Maşinile parcate necorespunzător nu mai pot fi ridicate

Tribunalul Bucureşti a anulat legislaţia în baza căreia autorităţile din sectorul 6 puteau ridica maşinile parcate neregulamentar, potrivit avocatnet.ro.
Aceasta este prima hotărâre de acest fel şi are efect general, nu doar între părţile litigante, se menţionează într-un comunicat al avocaţilor de la Piperea şi Asociaţii, cei care i-au reprezentat pe reclamanţi.

Astfel, niciun vehicul parcat neregulamentar în sectorul 6 nu va mai putea fi ridicat în baza procedurii anulate de instanţa, informează aceeaşi sursă.
Tribunalul Bucureşti a admis recent cererea a doi reclamanţi, formulată împotriva Direcţiei Generale de Poliţie Locală Sector 6 Bucureşti şi Consiliului Local al Sectorului 6 Bucureşti, şi a stabilit anularea Hotărârii Consiliului Local al Sectorului 6 nr. 4/2010, în ceea ce priveşte Anexă 2 la această, reprezentând Regulamentul privind procedura de ridicare, transport, depozitarea în spaţii amenajate şi eliberarea vehiculelor staţionate neregulamentar pe domeniul public al Sectorului 6 al Municipiului Bucureşti, informează ecris.ro.

De asemenea, instanţa a anulat dispoziţia de ridicare seria PL nr. 022142/04.10.2012, emisă de DGPLS 6 Bucureşti şi a obligat direcţia de poliţie a sectorului 6 să restituie reclamanţilor suma de 677,32 lei.

Având în vedere decizia Tribunalului Bucureşti, în sectorul 6 din Bucureşti ridicarea maşinilor de către „hingherii” de maşini nu mai are deloc baza legală, a scris avocatul Gheorghe Piperea, pe pagina de Facebook.

„In sect 6 din Bucuresti ridicarea masinilor de catre hingherii de masini nu mai are deloc baza legala. Am obținut noi in instanta de contencios administrativ anularea anexei 2 la hotarirea consiliului local care „aproba” acest regulament care a permis inca 2010 societatilor comerciale „private” sa ridice masini. Am mai facut asta si cu hotarirea celor de la sect 4 care „aproba” acelasi lucru. Pe cale de exceptie de nelegalitate. Dar asta e deja istorie.

Orice taxa incasata de aceste societati in cele doua sectoare este ilegala.

Nu veti mai vedea in aceste sectoare nici masini care sunt ridicate cu tot cu oameni in ele, la „sugestia” unor binevoitori si sub atenta supraveghere a politiei locale, nici masini care sunt ridicate din parcarile sau locurile uzuale folosite pentru parcarea din jurul blocurilor.

In prezent, ridicarea masinilor parcate ilegal se poate face numai de politie si numai daca obstaculeaza circulatia. Parcarea neregulamentara se sanctioneaza doar cu amenda. Poate din acest amenzi se vor construi, in sfirsit, parcari”, este postarea lui Piperea.

Conform unui comunicat al SCA Piperea şi Asociaţii (n.r. care i-a reprezentat pe reclamanţi) citat de presă centrală, această soluţie reprezintă o noutate în materie.

„Până în prezent, SCA Piperea şi Asociaţii a obţinut multiple hotărâri judecătoreşti favorabile având că efect restituirea sumelor achitate cu titlu de <> de şoferii prejudiciaţi de abuzurile <> de maşini, însă această reprezintă prima hotărâre prin care se obţine anularea procedurii de ridicare, transport şi eliberare a vehiculelor cu efect general şi nu doar între părţile litigante”, se arată în comunicat.

Anularea Anexei nr. 2 la HCLS 6 nr. 4/2010 produce efecte generale în sectorul 6, iar niciun vehicul parcat neregulamentar în acest sector nu va mai putea fi ridicat în baza acestei proceduri, se menţionează în acelaşi document. Unică sancţiune care va putea fi aplicată şoferilor care parchează neregulamentar în sectorul 6 este amendă contravenţională, conform dispoziţiilor codului rutier.

Decizia Tribunalului Bucureşti poate fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.