Mazăre, atac la Rus. Miza: Portul Constanţa

Portul Constanţa îi încaieră pe pesedişti. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat, marţi, că ministrul Transporturilor, Ioan Rus – coleg de partid cu el – este prieten cu preşedintele Traian Băsescu şi de aceea „este normal” ca amândoi să aibă aceeaşi poziţie în privinţa transferului acţiunilor de la Portul Constanţa.

Întrebat de jurnalişti dacă, la Consiliul Naţional al PSD de marţi va profita de acest prilej şi va discuta şi cu ministrul Transporturilor pe tema Portului Constanţa, având în vedere că Ioan Rus a declarat recent că statul trebuie să păstreze pachetul majoritar de acţiuni la port, Mazăre a răspuns, citat de Mediafax în pagina electronică: “Eu nu am vorbit cu Rus, am vorbit cu Ponta. Rus ştiu că e prieten cu Băsescu şi era normal să aibă aceeaşi poziţie ca şi Băsescu”.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a afirmat săptămâna trecută că, în opinia sa, statul ar trebui să păstreze minimum 50% plus o acţiune la compania care administrează Portul Constanţa, cu importanţă strategică pentru România, dar că decizia aparţine Guvernului.

„Eu cred că acolo putem privatiza până la 50% plus o acţiune, 50% plus o acţiune minim trebuie să rămână în proprietatea statului. Diferenţa – că se cedează comunităţii locale, că se vinde pe bursă şi vor fi unii care vor cumpăra şi se va modifica, să spunem, puţin, structura acţionariatului, am aduce şi alţi acţionari care să aibă viziune, din cei care au experienţă legată de această activitate – nu este o decizie care îmi va aparţine. V-am spus ce gândesc eu, este o decizie care va aparţine Guvernului României şi nu a ministrului Transporturilor. Astăzi, când noi vorbim, eu aşa gândesc. Nu exclud posibilitatea să dăm comunităţii locale, nu exclud varianta în care să dau acţiuni pe bursă”, a spus Rus.

Guvernul şi Primăria Constanţa vor ca Ministerul Transporturilor să cedeze 13% din acţiuni Consiliului Local şi să listeze pe bursă un pachet de 14% din titluri. Operatorii portuari şi sindicatele din port, dar şi preşedintele Traian Băsescu au respins public posibilitatea creşterii participaţiei Primăriei Constanţa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.