Masacrul din Pakistan – talibanii şi-au semnat condamnarea

Cel puţin 126 de elevi şi-au pierdut viaţa în cel mai sângeros atentat comis în Pakistan din 2007. Marea majoritate a celor ucişi aveau vârste cuprinse între 12 şi 16 ani. Erau elevi ai unei şcoli militare din Peshawar, la circa 100 de kilometri de capitala Islamabad. Atacul a fost organizat de Tehreek e Taliban Pakistan (TTP), talibanii din Pakistan.

Mai grav este este că TTP a anunţat că şase atentatori sinucigaşi talibani se află încă în interiorul camopusului şi au luat ostatici 3-400 de elevi din clasele mari, având ordinul de a-i ucide. Declaraţia este contrazisă de armata pakistaneză, care spune că a reuşit să evacueze cea mai mare parte a elevilor şi a profesorilor.

Numărul victimelor va creşte cu siguranţă arată CNN, deoarece iniţial au fost anunţaţi doar câţiva elevi ucişi, pentru ca apoi numărul lor să crească rapid până la 100, iar apoi la peste 120.

Atacul s-a produs la ora 16, ora Pakistanului, când mai mulţi talibani înarmaţi au pătruns în incinta şcolii militare. Au fost auzite două explozii puternice. Nici după mai multe ore armata nu a reuşit să învingă rezistenţa talibanilor din campus. Iar apoi a apărut informaţia că, în timpul luptelor, mai mulţi atentatori sinucigaşi au luat oastatici sute de elevi.

Şcoala atacata avea circa 1.500 de elevi, începând de la ciclul preşcolar şi până la cel liceal.

Pană şi Hafiz Saeed, liderul mişcării Jamaat ud Dawa, grupul care a organizat atentatele din Mumbai din 2008, soldate cu 166 de morţi, a condamnat atentatul. “Aceştia sunt barbari care acţionează sub masca jihadului”, a spus el. Această condamnare poate ajuta la înţelegerea masacrului din Peshawar: jihadiştii pakistanezi care au comis atentate în afara ţării (mai cu seamă în India) îi condamnă pe cei care ajung să comita atrocităţi identice împotriva conaţionalilor musulmani. Primii au avut deseori parte de o neutralitate binevoitoare sau chiar sprijin din partea armatei, iar cei din urmă sunt vânaţi acum în toate cotloanele de la graniţa cu Afganistanul.

Atacul talibanilor asupra unei scoli, mai cu seamă asupra unei şcoli ce aparţine armatei pakistaneze, poate duce la o luptă nemaîntâlnită împotriva acestor grupări jihadiste. Timp de ani de zile, Armata şi mai cu seama serviciile secrete ale Armatei pakistaneze, ISI, au avut o poziţie ambivalentă faţă de talibani. Ofiţerii ISI au fost frecvent acuzaţi că au sprijinit mişcările islamiste teroriste, în special pentru ca acestea sa atace ţinte de pe teritoriul Indiei sau al Afganistanului. Strategia a fost pusă în practica de către reţeaua Haqqani, creată de ISI şi de CIA în timpul invaziei sovietice în Afganistan. Ca aproape întotdeauna, teroriştii inventaţi s-au întors împotriva creatorilor lor.

Ceea ce i-a facut pe talibani să recurgă la un masacru de asemenea proporţii pare să fie strategia ISI de a scinda gruparea în mai multe facţiuni, majoritatea favorabile armatei. Iar aceasta strategie a început să dea roade în special după moartea liderului TTP, Hakimullah Mehsud, în urma unui atac cu drone al CIA.

La strategia de dezintegrare a talibanilor şi protejare doar a grupărilor ce nu vor ataca niciodată teritoriul naţional, s-a adăugat începerea unei ofesive coordonate cu SUA împotriva talibanilor, în provincia Waziristanul de Nord, la graniţa cu Afganistanul. Aceasta a deranjat foarte mult grupările jihadiste care-şi aveau fieful în regiune. Începând din luna mai, talibanii din Pakistan sunt supuşi atacurilor armatei si ale dronelor operate de CIA. Au ripostat prin atentate, precum cel asupra aeroportului din Karachi, sau prin încheierea unor alianţe cu separatiştii din Balochistan (în sud), în ciuda divergenţelor de natură ideologică, şi chiar prin o declaraţie oficială de supunere în faţa aşa-zisului “califat” creat în Irak şi Siria de gruparea Statul Islamic. Cu toate acestea, ofensiva guvernamentală nu a slăbit.

Atentatul de la Peshawar a fost organizat tocmai pentru a avertiza armata că TTP este la fel de puternică şi ca nici cooperarea cu SUA nu va putea duce înfrângerea grupării. În fapt, masacrul dovedeşte mai degrabă că talibanii din Pakistan încearcă cu ultimele puteri să arate că mai sunt o forţă cât de cât relevantă.

Nu înseamnă că Pakistanul se concentrează doar pe colaborarea cu Statele Unite, ceea ce ar putea justifica atentate ale talibanilor. La începutul lunii noiembrie, premierul pakistanez Nawaz Sharif şi Xi Jinping au căzut de acord asupra a peste 20 acorduri între cele două ţari, la o întrevedere bilaterală ce a avut loc în Beijing, acorduri ce includ şi construirea de centrale nucleare de către China în Pakistan, pentru a mai reduce din deficitul grav cu care se confruntă sectorul energetic.

Islamabadul îşi asigură o creştere economică pentru următorii ani, în timp ce China îşi asigură o rută alternativă pentru comerţ, rută extrem de importantă datorită proximităţii sale de Peninsula Arabică (de unde sunt exportate cantităţi importante de materii prime, în special petrol). Mai mult, pentru China este o metodă de a moderniza vestul ţării, semnificativ mai puţin dezvoltat ca estul, ce are acces direct la rutele maritime. Insa pentru aceasta este nevoie de securitate, iar guvernul de la Islamabad si Armata vor lua cu siguranta măsuri pentru a da facţiunilor radicale ale talibanilor o lovitură de graţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.