Mecanică Fină va relansa celebrul ceas românesc Orex

Proprietarul companiei Mecanică Fină, Mollo Sergio, a fost împuternicit de către Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor să înfiinţeze o societate care să se ocupe cu relansarea celebrei mărci de ceasuri Orex. Conform hotărârii AGEA, Mecanică Fină va deţine minimum 50% din capitalul social al viitoarei firme. Mollo Sergio va avea puteri depline să decidă cu privire la: denumirea societăţii şi, eventual, stabilirea emblemei, stabilirea formei juridice, stabilirea sediului social şi a duratei societălii, stabilirea obiectului de activitate al societăţii precizarea domeniului şi a activităţii principale, evaluarea mărcii Orex în vederea eventualei includeri în structura capitalului social sau a vânzării ei la valoarea evaluată ori cesionării ei cu titlu gratuit către noua societate constuită, atragerea, selectarea şi stabilirea asociaţilor etc. De asemenea, Mollo Sergi este împuternicit cu puteri depline pentru

semnarea tuturor documentelor necesare în vederea cesionării mărcii Orex în favoarea noii societăţi, se spune în hotărârea AGEA remisă Bursei de Valori Bucureşti.

Mecanică Fină Bucureşti este deţinută în proporţie de peste 91% de S.C. MOL INVEST S.A. din Bucureşti, care aparţine lui Mollo Sergio. Patronul italian mai controlează alte două filiale ale Mecanică Fină.

Marca Orex (numele vine de la ORa EXactă) s-a comercializat după 1979, un an după ce România a devenit pentru prima oară producător de ceasuri de mână. Iniţial s-a ales ca loc de fabricaţie întreprinderea Victoria din Arad, dar s-a renunţat la idee, în favoarea Mecanicii Fine de lângă Obor. Un articol din “Scânteia”, datat 6 decembrie 1979, şi citat de EVZ aminteşte de primele ceasuri de mână româneşti. „Trecând prin halele de strungărie sau calibre, prin atelierele de montaj sau orologie, în mod involuntar eşti îndemnat să îi compari pe oamenii muncii de la Întreprinderea de mecanică fină – Bucureşti cu nişte adevăraţi bijutieri. Un argument este şi acela că, numai cu cîteva zile înainte de Congresul al XII-lea al partidului, pe banda de montaj au ieşit primele ceasuri electronice de mână fabricate în ţara noastră”, scria în “Scânteia”.

Ca mecanisme pentru ceasuri, au fost vizaţi urmatorii producători: Sandoz (Elveţia), Lanco (Elveţia) şi Ruhla (Germania). Însă toate aceste variante erau destul de scumpe, iar Orex ar fi costat mult. S-a ales Sea Gull din China, datorită preţului mic, pentru că Orex a fost gândit ca un ceas ieftin, accesibil clasei de rând, scrie www.watchexpert.ro. În perioada de după 1990 s-a încercat „resuscitarea” societăţii prin schimbarea calibrelor chinezeşti cu unele ruseşti produse de Second Watch Factory – Slava URSS. Afacerea s-a stins din cauza scăderii popularităţii brandului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.