Măsura fără precedent privind francul elveţian

Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a adoptat, joi, o nouă măsură excepţională în încercarea de a evita o altă apreciere a francului, prin introducerea unei dobânzi negative de 0,25% pentru depozitele constituite de băncile comerciale la banca centrală, transmite AFP, potrivit AGERPRES. Un franc mai puternic afectează exporturile industriei elveţiene, ceea ce ar avea efecte negative asupra întregii economii şi asupra pieţei muncii.

Această dobândă, care va intra în vigoare din 22 ianuarie 2015, se va aplica depozitelor la vedere cu o valoare de peste 10 milioane de franci elveţieni. BNS a precizat că obiectivul este să ducă dobânda Libor la trei luni, pe care Elveţia o utilizează la stabilirea dobânzilor pentru ipoteci şi conturi de economii, în teritoriul negativ.

„Introducerea unei dobânzi negative face mai puţin atractive plasamentele în franci elveţieni şi, de aceea, sprijină cursul minim de schimb”, a explicat BNS, într-un comunicat.

În luna septembrie 2011, BNS a decis să ia o măsură excepţională şi să introducă un curs minim de schimb de 1,20 franci pentru un euro, în ideea de a lupta împotriva aprecierii francului, o valoare de refugiu prin excelenţă în perioade de criză.

Francul elveţian a continuat să se deprecieze, semn ca măsura a dat roade. A ajuns la 1,209 euro şi apoi la 1,2045, cea mai puternică cădere într-o singura zi din ultimele 9 luni. Mişcarea făcută de Banca Naţională din Elveţia a dus si la o devalorizare a euro faţă de dolar, un semn că investitorii se gândesc că banca centrală elveţiană îşi doreşte să diversifice o parte din rezervele uriaşe deţinute în euro prin cumpărarea de dolari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.