McDonald’s România și-a schimbat numele

Compania McDonald’s România SRL, care deține 10% din piața internă de restaurnate, şi-a schimbat numele în Premier Restaurants România SRL, începând din luna mai, conform prevederilor contractului prin care fondul maltez de investiţii Premier Capital a achiziţionat franciza McDonald’s pentru România, a declarat directorul general al companiei Premier Restaurants România, Daniel Boaje.

Premier Restaurants România operează 67 de de restaurante McDonald’s în 21 de oraşe şi este liderul pieţei restaurantelor din România. La începutul anului 2016, compania Premier Capital, înregistrată în Malta, deţinătoarea francizei McDonald’s în alte cinci state – Malta, Estonia, Letonia, Lituania şi Grecia, a anunţat achiziţia McDonald’s România, pentru 65,33 milioane dolari, tranzacţie care îi dublează afacerile şi numărul de restaurante operate. Compania Premier Capital din Malta este controlată de fraţii Hili, Marin, Melo şi Beppe, din Marsa, Malta. Aceştia derulează afaceri în industria maritimă, în IT&C şi în sectorul restaurantelor de tip fast food.

Portofoliul lor de afaceri se concentrează în industria maritimă, un business de familie care durează de 90 de ani, iar vehiculul principal este Marin Hili Holdings, o societate de tip holding a unui grup internaţional de companii cu sediul în Malta.

Grupul menţine un accent pe industria maritimă, iar port drapelul îl constituie compania Mariner, foarte ancorată în porturile ţărilor baltice, unde reprezintă unul dintre cele mai mari business-uri pentru ţările respective, în special pentru Letonia. Dincolo de participaţiile din porturi, grupul a dezvoltat un portofolul şi în sectorul logistic, în imobiliare şi în administrare investiţiilor.

Cei trei fraţi şi-au împărţit sferele de acţiune. Astfel, Marin este preşedintele şi directorul executiv al Hili Holdings. Melo este legat de Premier Capital şi de lăgăturile cu România, iar Beppe deţine Carmelo Caruna Company, care activează în sectorul de transporturi maritime. Hili Ventures, compania aflată sub coordonarea lui Melo Hili, are un parteneriat cu McDonald’s şi cu Apple.

A cumpărat francizele McDonald’s din Estonia, Grecia, Letonia, Lituania şi Malta. În total deţine 64 de magazine şi 2.800 de salariaţi. Mai mult de jumătate din restaurante oprează sub brandurile McDrives şi McCafes. În fiecare an, mai mult de 35 de milioane de clienţi sunt serviţi de către restaurantele McDonald’s operate de Premier Capital.

Prin PTL Holdilgs plc, Melo Hili este implicat în vânzarea şi distribuţia de produse Apple. Sub un joint-venture cu grupul maltez VJ Salomone, PTL Holdings operează un lanţ Apple Premium Reseller în Ungaria şi România sub marca iCentre. Prin achiziţia restaurantelor McDonald’s din România, fraţii Hili îşi vor dubla practic reţeaua.

Americanii vor ieşi din afacerea românească dar vor încasa taxa de franciză de la noul proprietar şi procente din cifra de afaceri anuală, care se ridică în prezent la aproape 100 milioane de euro. Noul proprietar, Premier Capital, va avea obligaţia, ca francizat, să îndeplinească mai multe condiţii. În primul rând, va păstra brandul. Apoi, în fiecare an va trebui să facă câteva renovări iar anual va face câteva deschideri de noi magazine.

La baza deciziei de vânzare a reţelei de restaurante din România stau rezultatele slabe înregistrate în lume de McDonald’s (vânzări în scădere cu 2% în 2014 şi profit net cu 15% mai mic). În plus, pe pieţele unde sunt mai puţin de 100 de magazine există opţiunea ca operaţiunile să fie trasferate către un francizat. Este cazul Republicii Moldova, a Bulgariei, Georgiei şi a României. Vânzarea către francizați îi ajută pe americani să-și gestioneze mai ușor business-ul. Astfel, ei scapă de costurile inițiale de operare și au venituri sigure.

McDonald’s percepe de la francizați o taxă de 15-20% din vânzările anuale. În România, business-ul McDonald’s a scăzut în ultimii ani, de la 110 milioane de euro în anii de boom economic la 90-95 milioane de euro în ultimii ani. McDonald’s a deschis primul magazin în 1995, la Unirea şi de atunci a strâns o reţea de 67 de unităţi, dintre care 32 sunt în Bucureşti. Faţă de rivalii de la KFC, Pizza Hut şi Subway, care au venit aici prin franciză, McDonald’s a operat afecerile în nume propriu.

În prezent, McDonald’s are 4.000 de salariaţi în România şi deţine 10% din toată piaţa locală de restaurante.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.