Maximilian Katz, între şpaga pentru duty free şi chestiunea evreiască în România (I)

Există şi riscul ca în România să se instituie o adevărată competiţie între cei care monitorizează „antisemitismul”. În afara Institutului „Elie Wiesel”, finanţat de la buget ca instituţie publică, am dat şi peste Centrul de Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului, un ONG condus de Marco Maximilian Katz, un personaj dubios, care, în timpul guvernului Năstase, a fost implicat în scandalul duty-free-urilor!

Exact în această perioadă, în care Europa întreagă s-a trezit în faţa unui val uriaş de imigranţi din lumea arabă, punîndu-se problema unei integrări rapide a acestora, astfel încît deosebirile de culturi să nu genereze conflicte care pot să scape de sub control, cele două „instituţii” care monitorizează aşa-zisul antisemitism din România vor să descopere pricini care pot tulbura convieţuirea chiar a cetăţenilor români de confesiuni religioase sau etnii diferite! Căci ce pot să nască astfel de monitorizări, dacă nu o falie între români şi români?

Ca să nu rămînă mai prejos decît concurentul său de la Institutul „Elie Wiesel”, Marco Maximilian Katz a dat recent publicităţii un aşa-zis Raport de Monitorizare, care cuprinde perioada 2009-2014, în care trece la grămadă orice referire la evrei, fie că e vorba de o opinie, o cercetare literară sau, pur şi simplu, de un banal banc popular, toate acestea fiind considerate atitudini antisemite!!! Te apucă rîsul, căci există bancuri cu olteni, cu moldoveni, cu ardeleni, cu ruşi, cu americani, însă nimeni nu s-a gîndit pînă acum să facă Rapoarte de monitorizare despre anti-oltenism, anti-moldovenism, anti-ardelenism şi aşa mai departe!

Înainte de a răsfoi cu atenţie acest Raport de Monitorizare a Antisemitismului din România, să vedem cine este acest Marco Maximilian Katz, despre care presa a scris în mai multe rînduri cum că, de fapt, acest Centru de Monitorizare al lui este doar un paravan, prin care Katz a încercat să scape de acuzaţiile dintr-un dosar ce părea o adevărată bombă infracţională! Mai exact, dacă ancheta ar fi continuat şi Katz ar fi fost trimis în judecată, el ar fi putut să sară în aer că statul român îl anchetează pentru că este evreu, deci este antisemit!

Despre Maximilian Katz se ştie că s-a născut în România în 1959 şi a emigrat în Israel în 1977, de unde a revenit la cîţiva ani după Revoluţie ca om de afaceri. Meseria sa este de comisionar vamal şi, împreună cu Henrique Weil, a înfiinţat societatea EDF, care urma să se ocupe de duty-free-urile din Aeroporturile Otopeni, Timişoara şi Constanţa.

O înregistrare în care se vorbea de o şpagă de 2,5 milioane de dolari pentru oamenii lui Adrian Năstase

În anul 2002, ziarul german „Die Welt” scria că Henrique Weil a fost şantajat pentru a-şi putea continua administrarea spaţiilor din Aeroportul Otopeni. Era vorba de o şpagă de milioane de dolari. În această afacere s-au vehiculat numele lui Adrian Năstase, prim-ministru, Miron Mitrea, ministrul Transporturilor, în subordinea căruia se afla Aeoroportul Otopeni, Sorin Teşu, consilierul lui Adrian Năstase, Liana Iacob, secretar de stat, Marco Maximilian Katz, reprezentantul societăţii EDF, şi Henrique Weil, patronul acestei firme.

Mult mai tîrziu, în aprilie 2008, Cotidianul a dat publicităţii o înregistrare audio de 27 de minute, în care este surprinsă o convorbire dintre Marco Maximilian Katz şi secretarul de stat Liana Iacob. Conversaţia ar fi avut loc în anul 2001, la trei luni după ce Henrique Weil s-a întîlnit cu Sorin Teşu, acesta din urmă cerînd suma de 2,5 milioane de dolari pentru prelungirea contractelor de exploatare a magazinelor duty-free! Tocmai despre această şpagă vorbeau Maximiliano Katz şi Liana Iacob în înregistrare!

Ancheta, care se anunţa spectaculoasă, fiind pentru prima oară cînd se vorbea de şpăgi de milioane de dolari la nivel foarte înalt, se pare că a fost îngropată prin sertarele vreunui procuror, căci, de atunci, nimeni n-a mai vorbit despre ea. În acelaşi timp, Marco Maximilian Katz s-a reorientat în afaceri şi a deschis acest Centru de Monitorizare a Antisemitismului în România, care s-ar părea că este la fel de bun ca o umbrelă pe timp de ploaie!

Comisionarul vamal s-a reorientat şi vrea să fie considerat istoric

Oricît s-ar împotrivi institutele şi centrele de monitorizare, problema antisemitismului în România este una controversată şi asta în primul rînd din cauza exceselor venite şi dintr-o parte şi din cealaltă.

Pe de o parte, aceste instituţii şi-au depăşit atribuţiile, devenind un fel de organism de control al societăţii româneşti şi chiar un fel instanţă de judecată care condamnă pe baza opiniilor unor oameni care nu au nici o competenţă menită să-i legitimeze, în care şi apărarea este considerată tot o probă în acuzare! Pe de altă parte, ca reacţie la aceste excese, există şi opinii care neagă complet evenimentele tragice prin care au trecut unii membri ai comunităţii evreieşti. Ambele opinii nu fac altceva să justifice reciproc ambele tabere, căci, dacă ar exista puţină luciditate în abordarea acestei probleme sensibile, s-ar constata că şi una şi cealaltă dintre tabere au pe de o parte dreptate, însă, pe altă parte, ambele tabere sînt în eroare!

Astăzi analizăm producţia acestui comisionar vamal Marco Maximilian Katz, devenit peste noapte istoric de ocazie. Aşa-zisul său Raport de Monitorizare conţine încă din titlu o gravă eroarea de metodă: „RAPORT de MONITORIZARE. 2009 – 2014”, ca şi cînd această perioadă de 5 ani ar avea o caracteristică specială, sugerînd în mod eronat că, în ultimii cinci ani, s-ar fi produs în România o creştere dramatică, semnificativă şi periculoasă a antisemitismului, care să facă necesar acest Raport! Lucru care, în mod evident, nu are nici o tangenţă cu ceea ce se vede în realitatea de fiecare zi!

Raportul are 108 file, este deci o broşurică de popularizare, fără pretenţiile unei cercetări, în care Marco Maximilian Katz încearcă să copieze superficial un tipar pe care-l întîlnim în alte lucrări. Într-un număr atît de redus de pagini, autorul împarte materialul său în 8 secţiuni, încercînd să dea o spoială de „studiu”:

– I. LEGISLATIA PENTRU COMBATEREA ANTISEMITISMULUI SI A NEGATIONISMULUI – 1 filă

– II. SURSE DE ANTISEMITISM SI NEGATIONISM – 15 file, – III. CULTUL „MISCARII LEGIONARE” SI AL MARESALULUI ION ANTONESCU – 11 file

– IV. CULTUL FASCISMULUI MAGHIAR IN ROMANIA – 5 file

– V. ANTISEMITISM ŞI NEGAŢIONISM – 36 de file

– VI. ANTISEMITISM RELIGIOS – 26 file

– VII. CAZURI SOLUTIONATE – 6 file

– VIII. CONCLUZII – 1/3 filă

Noi am avut curiozitatea să citim cu atenţie acest „eseu” al lui Marco Maximilian Katz, şi iată ce năzbîtii „ştiinţifice” am descoperit. În ceea ce acest Katz numeşte „Legislaţie”, întîlnim definiţia „antisemitismului”, aşa cum a fost formulată de Agenţia Europeană pentru Drepturi Fundamentale(FRA), din care cităm: „Actele antisemite sunt considerate crime când ţintele atacurilor, fie ele fiinţe umane sau proprietăţi – cum ar fi clădiri, şcoli, lăcaşe de cult şi cimitire – sunt alese pentru că sunt sau sunt percepute a fi evreieşti sau legate de evrei. Chiar dacă FRA nu este nici ONU, nici Parlamentul European, reţinem, totuşi, că definiţia este corectă, deşi orice asemenea acte, împotriva oricărei alte comunităţi dintr-o ţară, sînt la fel de condamnabile. Urmînd această definiţie, Raportul lui Marco Maximilian Katz ar fi trebuit să ne prezinte exemple concrete, care să se încadreze în definiţia citată chiar în Raport! Numai că, după cum veţi vedea, Raportul nu a identificat nici măcar o singură acţiune de acest tip!

Tot la începutul Raportului, Marco Maximilian Katz se laudă că este afiliat la ADL (Anti-Defamation League), o asociaţie americană care se ocupă de astfel de monitorizări. Ce citim, însă, pe site-ul acesteia? Că în România, la o populaţie de aproape 19 milioane de locuitori, 47% dintre cetăţeni ar fi antisemiţi,dîndu-ni-se şi cifra exactă: 8,4 milioane de români! O gogomănie mai mare nici că am citit vreodată, căci, la ultimul recensămînt, au fost înregistraţi 4.177.104 cetăţeni minori, deci, dacă am lua în seamă aceste cifre, comunicate, probabil, chiar de către Asociaţia lui Marco Maximilian Katz, procentul de antisemiţi români (populaţie majoră) ar fi de 57%, ceea ce este, desigur, o aberaţie, mai ales că numărul evreilor înregistraţi la acest recensămînt a fost de5.785 persoane! Marco Maximilian Katz nici nu-şi dă seama ce ar fi în România dacă datele sale aiuristice ar fi adevărate! Omul acesta nici măcar nu a aflat că, de pildă, directorul Festivalului „George Enescu” a fost pînă în acest an evreul Ioan Holender, uriaşă personalitate a muzicii, căruia România îi este recunoscătoare pentru profesionalismul cu care a condus evenimentul de la Bucureşti timp de 20 de ani! La fel, ne mîndrim cu marea noastră actriţă evreică Maia Morgenstern, cu scriitorii evrei Norman Manea şi Radu F. Alexandru, ultimul fiind de ani de zile şi senator în Parlamentul României, şi cu atîţia alţi evrei care fac cinste culturii româneşti! Petre Roman, evreu, fiul lui Walter Roman, a fost numit prim-ministrul României, Silviu Brucan, evreu vinovat direct pentru instalarea comunismului criminal la noi, a fost în conducerea României mult timp după Revoluţie. Şi facem aceste nominalizări doar pentru a arăta diversitatea domeniilor în care evreii sînt implicaţi în societatea de azi, fără să suporte vreo discriminare sau să-i întrebe cărei etnii aparţin! Cine ar fi nebun să facă din ei „ţinte”, cum spune definiţia citată, pentru că sînt evrei? Dacă ar vrea să facă o monitorizare corectă, Marco Maximilian Katz ar putea să consulte listele de la ICR, cu oamenii de cultură care beneficiază de burse în străinătate şi care duc mesajul cultural al României peste tot în lume, şi ar vedea că mulţi dintre ei sînt evrei!

De altfel, cu puţin timp în urmă, la un simpozion organizat de Institutul „Elie Wiesel”, însuşi deputatul Aurel Vainer, din partea comunităţii evreieşti, l-a urecheat pe Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel”, care a dat citire chiar acelui sondaj de opinie preluat de ADL, considerîndu-l exagerat! Dar, comisionar vamal fiind de meserie, poate că Marco Maximilian Katz nu are acces la informaţiile culturale, fiind preocupat de comerţul cu ţigări sau alcool prin aeroporturi, altfel n-ar susţine asemenea năzbîtii!

(Va urma)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.