„Medeea – mama mea”, un dureros semnal de alarmă de un tragism contemporan

În această dimineaţă, pe scena Sălii Studio a Teatrului Naţional I.L. Caragiale, a avut loc un incitant dialog, Teatrul şi etica prezenţei, moderat de George Banu, critic de teatru şi eseist din Franţa. I-au dat replica regizorul Radu Penciulescu din Suedia, dramaturgul şi regizorul bulgar Margarita Mladenova şi regizorul Felix Alexa. Aceştia au subliniat faptul că şi azi, ca şi ieri, teatrul se impune ca un act de rezistenţă şi necapitulare. Cuvintele de ieri şi trăirea de azi se asociază. Etica prezentului şi o etică a răspunderii aici şi acum.

Astă-seară nu pierdeţi spectacolul Medeea – mama mea.

Spectacolul este o încercare de autopsie asupra unui lucru viu, care rezistă şi nu moare în cel din urmă: victime fără noroc ale unor vremuri nebune. Trimiterea la Shakespeare, Derrida, Cioran, Paul Celan, Dostoievski, Elias Canetti nu sunt întâmplătoare”, spunea Patricia Nikolova.

Astăzi, la Sala Studio, sub acoperişul Teatrului Naţional din Bucureşti – principal organizator, Festivalul Internaţional de Teatru NETA 2015 va prezenta spectacolul Teatrului Atelier Sfumato din Sofia, Bulgaria, Medeea – mama mea, apreciat la premiile naţionale Icarus 2013 a fi Cel mai bun spectacol al stagiunii, iar la cea de-a 4-a ediţie a Festivalului NETA distins cu Premiul pentru un nou limbaj teatral.

Medeea – mama mea este un spectacol-rană, în care şase povestiri documentare ne lovesc fără milă şi ne invadează, tulburându-ne liniştea şi gândirea raţională, scria Svetlana Pancheva în Duma newspaper.

O versiune balcanizată a mitului Medeei

Chiar dacă Ivan Dobcev, autor (Stefan Ivanov, coautor) o subintitulează Improvizaţie naivă după un mit, piesa adusă în scenă la Sfumato de renumitul tandem artistic Margarita MladenovaIvan Dobcev oferă o oră şi jumătate de teatru elaborat, marcat de un tragism contemporan frapant. “Acesta este primul nostru spectacol cu o deschidere directă către sală. Până acum, noi am creat lumi în care i-am dus pe spectatori să călătorească”. De această dată, plecând de la o trasfuzie, protagonistul spectacolului călătoreşte în lumi imaginare, în căutarea adevăratei sale mame.

Dramatic joc al abandonului şi al vânzării de copii, Medeea – mama mea este un semnal de alarmă privind pericolele lumii contemporane, pierderea valorii sacre a maternităţii, dezumanizarea post-umanului şi reducerea vieţii la stadiul de supravieţuire. „Bebeluşi vânduţi, copii abandonaţi, avortaţi, maltrataţi, căutarea rădăcinilor, mitul Medeei, balena Goliat, Harmanli şi Joker din Batman, toate acestea în bum-bum-ul acesta care pulsează teribil”, consemna Kremena Dimitrova.

Scenă din spectacol

Artişti novatori, profesori universitari de prestigiu, recunoscuţi în Bulgaria şi în toată lumea pentru Teatrul Atelier Sfumato, creat de ei în 1989 ca un laborator de teatru destinat subiectelor pe termen lung, adevărate „expediţii” artistico-ştiinţifice, desfăşurate în parteneriat cu o gamă largă de experţi, directorii Margarita Mladenova şi Ivan Dobcev conduc de atunci, cu mult succes, acest proiect al lor. Poetic denumit Sfumato (termen ce evocă tehnica de pictură în aer), acest teatru-atelier a devenit, începând din 1994, Teatru de Stat, prin statutul său urmărind strategii de inovare şi cultivând o expresie teatrală unică. La Sfumato, captat într-o manieră artistică deosebit de sensibilă, imperceptibilul prinde concreteţe, devine vizibil.

Veniţi să vedeţi un spectacol despre cei alungaţi, care îşi caută rădăcinile la Sfumato. Medeea – mama mea îşi împlineşte scopul de a crea reacţii perceptibile în public, aşa cum remarca şi Sabina Vassilieva în Sega Newspaper.

Mitul Medeei este introdus în acest discurs prin revenirea neoromantică a lui Elias Canetti, născut în Bulgaria, cu oameni care au trecut prin absurditatea comunismului şi acum se grăbesc să-şi desluşească ideea despre visul american.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.