Matematica strâmbă a premierului Victor Ponta

În discursul pe care l-a ţinut marţi la prânz în faţa Parlamentului despre starea economiei româneşti, premierul Victor Ponta a prezentat mai multe cifre şi informaţii greşite, greu de perceput de majoritatea oamenilor. Una dintre ideile sale de bază s-a referit la proaspăt intrata măsură de reducere a TVA-ului, de la 24% la 9%. “Pentru oamenii cu venituri foarte mari sau medii, reducerea aceasta ce 15 procente este vizibilă, dar nu este ceva extraordinar”, a spus Ponta în faţa parlamentarilor. Trecând peste categoria de venituri, premierul încurcă matematica în sensul că preţul alimentelor nu a scăzut cu 15%, ci cu 12%. De exemplu, dacă un kilogram de cartofi costa 1 leu, pe tarabă acesta apărea cu 1,24 lei, prin aplicarea TVA de 24%. Prin reducerea TVA cu 15%, kilogramul de cartofi ajunge să coste azi 1,09 lei. Reducerea de la 1,24 lei la 1,09 lei nu este de 15%, ci de fix 12,09%.

Mai jos în discurs, premierul Ponta a susţinut că “avem însă o parte foarte mare din populaţie care plăteşte o treime din venituri pentru mâncare. La acei oameni practic le-am crescut salariile şi pensiile cu cei 15%”. Întâi, nu e vorba de 15%, ci de 12%, după cum am văzut. Apoi, nu e vorba de creşterea salariilor şi pensiilor, ci de creşterea puterii de cumpărare, care reprezintă cu totul altceva. Conform premierului, o familie de pensionari face economii din scăderea TVA de 20% pentru că aproape 38% din pensie merge către mâncare. Prim-ministrul trece cu vedere că pâinea, care reprezintă aproape 8% din cheltuielile cu alimentele, are TVA de 9% de mai mult timp, astfel încât dintr-o pensie medie de circa 850 de lei, scăderea de la 1 iunie înseamnă o diminuare a costurilor cu alimentele de doar 3,5%, nicidecum de 20%.

Un alt punct forte cu care premierul s-a prezentat în faţa parlamentarilor a fost acela al demonstrării că economia românească are o creştere sănătoasă, adăugând şi un citat al guvernatorului Mugur Isărescu prin care spune că nu e doar o creştere robustă, ci şi una sustenabilă. Când a vorbit de creşterea economică reală din 2013, premierul Ponta a afirmat că aceasta a fost de 3,4%. Numai că respectiva creştere a fost revizuită la 3,1%. În 2014, am avut parte de o încetinire, ajungând la 2,8%.

Tot în discurs, avem un pasaj care cuprinde elemente care se bat cap în cap. “Am eliminat modelul guvernării pe datorie”, spune Victor Ponta. Numai că imediat mai jos premierul arată că necesarul de finanţare a datoriei publice creşte în acest an faţă de 2014 şi de abia în 2016 acesta este estimat să scadă. În 2014, necesarul a fost de 57,3 miliarde de lei, în 2015 este de 59,1 miliarde de lei şi în 2016 acesta va coborî la 49,15 miliarde de lei.
Când vorbeşte de rata şomajului, Victor Ponta a spus că acesta a ajuns la 5,1% în mai 2014, faţă de 5,37% de la începutul lui 2012, pe vremea Guvernului Boc. În realitate, rata şomajului e în creştere şi iată câteva exemple: decembrie 2014 – 6,6%, ianuarie 2015 – 6,9%, aprilie 2015 – 6,9%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4528 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.