Meciul Dan Voiculescu – Traian Băsescu, într-un scandal non-stop pe Antena3

Faza isterică a scandalului dintre preşedinte şi ”mogulul” Antenei 3 s-a declanşat la o reacţie necugetată a lui Traian Băsescu. Prins fără argument, acesta a recurs la ciomagul verbal.

Investigaţia cunoscută sub numele ”Contractele Gazprom încheiate la notariatul Ioana Băsescu” a fost iniţiată de un jurnalist al grupului Intact şi nu poate fi considerată nici gafă, nici înscenare. Este vorba de un demers jurnalistic justificat de materialele obţinute, cu probe şi cu legitime întrebări la care familia preşedintelui n-a vrut sau n-a fost capabilă să răspundă. Întrebările din conferinţa de presă l-au prins pe Traian Băsescu nepregătit (ca în atâtea alte dosare!) iar acesta, ca şi în alte împrejurări, când n-a avut pe unde să scoată cămaşa, a dat-o în grosolănii şi răspunsuri obraznice, nedemne de statutul său public. Felul de a răspunde al lui Traian Băsescu abia că ne-a întărit bănuiala că dosarul Gazprom (ca şi afacerea cu pământul de la Nana şi ca multe altele) trebuie clarificat şi decontat de preşedintele României până la ultimul detaliu. Că îi place sau nu, că limpezirea impune o investigaţie DNA sau chiar a serviciilor secrete este o altă poveste.

Ce a declanşat ieşirea grosolană de la conferinţa de presă a preşedintelui Traian Băsescu? O isterie în toată regula! Aproape toată săptămâna trecută, Antena 3 a difuzat un promo cu ”Procesul” lui Traian Băsescu, plus alte câteva deja cunoscute. Mă refer în primul rând la cel care începe cu ”Alarmă, au mai rămas x săptămâni….”. Şi care numai promo jurnalistic nu poate fi considerat. El conţine mai degrabă o formă de presiune asupra funcţionarilor publici şi o recomandare către aceştia, aceea de a nu mai lua în seamă ordinele sau sarcinile sau responsabilităţile venite din partea actualului preşedinte al României. Ceea ce intră mai degrabă sub incidenţa Legii audio-vizualului şi este de competenţa CNA decât în spaţiul şi aşa nereglementat al libertăţii de exprimare. A fost rulat şi promo-ul cu ”Antena 3 e aici?” (gafă impardonabilă a unui preşedinte surescitat de trântirea referendumului), totul într-un crescendo ce anunţa un proces aproape ”istoric”. În plus, Antena 3 a lansat (cu un succes ce ar trebui să pună pe gânduri) şi o petiţie publică vizând demiterea preşedintelui României. Încerc să-mi imaginez reacţia lui Traian Băsescu la acest demers mai mult civic decât jurnalistic şi la care n-a avut nici un fel de replică. Oricât mi-ar zbura imaginaţia, tot nu reuşesc să-mi imaginez strânsul său din dinţi şi toate propoziţiile familiar de pitoreşti ale titularului fotoliului de la Cotroceni!

Un lucru s-a văzut însă de departe. Că războiul când surd, când trompetizat dintre Dan Voiculescu şi Traian Băsescu a intrat în faza violenţelor de limbaj, a manevrelor în piaţa publică, a presiunilor fără menajamente. Toată lumea politică ştie că nu vor trece prea multe luni până când sentinţa în dosarul privatizării ICA va fi pronunţată. Cei mai mulţi consumatori de media vor fi observat destul de repede că, pe măsură ce procesul lui Dan Voiculescu avansează spre o soluţionare definitivă (într-o primă instanţă acesta a fost condamnat la 5 ani cu executare), tonul Antenei 3 se radicalizează până dincolo de limitele jurnalisticii. Emisiunile de seară au un singur subiect – Traian Băsescu. Întreaga derulare a programelor se poate comprima în lozinca ”Jos Băsescu!”. Prin această radicalizare a tonului, Antena 3 îşi pune la bătaie întreaga sa credibilitate şi audienţă, ajunse la o cotă aproape incredibilă. Un post de ştiri cum este cel în cauză nu ajunge nicăieri, nici în Europa şi nici în America, la un asemena rating comparabil cu al televiziunilor generaliste sau de divertisment.

Ce propune acum Antena 3 cu acest tip de emisiuni ţine mai degrabă de propaganda politică decât de o televiziune de ştiri şi de jurnalism. De fapt, prin acest demers acuzator la adresa preşedintelui, Antena 3 a ocupat spaţiul larg pentru o Opoziţie anti-Băsescu şi se poate considera ca fiind principala forţă opozantă în acest moment politic din România. Un asemenea lucru neobişnuit a fost posibil şi printr-o încălcare vizibilă a statutului de mijloc de comunicare în masă.

De ce Antena 3 e mai aproape de Opoziţia politică decât de o televiziune de ştiri? Pentru că este părtinitoare! Tratează diferit dosarele (afacerile) lui Dan Voiculescu în raport cu cele ale lui Traian Băsescu sau ale apropiaţilor. Spaţiul acordat este total dezechilibrat, iar demersul jurnalistic trădează o atitudine net diferită faţă de guvernul Victor Ponta în comparaţie cu guvernul Emil Boc (asta ca să nu încărcăm demonstraţia!). În plus, Antena 3 şi Antena 1 servesc mai abitir decât altădată alianţa politică în care se află partidul condus de Dan Voiculescu. De-a lungul anilor, acesta s-a dovedit chiar un artist al negocierii şi al alianţelor, intrând într-o mulţime de combinaţii, de fiecare dată la pachet cu Antenele. Partidul Conservator a beneficiat de posturi în administraţie şi nenumărate guverne şi de poziţii avantajoase pe liste electorale numai şi numai pe seama promisiunilor şi aportului adus de grupul media al ”mogulului”. Mai nou, Antenele s-au depărtat de PNL şi s-au apropiat de PSD, explicaţia stând probabil şi în atitudinea diferită faţă de Proiectul Legii de amnistiere.

Cum a fost procesul de duminică? N-a mai fost proces!Procesul anunţat toată săptămâna cu surle şi trâmbiţe s-a transformat în ”Avanpremieră la procesul lui Traian Băsescu”. Am văzut titluri şoc de genul ”Băsescu Traian – 24 de capete de acuzare” şi un şir de investigaţii jurnalistice (rămase fără răspuns de-a lungul anilor) şi care, de data aceasta, au fost reluate ca acuzaţii puse la dispoziţiaa celor ”care ar trebui să-l judece pe Traian Băsescu”.

Mai este aceasta jurnalistică? Mai sunt acestea talk show-uri? Mai este aceasta televiziune de ştiri? Sau ne aflăm în faza unei lupte politice şi juridice în care sunt aruncate toate mijloacele? Ofiţeri acoperiţi, judecători şi procurori controlaţi, jurnalişti şi programe de televiziune concepute pentru a contracara pericolul enorm care îl paşte pe mogul?

Săptămâna trecută s-a derulat o nouă luptă din războiul pe viaţă şi pe moarte dintre Băsescu şi Voiculescu (sau viceversa). Cele două oştiri au adus pe teatrul de bătălie alte arme şi forţe suplimentare. Are cineva curajul să ia partea uneia sau a alteia dintre părţi fără riscul de a fi socotit partizan sau chiar ”slugă” (cum le place celor de la Antena 3 să spună mai nou!)?

Începe să nu mai fie sigur nici fotoliul de telespectator!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.