Mass-media trag repetate semnale de alarmă

După jumătate de an de la incidentul băieţelului în vârstă de 4 ani, omorât de câini, în miezul zilei, într-un final, cazul acestuia ajunge şi în instanţă. Ancheta s-a încheiat, procurorii au trimis în judecată dosarul acestuia.

Joi, o femeie a fost ucisă de câini, într-un parc din Capitală. Primarul Onţanu ridică din umeri. Lista persoanelor atacate de câinii comunitari, într-o capitală europeană, poate continua.

Un tânăr a fost omorât de un agent de poliţie, în Secţia 10 a Poliţiei Capitalei.

Şeful Poliţiei municipiului Neamţ a bătut o fetiţă de 14 ani, acuzată de furt, fiind înregistrat de camerele de supraveghere amplasate în secţie şi, ulterior, înregistrarea fiind făcută publică şi ajungând în mass-media.

Acestea au fost câteva dintre subiectele abordate de emisiunea “În ultimă instanţă”, difuzată de Realitatea TV şi avându-i ca invitaţi pe av. Virgil Papuc, avocatul familiei lui Ionuţ, Nicoleta Popescu, APADOR CH (Asociaţia pentru protejarea drepturilor omului în România – Comitetul Helsinki), Cristina Guseth, director Fundaţia Freedom House.

Poate că această emisiune nu aduce, de fapt, nimic nou în peisaj, ceea ce pare a fi nou este doar o repetare a vechiului, dar aduce în prim-plan subiecte şi dezbateri ce trebuie luate în vizor cu deplină seriozitate.

“Dreptate, dar nu pentru oameni”, “Câinii pe străzi, îngerii în ceruri”, “Abuzurile sunt libere la poliţie” au fost câteva dintre titlurile rulate pe parcursul emisiunii.

“Dacă eşti stăpânul câinelui sau eşti în posesia lui, eşti responsabil pentru acesta. Administraţia Domeniului Public sector 2, S.C. Tei Rezidenţial S.R.L. şi Constantin Ciorăscu, administratorul terenului, sunt anchetaţi în acest caz. Câinii stăteau pe acea proprietate. Trebuie să facem ceva ieri, nu azi, nu mâine. Au fost injurii grave chiar şi la adresa băieţelului, în cadrul protestelor împotriva eutanasierii câinilor maidanezi”, a declarat av. Papuc.

“Este şi responsabilitatea celor care trebuie să ia măsuri. Problema este corupţia. Unde e primăria în toată această poveste? În ce capitală europeană aţi mai văzut atâţia câini maidanezi?”, a completat dna Guseth.

Mergând pe celălalt fir al discuţiei, cel al felului în care poliţia face legea, dna Popescu a afirmat că, deşi există prevederi în Codul penal, în realitate cei duşi la secţia de poliţie, în primă fază, nu au voie să îşi sune familia sau să ceară un avocat. “În cazul băiatului omorât în secţia de poliţie, unii poliţişti au afirmat că acesta ar fi avut un accident de maşină, alţii că ar fi fost bătut. O neconcordanţă inadmisibilă în cazul unor organe de protecţie a oamenilor. Cunosc cazuri ale unor oameni care neputând să se legitimeze pe loc, au fost duşi la secţia de poliţie, deşi ar fi putut furniza informaţii despre identitatea lor. Dacă nu discutăm de cazuri penale, aceştia nu ar trebui duşi la secţie, decât dacă nu se pot identifica. Propun să existe camere de filmat în toate unităţile de poliţie”, a mai precizat aceasta.

Concluzia? Alte măşti, aceeaşi piesă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandra C.C. Dumitriu 62 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.