Medic: Pacienți „condamnați la moarte” la Spitalul Colentina

Medicul neurochirurg Ionuţ Gobej de la Spitalul Colentina din Capitală susține într-un mesaj pe Facebook că managerul unităţii sanitare a redus personalul Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă, iar în aceste condiţii se pot face intervenţii chirurgicale doar până la ora 15.00. Medicul prezintă cazurile a doi pacienţi cu tumori benigne care nu pot fi supuşi unor operaţii, lansând un apel public.

Iată mesajul postat pe Facebook:

„Dragi pacienți, prieteni și oameni de bine, autorități ale statului, vă vorbesc din calitatea mea de neurochirurg la Spitalul Clinic Colentina, cerându-vă ajutor, fiecare așa cum vă pricepeți să îl oferiți.
Echipa de neurochirurgie din Spitalul Colentina a reușit să creeze o bază tehnică și profesională care permite un tratament neurochirurgical care se aliniază standardelor anului 2017. În secția noastră se operează folosind tehnici minim invazive (key hole neurosurgery, neuro endoscopie, endoscopie trans sfenoidală, etc), fiind astfel prima secție românească de stat ce oferă pacienților săi accesul la astfel de terapii. În plus, în secția noastră s-au realizat intervenții în premieră în sistemul public, spre exemplu „awake craniotomy” – tehnica utilizată în extirparea unor tumori primitive cerebrale. Pacienții noștri beneficiază de tehnică și tehnologii de înaltă performanță cum ar fi : microscop operator ultraperformant cu filtre pentru fluorescentă vasculară și tumorală (permite exereza extinsă a tumorilor cerebrale și creșterea siguranței în chirurgia vasculară cerebrală și spinală), neuroendoscopie, endoscopie transsfenoidală, keyhole endoscopic, keyhole combinat endoscopic și microscopic, keyhole microscopic, electrofiziologie intraoperatorie (potențiale evocate motorii, senzitive, auditive, vizuale, stimulare nervoasă directă, etc), cavitron, truse de microchirugie ultraperformante, fiind singura secție de stat care dispune de toate aceste tehnici și tehnologii care sunt și utilizate la toti pacienții operati. Toatea acestea sunt posibile având și sprijinul extraordinar al secției de ATI, care dispune de medici excepționali.
V-am spus doar o parte din ceea ce se face în secția noastră, dar nu pentru a ne lăuda, ci pentru a vă cere sprijinul pentru ca toate cele existente să nu fie distruse. Mai jos vă voi expune situația în care s-a ajuns:
Începând din ianuarie 2017, personalul ATI a fost redus numeric de către noul manager, iar orele suplimentare nu au mai fost plătite (personalul era deja subnormat, ceea ce constituia o situație extraordinară, care legal ar fi permis acordarea acestor plăți, deși există o ordonanță care spune că personalul corect normat nu are dreptul la plata orelor suplimentare). A făcut asta în condițiile în care resursa umană este total insuficientă în spitalele publice și toți medicii noștri fac un efort extraordinar pentru a convinge oameni să se alature echipelor din care facem parte. Aceste acțiuni ale doamnei manager au dus la imposibilitatea realizării de intervenții neurochirurgicale după ora 15.
Secției de neurochirurgie s-au adresat doi pacienți cu patologie tumorală benignă, însă cu o situație clinică deosebit de gravă, cu un prognostic vital ce ar putea fi mai mic de o lună în lipsa operațiilor, dar care, dacă operațiile s-ar face cu succes, ar avea o speranță de viață egală cu a populației generale. Cei doi pacienți au fost programați pentru intervenții în a doua parte a lunii februarie, în prezent realizându-se bilanțul și planul preoperator. Este de știut că, cei doi pacienți au văzut neurochirurgi din toate clinicile de profil din București, aceștia declinându-și competența. Problema a apărut pentru că timpul operator mediu pentru fiecare pacient este de aproximativ 12 ore, astfel neputându-se efectua intervențiile pana la ora 15 (lipsa personalului ATI, neplata orelor suplimentare, concedierea de personal), pacienții fiind condamnați la moarte.
Este foarte important de știut că până în ianuarie 2017, au fost realizate multiple astfel de intervenții, administrația trecută găsind resursele materiale pentru a rezolva situații similare.
Plin de speranțe și încredere (că vom reuși împreună să salvăm acesti oameni, găsind soluții raționale), am apelat cu toată buna credință la ajutorul doamnei manager Silvi Ifrim, la care am fost în audiență vineri 10 februarie. I-am expus inițial oral această situație și am primit un răspuns siderant, citez : „nu mă interesează, nu este problema mea”…”binele pacientului reprezintă o lozincă”. Văzând că demersul meu a rămas fără rezultat, am făcut o cerere în scris, exact cu cele discutate cu doamna manager, pe care o atașez mai jos, însă mi-am pierdut speranța că vom putea realiza ceva în această echipă.
Ținând cont de cele de mai sus, consider că acest om (mă întreb dacă nu greșesc folosind acest atribut), manager al Spitalului Clinic Colentina, nu poate îndeplini în continuare această funcție, pentru că nu este competent, nu este moral și că pentru el binele pacienților „reprezintă o lozincă” și „nu este interesat de ei”. Formulând altfel, cer demisia de urgență a doamnei manager Silvi Ifrim și înlocuirea ei cu o persoană competentă, capabilă să rezolve probleme în interesul pacienților. De asemenea, cer celor care cred în mine, să se alăture demersului meu.


Fotografia postată de Gobej Ionut.

Update Managerul spitalului îl contrazice pe doctor

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.