Măsuri speciale pentru combaterea propagandei străine în Cehia

Guvernul ceh condus de social-democratul Bohuslav Sobotka a decis să înfiinţeze o echipă speciala care să monitorizeze propaganda străină în Cehia. Decizia vine ca urmare a faptului că Rusia se foloseşte tot mai mult de site-urile de ştiri şi de mediile de socializare online pentru a-şi răspândi mesajele în rândul populaţiei.

Ministerul ceh de Interne va crea o echipa de 30 de persoane care va monitoriza propaganda străină, informează televiziunea publică, citată de site-ul radioului public din Cehia. Acest grup va fi însărcinat să reducă influenţa Rusiei şi a altor state în presă şi în reţelele de socializare.

Jan Sir, profesor la departamentul de studii ruse şi central-europene al Intsitutului de Relaţii Internaţionale de la Universitatea Carolină din Praga, susţine că propaganda a devenit tot mai agresivă după invadarea Crimeii. “Începând din 2014, au apărut mai multe aşa-zise site-uri alternative în Cehia, site-uri care răspândesc mesaje pro-Kremlin şi dezinformează”.

Unele dintre aceste siteuri, precum Sputnik News, sunt finanţate direct de Moscova. Zeci de alte siteuri care vor să semene cu site-urile de ştiri, au un acţionariat foarte încâlcit.

“Cehia este interesantă pentru Rusia pentru că este membră UE şi NATO, pentru ca în aceste organizaţii se iau deciziile prin consens şi dacă nu există consens nu va fi nici un răspuns la acţiunile Rusiei”, spune Jan Sir.

Ministrul de Interne Milan Chovanec a insistat pe planurile guvernului de a combate propaganda la televiziuni. “Este necesar să reacţionam, să documentăm aceste acţiuni şi să ştim unde ţintesc. Dorinţa noastră este să creăm o echopa de 30 de oameni care să coordoneze această activitate. Nu vrem să dublăm activitatea serviciului de informaţii sau a altor servicii, vrem ca echipa aceasta să supervizeze”.

Jan Sir laudă această decizie a guvernului. “Crearea acestei echipe este rezultatul auditului naţional de securitate, care a început în 2015. Se concentrează pe mai multe aspecte ale securităţii naţionale, inclusiv cele non-tradiţionale, ameninţările hibride, în cadrul cărora propaganda este un element foarte puternic”.

“Simplul fapt că Cehia va forma această echipă şi faptul că vor urma şi alte măsuri în urma acestui audit, inclusiv modificări legislative şi organizaţionale, arată că Cehia ia foarte în serios această problemă”.

O serie de rapoarte ale serviciului de contraspionaj ceh arată că activitatea agenţilor ruşi în Cehia s-a înteţit, la fel şi “influenta asimetrică asupra securităţii care vine din Rusia”. Presa cehă observă că personalul Ambasadei Ruse la Praga este neobişnuit de numeros – 125 de persoane, iar în ultimii ani s-a remarcat o implicare tot mai mare a ambasadei în actiuni de propagandă. O vulnerabilitate este dată şi de legea finanţării partidelor politice, care nu este suficient de precisă şi permite Rusiei să influenţeze elitele de la Praga. Presa cehă a atras atenţia şi asupra influenţei Rusiei în sectorul energetic, inclusiv asupra companiei CEZ (la care statul deţine 70% din actţiuni).

Dintre ţările Grupului de la Visegrad, Cehia a avut cea mai moderată atitudine faţă de acţiunile Rusiei în Ucraina, spre deosebire de retorica deschis pro-rusă adoptată de Ungaria, spre exemplu. Partidul Social-Democrat aflat la guvernare, care controlerază şi Ministerul de Interne, adoptă o linie neutră în ce priveşte Rusia şi agresiunea din Ucraina. În schimb, o serie de analişti consideră ca partidul ANO din coaliţia de guvernare, condus de afaceristul Andrej Babic, are conexiuni cu personaje cu aflieri pro-ruse. Babis este suspectat de colaborare cu poliţia politică cehoslovaca. Preşedintele ceh Milos Zeman a cultivat o relaţie cu compania Lukoil. Zeman a negat că ar fi primit bani din Rusia, însă fostul său partid a recunsocut că a primit finanţare de la lobby-işti care aveau legături cu Rusia. Suspiciunile au devenit şi mai mari în momentul în care Milos Zeman a efectuat o vizită oficială în Rusia în 2015.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.