Meci nebun şi cu „cântec” la Botoşani

Jucători din Liga a IV-a din Germania, prestaţii de top în Liga 1 din România. ASA înscrie de 5 ori dar nu câştigă meciul. Ce au făcut echipele cu care vor juca Steaua şi Astra în Europa League. Premieră pe „Old Trafford”: toate supervedetele au evoluat împreună la „United”.

FC Botoşani – Dinamo 3-2 (1-1)

FC Botoşani a produs prima pagubă majoră (înfrângere) garniturii din „Ştefan cel Mare”. Victoria de duminică seara a fost şi prima acasă în nocturnă din istoria Botoşaniului, instalaţia fiind inaugurată cu ocazia meciului cu Dinamo. Meciul a fost însă unul nebun, cu foarte multe evenimente deosebite. Până în minutul 41 am asistat la o partidă fără elemente ieşite din comun. Gazdele au dominat teritorial fiind clar mai bune în faţa unei echipe din care rămâne tot mai mult doar numele. Logic, după 26 de minute, tabela de marcaj indica avantaj pentru gazde, 1-0, dar dacă ar fi fost 2-0 nu ar fi trebuit să mire pe nimeni.

Din minutul 41 însă, un meci care putea concura pentru „cel mai bun al etapei” şi în care totul „era posibil”, este stricat de centralul Feşnic. Acesta acordă penalty pentru Dinamo la o fază la care 9 arbitri din 10 nu ar fi făcut-o, decât în anumite condiţii. La o lovitură liberă pentru oaspeţi, centralul indică punctul cu var sancţionând ţinerea unui atacant dinamovist în secundele imediat următoare executării loviturii libere. A fost o fază pe care o întâlnim de „n” ori într-un meci, la cornere, la lovituri libere, adică acele „luări în braţe” a adversarului. În arbitrajul european, înaintea cornerelor şi loviturilor libere, centralul atenţionează jucătorii să nu se ţină, nu permite executarea loviturilor până ce jucătorii nu se „despart”, eventual mai acordă şi câte-un „galben celor care nu înţeleg de voie bună. Feşnic nu a procedat aşa şi a indicat „11 metri” deşi la „îmbrăţişări” de regulă „amândoi” jucători au partea lor egală de vină. Dinamo a egalat, tensiunea în stadion a ajuns la cote maxime şi antrenorul gazdelor vede „roşu” şi este trimis în tribune.

Egalare în dublă inferioritate numerică, dar…

În partea a doua (min.57) arbitrul îi arată un al doilea galben lui Fay (ar fi trebuit să îi dea roşu direct chiar în prima repriză) şi Dinamo rămâne în 10 jucători. După 3 minute gazdele înscriu după un corner prin fundaşul camerunez Ngadeu, scăpat din marcaj, şi se părea că meciul se îndreaptă spre o victorie a gazdelor. În minutul 71, arbitrul închide ochii la un fault în careul Botoşaniului. Probabil în compensaţie, numai că în acest caz se impunea şi un galben pentru un fundaş botoşenean şi acesta ar fi fost al doilea. Practic, greşeala din minutul 41, a provocat o alta, la fel de mare în minutul 71. După alte 3 minute, Bărboianu de la Dinamo vede (corect) al doilea galben şi oaspeţii rămân în „9” pe teren. Gazdele se aruncă în atac pentru a obţine un scor concludent, dar o fac haotic şi în minutul 86, Dinamo egalează după un contraatac surprinzător şi devastator. În tribune se lasă o linişte ca la înmormântare. Unul din oficialii clubului transmite ordinul să nu se mai „dea” focurile de artificii de după meci (pregătite pentru inaugurarea instalaţiei de noctirnă – n.a.). Pe teren jucătorilor de la FC Botoşani nu le vine să creadă că au pierdut o victorie pe care o aveau în mână. Dar se petrece „minunea”: îmbătaţi de golul egalizator înscris în dublă inferioritate numerică, în loc să apere rezultatul de 2-2, cei de la Dinamo se aruncă în atac pentru a marca golul victoriei. O şansă nesperată pentru moldoveni, care punctează ei acum destul de lejer pe contraatac în minutul 90+1. Şi totuşi meciul nu era terminat. Mai erau 3 minute suplimentare şi în loc să îşi ţină adversarul departe de careul propriu, botoşenenii se retrag nepermis de mult în apărare şi în min.90+4, oaspeţii au o lovitură liberă, şi trec pe lângă o altă nesperată egalare, datorită unei bâlbe a portarului gazdelor, care iniţial scapă mingea din braţe, dar o reţine ulterior chiar din bocancul unui adversar. Meciul se termină, urmează focurile de artificii, iar în zona „neutră”, la interviuri, oaspeţii acuză dur arbitrajul. Repetăm, arbitrul a comis două greşeli majore: a acordat un penalty aiurea lui Dinamo în prima repriză şi nu a acordat un penalty clar pentru Dinamo şi o eliminare. În rest, eliminările au fost corecte.

Casetă tehnică

Botoşani: 19 grade

Stadion: Municipal

Spectatori: 11.000

Arbitru: Mircea Feşnic (Cluj-Napoca)

Asistenţi: Nagy Miklos (Cluj-Napoca) şi Marius Marica (Bistriţa)

Al patrulea oficial: Florin Dreve (Cluj-Napoca)

Au înscris: 1-0 (min.26 – Fulop), 1-1 (min.41 – Alexe, pen), 2-1 (min.60 – Ngadeu), 2-2 (min.86 – Gavrilă), 3-2 (min.90+1 – Roussel)

Cartonaşe galbene: Acsinte, Croitoru, Tincu, Roussel – Elton, Grecu

Cartonaşe roşi: 0 – Fay (2 c.g – min.57), Bărboianu (2 c.g. – min.74)

FC Botoşani: Curileac – Patache (min.89-Codoban), Ngadeu, Tincu, Acsinte – Vaşvari, Danci, M. Croitoru – Martinus, Hadnagy (min.83-Roussel), Fulop (min.79-Ivanovici) Antrenor: Leo Grozavu.

Dinamo: Marc – Fai, Ad. Popa II, Cordoş, Grecu – Bărboianu, Miranda (min.37-Gavrilă), Elton – C. Matei (min.68-St.Filip), Alexe, Rotariu (min.59-Şerban).

Antrenor: Flavius Stoican.

Liga a IV-a din Germania „bună” pentru Liga 1 din România

Meciul de la Botoşani a mai scos ceva în evidenţă: printre remarcaţii partidei s-au aflat camerunezii Michael Ngadeu şi Roussel Ngankam. Şi nu doar pentru că au înscris câte un gol, ci pentru evoluţia lor pe ansamblu. Partea interesantă este de unde vin aceşti jucători: amândoi au evoluat în ultimii doi ani la FC Nurenberg II în Regionalliga Bavaria (liga a IV-a din Germania). Cei doi au jucat în sezonul trecut 31, respectiv 21 de meciuri, marcând 3, respectiv 2 goluri. Deci, doi jucători de liga a IV de la echipa secundă (amatori/neo-profi) a unui club german de tradiţie şi care nu au intrat nici în vederile antrenorului primei echipe (retrogradată în acest an în 2 Bundesliga) sunt buni în România şi joacă peste nivelul multor jucători autohtoni cu ani mulţi în prima ligă. (de menţionat că Michael Ngadeu a jucat între 2010 şi 2012 SV Sandhausen II în Landesliga Rhein-Neckar – liga a VII-a din Germania).

Şi ca tacâmul să fie complet, să mai arătăm că „botoşeneanul” Quenten Martinus, venit de la modesta Emnen, din Eerste Divisie (Liga a II-a din Olanda) l-a desfiinţat de adverarul său direct, Grecu, recent promovat la naţională de Victor Piţurcă.

În acelaşi timp – şi nu trebuie să mai mire pe cineva – cel mai slab de la Dinamo a fost Dorin Rotariu, urmat de Steliano Filip. Adică doi dintre „eroii” ruşinosului 0-8 de acum câteva zile din Germania „U21” – România „U21”.

Celelalte rezultate ale rundei

Duminică 14 septembrie

CSMS Iaşi – ASA Tg Mureş 2-2 (1-1)

Rapid Bucureşti – „U” Cluj 2-1 (1-0)

  • La Iaşi, gazdele au deschis scorul printr-un autogol, ASA a întors rezultatul, şi pe final CSMS a egalat tot printr-un autogol. În minutul 90+1, ASA mai înscrie un gol, dar este corect anulat, pentru că autorul înainte de a introduce mingea în poartă s-a aflat în afara terenului şi reintrând, şi-a activat o poziţie de offside.
  • În Giuleşti, clujenii au egalat dintr-un penalty acordat pentru un fault comis în afara careului, dar gazdele au înscris golul victoriei în minutul 90+3 printr-ul euro-gol al nou intratului Călin. Cu un minut înaintea marcării golului victoriei, tribunele cereau demisia antrenorului Ionel Ganea.

Sâmbătă 13 septembrie

Viitorul Voluntari – Ceahlăul Piatra Neamţ 2-0 (1-0)

CFR Cluj – Astra Giurgiu 4-1 (2-0)

  • La Viitorul patronul Gică Hagi a devenit şi director tehnic (sau manager – nu se ştie titulatura exactă). Începând cu etapa viitoare, Hagi va stat pe bancă şi va conduce direct jucătorii săi din teren.
  • CFR a învins fără drept de apel o Astra de nerecunoscut. După meci, patronul şi preşedintele Astrei au acuzat vehement arbitrajul, susţinând că „s-au făcut deja jocurile”, Steaua şi CFR fiind „împinse” să se bată pentru titlu. În meciul de pe „dr.Constantin Rădulescu”, Astra a avut 2 jucători eliminaţi. Există eventuale suspiciuni în ceea ce priveşte eliminarea lui Ben Youssef în minutul 64, la scorul de 2-1. Arbitrul a apreciat că Youssef a faultat în calitate de ultim apărător. Exact în momentul în care clujeanul faultat a căzut la pâmânt, a apărut din lateral şi un alt fundaş de la Astra. Nu se va afla dacă Youssef a fost sau nu ultim apărător, pentru că transmisiile Look TV sunt execrabile şi nu prin în cadru multe faze ale unui meci, iar reluările sunt sub nivelul „Ampex”-ului din anii ’70 de la TVR. În acest meci CFR l-a pierdut pe Deac, accidenta, care probabil va rata tot sezonul de toamnă-iarnă.

Vineri 12 septembrie

FC Braşov – Concordia Chiajna 4-1 (3-0)

Steaua – Gaz Metan 3-1 (1-0)

  • La Braşov, veteranii Concordiei, Maftei, Lovin şi „prinţul” Cristea s-au făcut de râs dovedind că sunt depăşiţi de nivelul primei divizii. Ultimul a bătul la modul cel mai penibil posibil un penalty, în finalul partidei
  • Foarte puţină lume pe arena Ghencea. Suporterii de la Peluza Sud au părăsit stadionul după 15 minute pentru că nu li-sa permis desfăşurarea unui banner anti-UEFA. Evenimentul serii: un gol înscris direct din corner de Sânmărtean, din nou omul nr.1 al roş-albaştrilor.

Rezultate şi clasări adversare Steaua

Steaua joacă primul meci în grupele Europa League contra campioanei Danemarcei, AaB Aalborg. După un început slab de campionat, Aalborg a reuşit duminică să învingă fosta multiplă campioană, FC Copenhaga, echipă care se afkă în al doilea an de criză.

AaB Aalborg – FC Copenhaga 1-0 (1-0)

Moreinse – Rio Ave 1-1 (0-1)

Zorya Lugansk – Dinamo Kiev 2-2 (1-0)

Danemarca: loc 5. AaB Aalborg 7 2 4 1 8-6 10p

Portugalia: loc 1. Rio Ave 4 3 1 0 12-2 10 p

Ucraina: loc 3. Dinamo Kiev 6 4 2 0 11-4 14p

Rezultate şi clasări adversare Astra

Astra joacă primul meci în grupele Europa League la Zagreb contra lui Dinamo. Campioana Croaţiei conduce autoritar în clasament şi mai mult ca sigur nu va avea concurenţă pentru obţinerea unui nou titlu. Dinamo a obţinut în ultima etapă o victori de serviciu în faţa unei echipe din partea a doua a clasamentului.

Dinamo Zagreb – Istra 1961 2-0 (0-0)

Wolfsberg – Red Bull Salzburg 1-0 (1-0)

Celtic Glasgow – Aberdeen 2-1 (1-0)

Croaţia: loc 1. Dinamo Zagreb 8 7 1 0 22-7 22p

Austria: loc 2. Red Bull Salzburg 8 6 0 2 31-5 18p

Scoţia: loc 4 Celtic Glasgow 5 3 1 1 12-4 10 p

Scorul zilei de duminică – un „bis” de acum un an

Internazionale Milano – US Sassuolo 7-0 (4-0)

Milanezii nu sunt la primul lor „scor” al unei etape fotbalistice în Europa. Pe 22 septembrie 2013, ei au mai fost în această postură, când au învins tot cu 7-0 şi tot pe US Sassuolo. Numai că în urmă cu un an de zile, Inter a făcut acest scor în deplasare, iar Sassuolo era una dintre promovatele în Serie A

Scorurile de hockey ale zilei

Standard Liege – Oostende 3-5 (1-0)

Parma – AC Milan 4-5 (1-3)

  • Înfrângerea lui Standard reprezintă o mare surpriză, chiar dacă a doua echipă a Belgiei nu are un început de campionat prea reuşit. La scorul de 2-2, oaspeţii au preluat conducerea printr-un autogol stupid, gazdele au căzut psihic şi au mai primit un gol după 4 minute. În ultimele 10 minute, la scorul de 3-4 gazdele au asediat cu întreg efectivul careul advers, dar în min.90+2, pe un contraatac supranumeric, oaspeţii au închis tabela de marcaj.
  • Rezultatul reprezintă o surpriză fiind vorba de…campionatul Italiei. Foarte, foarte rar, apărările a două echipe relativ apropiate valoric (AC Milan are un lot mai bun decât Parma, dar e departe de „marele Milan”) primesc atâtea goluri în 90 de minute.

Super Manchester United

Manchester United a reuşit să obţină duminică (etapa a IV-a) prima victorie în campionat în „era” Van Gaal. „Diavolii Roşii” au învins fără drept de apel cu 4-0 pe Queens Park Rangers, o echipă (re)promovată în Premier League, dar una dintre grupările cu un lot de top.

Evenimentul meciului de pe Old Trafford nu l-a reprezentat însă victoria la scor a gazdelor, ci faptul că 75.000 de spectatori au văzut în premieră noua echipă stelară a lui „United”. Au evoluat toate achiziţiile de marcă: Angel Di Maria (74,95 mil.euro preţ transfer), Ander Herrera (36 mil.euro), Marcos Rojo (20 mil.euro), Daley Blind (17,50 mil.euro) – au intrat din primul minut, iar Radamel Falcao (7,60 mil.euro – preţ împrumut/un an), după pauză. Cu Van Persie, Rooney, Juan Mata şi ei din primul minut în teren, Manchester United are una dintre cele mai bune garnituri din Europa. Duminică, cu foarte mare greutate (concurenţa a fost mare) Angel Di Maria a fost ales „omul meciului”, iar olandezul Daley Blind, pe care bucureştenii l-au văzut fără replică în Steaua – Ajax 2-0, a făcut şi el un meci mare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.