×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 12 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 07:12
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Mascarada impozitării profitului trebuie să înceteze!
Ilie Şerbănescu
Ilie Şerbănescu

În contrast cu minciuna din raportările sale financiare (vezi Cotidianul, 3 iulie 2017, Guvernul Tudose – gata să lupte împotriva celei mai gogonate diversiuni colonialiste?!), profitabilitatea capitalului străin în România este nu de 3 ori mai mică, ci de cel puţin 2 ori mai mare (pe unitate de capital) decât cea a capitalului românesc, graţie atuurilor recunoscute și ridicate în slăvi în plan tehnologic, organizaţional şi financiar. Pentru a nu forţa evaluările, să admitem însă o profitabilitate doar de 1,7 ori mai mare (respectiv cea rezultând din faptul că, potrivit statisticilor, capitalul străin realizează jumătate din cifra totală de afaceri utilizând vreo 30% din forţa de muncă angajată în economie în România). Înseamnă că, la o asemenea rată de profitabilitate, capitalul străin obţine de fapt peste 70% din profiturile realizate pe ansamblu în economia din România, respectiv de cel puţin 3 ori mai mult decât raportează.

Cât ajung să plătească, în realitate, capitalul străin şi cel românesc din ceea ce s-ar cuveni să plătească în contul impozitului pe profit? Din date oficiale ale Ministerului de Finanţe privind evaziunea fiscală, aflăm că rata efectivă de colectare din impozitul pe profit este de 20-21%, restul de 80% constituind evaziune. Mai precis, profituri făcute „pierdute“.

Aplicând liniar rata menţionată de neplată, ar rezulta că, din ceea ce ar trebui să plătească sub forma impozitului pe profit, capitalul străin nu plăteşte decât vreo 14%, iar cel românesc vreo 38%! Numai că ştim că circa o treime din firmele româneşti, reprezentând aşa-numitele microîntreprinderi, plătesc în contul profiturilor pe care le realizează nu impozitul de 16% pe profitul declarat, ci impozitul de 3% pe încasări, unde rata de plată reală este între 90 şi 100%. Or, dacă o treime din capitalul românesc plăteşte integral impozite în contul profiturilor realmente obţinute, înseamnă că restul de două treimi din capitalul autohton şi în întregime capitalul străin plătesc şi mai puţin decât apare că ar plăti la rata de 20% de colectare la impozitul pe profit pe anasamblu.

O imagine pur apocaliptică se conturează!

1) Doar vreo 3 miliarde euro se încasează la bugetul statului din impozitul pe profit, ca urmare a impunerii cu 16% a nici 20 miliarde euro din cele peste 80 miliarde euro profituri reale obţinute şi care ar trebui impozitate. Peste 60 miliarde euro se evaporă în fiecare an înainte de impozitare, grosul de presupus prin externalizări în străinătate.

2) Microîntreprinderile, care nu reprezintă decât câteva procente din cifra de afaceri pe ansamblu, plătesc ca impozite în contul profiturilor realizate mai mult decât întregul capital străin care deţine circa jumătate din cifra de afaceri şi obţine pe plan real spre 70% din totalul profiturilor.

3) Aceleaşi microîntreprinderi plătesc impozite în contul profiturilor efectiv realizate între două şi trei ori mai mult decât restul capitalului românesc.

4) În contul impozitării profiturilor real obţinute, capitalul străin nu plăteşte 85-90% din ceea ce s-ar cuveni să plătească, iar capitalul românesc nu plăteşte 60-65% din ceea ce s-ar cuveni să plătească!
Este de tolerat o asemenea stare de lucruri? Nu! Este de schimbat? Da! Poate fi schimbată? Da! Se vrea însă o schimbare? Aceasta este problema! Pentru o schimbare ar fi de ajuns a înlocui impozitarea propriu-zisă a profitului cu o derizorie impozitare a cifrei de afaceri (adică, în fond, generalizarea impunerilor din cazul microîntreprinderilor), care – important de subliniat – nu poate fi evazionată! Adusă în atenție de mine, încă în urmă cu un an, în cartea „România, o colonie la periferia Europei“ (Ed. Roza Vânturilor, 2016), această abordare este prevăzută – surprinzător – în programul Guvernului Tudose. Nu se știe însă cu ce șanse de aplicare! Dacă nu se vizează a se schimba realmente ceva în România şi statului român nu i se va conferi rolul de a şi face ceva pe linia dezvoltării ţării, atunci nu are rost a se întreprinde nimic în fiscalizarea profitului. Dar impozitarea profitului în actualele condiţii trebuie desfiinţată. Căci tot un drac – și cu, şi fără cele 3 miliarde euro din această impozitare! Mascarada trebuie să înceteze! Măcar să oficializăm jefuirea statului român şi a ţării numite încă România.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 10 iulie 2017
4628
 | 39
 | 29
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
SOBOLANU
+3
PERFECT DOMNULE MINISTRU TOT RESPECTUL MEU !!!!!!!
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
c.g.
+12
Pt.Baltazar.Ma alatur si eu celor spuse de dumneavoastra, adica inca o data domnul Ilie Serbanescu spune clar despre '' ... demascarea fraudelor fiscale folosind conceptul de impozit pe profitul declarat, care de regule este zero sau negativ. Cifra de afaceri nu poate fi dosita, pentru ca e legata de factura de plata. Succes guvernului. '' ! Sa speram ca in tara ROMANIA nu izbucneste inca o criza politica din cauza hotiilor si banditismelor economice prezentate de autor, sa speram ca: rusii, '' colegii americani ''. '' poporul ales '', mercantilii Europei: francezii, englezii, germanii, nu pun de inca o lovitura de stat ca in dec.' 89, nu farama statul national unitar ROMANIA asa cum s-a intamplat cu fosta Yugoslavie, fosta Cehoslovacie ! O zi linistita si mai racoroasa !
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
!!!
-18
Taci mă omule din gură, bați câmpi și se pare ai interese. -
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
nicu cohen
+12
Nea Ilie ai dreptate , dar e prea tirziu de a se mai repara ceva . Sintem pierduti , salvarea e numai individuala .
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
Pixelu Albastru
+15
Dacă tot o ardem cu Uniunea Europeană, cu solidaritatea, cu Europa cu două viteze, eu am altă propunere. Impozitarea profitului să fie zero în situația în care o companie, fie străină, fie autohtonă, oferă angajaților salarii la jumătatea celor oferite în Germania, pentru același tip de muncă, dacă nu, impozit pe cifra de afaceri. Am fost rezonabil, am zis jumătate nu cât sunt în Germania, ținând cont că am fost repartizați în Europa cu viteza a doua. Cred că astfel multinaționalele vor fi mulțumite.
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
Oricine
+26
SRI doarme in papuci... rusine SRI. Nu numai ca nu faci ce ar trebui, dar stii ca asa ni s-a dus buhul inafara, stii ca asa vin astia sa faca afaceri pe intentia asta... multi patrioti ai draga SRI care dorm vegheati. Dar sa schimbi macazul nu poti? Dc o parte din tine e aservit lui PrRD si coanei? De aceea restul sunt mucles?
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
Norr
+3
SA INCETEZE MASCARADA,DAR IMPOZITAREA HOTILOR EVAZIONISTI, NU.
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
Tiaso
+40
Ce spun de multa vreme:evazionistii sunt marii hoti ai Romaniei.Populatiei i se ia fatza cu lupta cu coruptia (si aia in loc sa fie corecta si adevarata,este doar o vrajeala in care sefa dna isi ocroteste si ocoleste infractorii din propria familie,dar si din famiglia ei politica plus serveste pe stapanii lor externi, cu soros in frunte),populatiei i se abate atentia cu tzinte false cum ar fi "clasa politica corupta",generalizare cu care se ascund adevaratii si marii corupti dar si tradatori de tara aflati in clasa politica.Se fac balciuri cu "coruptii ataca dna,justitia etc".Este atacata masiv guvernarea ,care nu convine evazionistilor , de catre vuvuzelele presei de propaganda baso-iohanista cu tot felul de preziceri si profetii apocaliptice ,asta cu scopul ca hotii,prin slugile lor fomiste, sa abata atentia de la furtaciunea lor uriasa si zilnica,sa scape de schimbarea ce o vor guvernantii si sa deturneze atentia de la adevaratele probleme ale tarii care sunt tocmai ei ,marii evazionisti.
Publicat Luni, 10 iulie 2017
+Răspunde
Socaciu @ Tiaso
+21
Ca sa ancheteze evaziunea, DNA trebuie sa primesca o plangere penala de la ANAF. Dar ANAF ii protejeaza pe marii evazionisti si ii haituieste cu toata echipa de inspectori pe cei mici, de la care iau si spaga si amenzi. DNA ar trebui sa incepa sa-i ancheteze in primul rand pe aia de la ANAF, acolo salasuieste raul absolut. Sau ati uitat de talharul numit Sorin Blejnar? Acolo unde se cilecteaza banii pentru stat incepe si marea coruptie. Restul este distribuire.
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
Qwe
-26
Daca ar fi corect Ilie Serbanescu, ar prezenta si avantajele si dezavantajele impozitarii pe cifra de afaceri. Nu poti impozita micul afacerist roman la fel ca o multinationala. Acesta ar falimenta pur si simplu. Nu am vazut in articol sa se faca vreo diferentiare in impozitarea asta pompieristica. Si nici nu am vazut ca amatorismul actualilor guvernanti sa fie taxat de economistul Serbanescu. Nu are curaj ?
Publicat Luni, 10 iulie 2017
+Răspunde
Socaciu @ Qwe
+27
Impozitul este procentual,3%. Majoritatea firmelor mici si mijlocii se impoziteaza pe cifra de afaceri adica direct la factura. Si vad ca rezista cu brio. Cand nu au comenzi si nu incaseaza nimic, nu platesc nimic. Doar neispravitii aia de Boc si Basescu au introdus ticalosia aia de impozit forfetar, adica trebuia sa platesti si daca nu faceai afaceri, in perioadele in care nu prindeai nici o comanda. Multe firme mici traiesc de azi pe maine, firme de familie care mai completeaza veniturile familiei in perioadele favorabile. Atunci platesc impozit, dar altfel de ce sa plateasca, doar pentru nume, pentru ca asa a vrut Basescu, sa-si bata joc de oameni?
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
Pixelu Albastru @ Qwe
+29
Micul afacerist român, microîntreprinderile, sunt taxate pe venit (pe cifra de afaceri) de mulți ani de zile și n-am auzit să se vaite. Lasă gargara!
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
Mocanu
+34
Tot ce spune stimabilul Ilie Serbanescu e perfect adevarat... Eu as fi curios sa aflu cite din companiile cu capital strain sint de-adevaratelea cu capital strain si cite sint cu capital romanesc scos fraudulos din tzara, transferat in paradisuri fiscale (unde se si impoziteaza pe profit) si revenit in Romania... De ce spun asta? pt ca daca mafiotii romani n-ar avea nici-un interes din afacerile astea, n-ar lasa ei sa scape neimpozitate atitea companii straine. Cred ca s-ar impune o alta metodologie de calculare a profitului (nu dupa declaratiile anuale ca-n prezent), pt a putea avea o baza reala de calcul a impozitului pe profit. Daca eu, un simplu inginer, facut in iepoca di aur, am habar... nu am nicio indoiala ca adevaratii economisti ai tzarii vor gasi solutia. PS... cind vorbesc de adevarati economisti fac referire la semnatarul articolului si a altora ca el, nu la caricaturile care ne intoxica viata cu prostiile lor.
Publicat Luni, 10 iulie 2017
+Răspunde
Cetatean @ Mocanu
0
Pai, nici semnatarul nu a dat o solutie
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
Pixelu Albastru @ Mocanu
+17
@Mocanu - Cum n-a dat nicio soluție? Încă de acum un an a afirmat în „ROMÂNIA, o colonie la periferia EUROPEI” că soluția este impozitarea pe venit, impozit care nu se poate evaziona.
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
Băluţă se înfurie şi mai ia un chioşc
Publicat acum 17 ore şi 27 minute
UNJR şi AMR cer  CSM-ului să intervină
Publicat acum 18 ore şi 49 minute
Discursul lui Trump, un lătrat de câine
Publicat acum 21 ore şi 41 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 11 ore şi 29 minute