Mărturiile salvamontiștilor despre tragedia din Retezat

Sorin Sanda, unul dintre salvamontiştii care au participat la operaţiunile după avalanșa din Retezat în care au murit cei doi copii alpiniști, spune că grupul de șapte turiști s-a aventurat pe un traseu foarte periculos și nu a respectat reguli importante.

„Nu aveau acel echipament tehnic, adică nu erau legați în coardă, nu erau în ham, nu aveau cască de protecție, pentru că au fost loviți de stânci de asta au murit, avalanşa nu a fost mare”, a declarat salvamontistul la Digi 24.

Cei șapte au căzut într-o prăpastie, iar cei doi copii, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, alpiniști experimentați, au murit.

„Oamenii nu au știut să meargă pe munte. Punct. Posibil, în momentul căderii, având o cască, puteai să scapi să zicem cu o rană, două, dar nu să mori”, a spus Sorin Sanda.

Potrivit salvamontistului, avalanşa nu a fost foarte mare, dar alpiniştii nu au testat terenul, pe rând, ci s-au aventurat toţi deodată, pe o pătură de zăpadă care s-a rupt şi a alunecat cu ei.

Acesta a mai spus şi că, dacă ar fi respectat procedurile, grupul trebuia să anunţe traseul pe care pleacă.

„Ceea ce nu știu mulți în turismul ăsta montan este că iarna nu se merge pe trasee marcate, adică cele de vară. Trebuie să te orientezi după zăpadă, după cum a fost pusă zăpada”, a mai declarat salvamontistul.

„Cei șapte și-au declanșat avalanșa”

La rândul său, șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, a susținut din nou luni că avalanșa a fost declanșată din eroare de grupul din care făceau parte și cele două victime.

„În momentul în care au ajuns în Căldarea Berbecilor și au început să urce către vârf (vârful Peleaga — 2.509 metri n.r.) au secționat o față mare de zăpadă. Poteca a secționat masa mare de zăpadă. Partea de deasupra nu a mai avut legătură cu cea de dedesubt, care a pornit cu ei, la vale”, a spus Bodean.

Tragedia din Masivul Retezat s-a petrecut în timpul unei excursii organizate de tatăl alpinistei Dor Geta Popescu, grupul de turişti urmând să escaladeze Vârful Peleaga.

În paralel, în zonă se afla un alt grup, de 51 de persoane, cei șapte turiști nefăcând parte din acest grup, așa cum au transmis autoritățile inițial.

„Cei șapte și-au declanșat avalanșa. Cei de la școala de ghizi n-au avut nicio treabă și le-au venit în ajutor. Mai mult decât atât, i-au extras din conul de avalanșă. Deasupra zonei de avalanșă era un perete intact de zăpadă. Din fericire, nu a plecat și partea de sus”, a mai spus șeful Salvamont Hunedoara luni.

Cei doi copii au murit la scurt timp de la producerea avalnșei din cauza politraumatismelor cranio-cerebrale „deosebit de grave şi incompatibile cu viaţa”, au anunțat luni reprezentanţii Serviciului de Medicină Legală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.