam timp de reacție. Muream și eu!

Citiţi şi Relatarea unui alt român aflat la locul atentatului terorist

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Simona Popescu 220 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.