Meciul Ponta-Isar, război fratricid în SIE?

Foarte interesant meciul declanșat azi între fostul premier Victor Ponta și ex-ministrul mediului de afaceri, Lucian Isar, cu Crin Antonescu pe post de arbitru, deși cam părtinitor. Un meci de categorie grea, care s-ar putea să implice și niscaiva servicii secrete, ori numai unul, recte SIE.

Cînd un important lider politic acuzat de un șef de stat în exercițiu că e ofițer acoperit al SIE se încontrează public cu fiul unui reputat general SIE, musai că iese cu scîntei. De dimineață, în timp ce Lucian Isar, fiul generalului Ioan Isar și soțul Alinei Gorghiu, se află la DNA, în audieri, Victor Ponta lovește năprasnic, pe Facebook, susținînd că acesta a fost demis din guvern după ce s-a aflat că a cerut șpagă unei mari firme americane.
Isar nu a avut o carieră prea îndelungată în guvern, doar 4 luni, din mai pînă în august 2012. Cam singura firmă americană de care a făcut vorbire în acea perioadă, deși nenumită, a fost una de IT care ar fi trebuit să contribuie major la realizarea unui Silicon Valley românesc, la Cluj, sub forma unui parteneriat public-privat.

Nu știm dacă aceasta e firma despre care vorbește Ponta și nici ce l-a apucat abia acum pe fostul premier să amintească despre acest incident.

Putem, în schimb, bănui.

Ponta nu uită și nu iartă.

Acuzația sa vine ca o replică dură la o dezvăluire recentă a lui Isar, de la jumătatea lunii ianuarie, pe blogul propriu:

„Grupul de firme de consultanță guvernamentală al fostului premier Blair anunță triplarea profitului și extinderea echipei. Această perioadă se suprapune cu gestionarea echipei de la București pentru fostul premier Ponta. În aceeași perioadă fostul premier Ponta a făcut un cadou frumos grupului Rompetrol” și „moneda din Kazakhstan, Tenge a avut o cădere spectaculoasă(…)În rezumat consultanța fostului premier Blair pentru Kazakhstan a adus un tichet, beneficiu cert de 600 de milioane de euro prin dealul Rompetrol dar și instabilitate macro. Excelarea în tichete pe seama anumitor premieri Romani a dovedit-o fostul premier Blair si pe axa Mittal sustinator in campanie- privatizarea Sidex Galati. Probabil că aceasta este specializarea firmei. Serviciile de consultanță sunt scumpe și sunt dificil de achitat de la bugetul de stat. În consecință o poză pe stadion în Africa de Sud care să ascundă realitatea poate să coste un stat capturat o companie, o ștergere majoră de datorii … “Noroc” că au intrat la pachet simultan și altele că prea era dată țara pe nimic. Este în continuare de mare interes cât ar plăti Gazprom at large pentru prelegerea unui fost premier care poate explica cum a amânat resetarea redevențelor timp de 4 ani”.

Isar a ridicat un colț al mușamalei de pe afacerea Rompetrol, Ponta a pîndit la cotitură și a lovit la fel de nemilos.

În scandal a intervenit, prompt, și Crin Antonescu, despre care Ponta afirmă în postare că a fost de acord cu schimbarea lui Isar din guvern pe motiv de șpagă. Numai că liberalul susține că nu crede în vinovăția lui Isar, iar Ponta nu i-a oferit nicio dovadă concretă, gen informare a serviciilor, în sprijinul acuzațiilor sale.

Poziția lui Antonescu aduce, însă, a spălare pe mîini a la Pilat din Pont, mai ales că Isar a intrat în guvernul USL nu în calitate de membru al PNL, pe care nu o deținea, ci de protejat al Adinei Vălean, soția liderului PNL de atunci.

Promovarea lui Isar a stîrnit multe nemulțumiri surde între liberali, pe atunci.

Și existau și motive întemeiate pentru asta.

Faptul că Isar a absolvit înalte școli străine nu l-a scutit de la expulzarea din sistemul bancar de către Mugur Isărescu, după ce s-ar fi făcut vinovat de un celebru atac speculativ la adresa monedei naționale, în 2008. Isar a negat ulterior fapta, sigur e, totuși, că a trebuit să iasă din sistemul bancar, unde activa ca vicepreședinte Bancpost.

Căzut în anonimat după plecarea din guvern, Isar pare că are misiunea, din cînd în cînd, să zguduie anumite grupări prin dezvăluiri incendiare. Anul trecut, reamintim, el a dinamitat întreaga grupare Blaga din PNL, afirmînd că, în perioada guvernării Boc, banii obținuți din tăierile de salarii au fost utilizați pentru a umple buzunarele escrocilor din mega-scandalul retrocedărilor. O dezvăluire cumplită, care venea însă mănușă viitoarei soții, exponenta grupării liberale din PNL.

Ultimul scandal, amorsat azi, amenință să se termine la tribunal: Isar anunță că-l va da în judecată pe Ponta.
Din două una, însă: ori nu va fi niciun proces, ori va fi unul cu ușile închise. În interiorul SIE, politica poalelor în cap în public nu prea e agreată.

http://inpolitics.ro/meciul-ponta-isar-razboi-fratricid-in-sie_18432633.html

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.