Mașina zburătoare „Kitty Hawk“, disponibilă în 2017

Proiectul vehiculului zburător este susținut de directorul companiei Alphabet, Larry Page, iar modelul va fi disponibil pentru vânzare la finele lui 2017, notează businessinsider.com.

Inventatorul lui „Kitty Hawk“, Sebastian Thrun, cel care a colaborat și cu Google pentru proiectele unor vehicule automate, a postat recent pe rețeaua de socializare Twitter un video cu prototipul „Kitty Hawk Flyer“ în acțiune. Vehiculul este o aeronavă electrică, iar în versiunea sa actuală arată puțin ca un Jet Ski zburător.

Cimeron Morrissey, cea care a testat aeronava, a scris într-o recenzie că versiunea finală ar arăta destul de diferit de prototip și nu va fi la fel de practică.

Un articol din New York Times descrie aerovehiculul ca fiind „ceva ce Luke Skywalker (personaj din Star Wars) ar fi construit din piese de schimb“. Vehiculul cântărește aproximativ 100 de kilograme și, potrivit lui Morrissey, poate atinge viteze de până la 25 de metri pe secundă. De asemenea, el a comparat Flyer-ul cu „un elicopter de jucărie“.

„Prototipul arată și se simte mai mult ca o motocicletă zburătoare. Montați scaunul și vă înclinați în față, la fel cum ați face și pe bicicletă. Comenzile sunt construite într-un set și funcționează similar cu butoanele și joystick-urile de pe un controler de jocuri video, care decolează și coboară pe verticală, precum un elicopter, dar, spre deosebire de un elicopter, Flyer este 100% electric și alimentat de opt rotoare. Vehiculul este sigur, testat și poate fi operat în mod legal în Statele Unite ale Americii. Nu aveți nevoie de o licență de pilotaj și puteți învăța să-l conduceți în câteva ore“, mai spune Morrissey.

Aeronava a fost proiectată să zboare peste apă, motiv pentru care se poate încadra în categoria Jet Ski-urilor zburătoare.

În videoclipul postat pe Twitter apare Cimeron Morrissey decolând în Flyer peste un lac din California, zburând la aproximativ 10 metri deasupra apei. Reprezentanții companiei nu au spus cât de mult va costa, dar oferă o reducere inițială de 2.000 de dolari (1.560 de lire) pentru persoanele care doresc să economisească 100 de dolari. Această plată anticipată va compensa atât discountul, cât și zborul de probă al potențialilor cumpărători, potrivit The Times.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.