×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 06:21
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
În lipsa unei legislații clare
Medicii de familie, sufocați de birocrație
Un sistem electronic nefuncţional şi hârtii peste hârtii de completat înseamnă timp mai puţin pentru pacienţi
Un sistem electronic nefuncţional şi hârtii peste hârtii de completat înseamnă timp mai puţin pentru pacienţi

Sisteme informatice care dau rateuri pe anumite perioade, neclarități legislative ori teancuri de hârtii și de protocoale de completat sunt principalele probleme cu care se confruntă medicii de familie din România și care nu au legătură cu stetoscopul pe care îl poartă de după gât. Medicii spun că rezolvarea acestor probleme înseamnă timp mai puțin alocat pentru îngrijirea pacienților.

În țara noastră sunt 11.400 de medici, astfel că, raportat la numărul total de 50.000 de medici înregistrați în registrul Colegiului Medicilor din România, unul din cinci este medic de familie. În lume, doctorul de familie este medicul care are grijă de fiecare membru al familiei. El știe istoricul medical al fiecăruia, de la mic la mare. La noi, medicul de familie este privit mai mult ca un filtru între pacient și autorități. Este cel care nu-ți poate consulta bunicul înainte să-l pună să declare pe proprie răspundere că are pensia mai mică de șapte sute de lei, pentru că așa îi cer tot felul de hârtii pe care trebuie să le completeze.

„Nu suntem organ fiscal“

„Știm toți cum funcționează sistemul informatic. Sunt zile întregi în care nu putem să facem nimic, pentru că funcționează prost sau deloc. În afară de faptul că acest sistem trebuie să funcționeze, el trebuie și să ofere informațiile necesare, în așa fel încât să degreveze actul medical de o parte din birocrație și noi să oferim mai mult timp pacientului. Nu mi se pare normal să iau declarație de la pacient că are venituri numai din pensie, care este sub șapte sute de lei. Sau să cer certificatul de handicap. Nu suntem organ fiscal și nu este treaba noastră să cerem toate astea. Sunt multe lucruri extrem de mărunte care mănâncă din timpul pacienților“, spune Nicoleta Tomescu, medic de familie.

Într-un interviu recent, Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, a declarat că un sistem informatic performant trebuie să spună care sunt pacienții asigurați cu handicap, asigurați cu venituri de șapte sute de lei sau asigurații internați. Ea spune că toate aceste informații ar scăpa medicii de familie de tot felul de imputări care sunt tot timpul precum sabia lui Damocles deasupra capului lor.

Mai multe treburi administrative decât consultații

„Nici legislația nu este foarte clară. Pentru că lucrurile simple sunt foarte complicate, de fapt, la noi, așa cum se întâmplă în multe cazuri. Dacă nu am urcat o rețetă în sistem, primesc avertisment. Dar până nu de mult se puteau percepe penalități și cu 10% din venitul cabinetului unde practica medicul vinovat“, spune medicul Nicoleta Tomescu.

Pentru fiecare om sănătos de pe listă, medicul primeşte de la Casa de Asigurări de Sănătate 4 lei pe lună, indiferent dacă persoana aflată pe lista sa vine sau nu la consultaţie. Pentru serviciile medicale oferite, un medic primeşte finanţare separată de la CNAS – punctul valorează aproximativ 1,8 lei. În România, doctorii care acordă asistenţă medicală primară sunt sufocaţi de birocraţie, de protocoale terapeutice care se schimbă mult prea des şi care nu au legătură cu stetoscopul pe care îl poartă de după gât.

Proastă repartizare în țară

Cei mai mulți medici de familie se află în marile orașe, în preajma marilor aglomerări urbane. Așa că mediul rural suferă din cauza proastei repartiții a medicilor de familie. Sanda Marian este medic de familie într-o comună din județul Cluj și spune că actualul sistem informatic este unul gândit prost. „Sunt mulți oameni care vin la mine în cabinet în fiecare zi. Tot ce trebuie să fac, toate hârtiile și toată birocrația asta înseamnă cozi la consultații, nervi din partea bolnavilor și doctorilor. Activitatea mea trebuie să fie clară. Trebuie să fie simplă. Asta ar însemna renunțarea la tot felul de chestii pe care trebuie să le completez pentru prescripția unei rețete. Activitatea medicilor este cumva sabotată de un sistem informatic care încă nu funcționează cum trebuie“, spune Sanda Marian. Ea, ca și ceilalți medici de familie, consideră că toate consultațiile medicale propriu-zise decurg normal, dar pacienții sunt nemulțumiți de timpul îndelungat de așteptare pentru eliberarea diverselor acte de la medicul de familie: trimitere, rețete, bilete pentru analize, avize. O consultație medie, în care sistemul informatic funcționează, durează în jur de 20 de minute. Dacă nu funcționează, o rețetă se poate valida fie în 40 de minute, fie a doua zi sau când funcționează sistemul.

Andreea TudoricăPublicat Vineri, 17 februarie 2017
1123
 | 5
 | 9
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Constantin Gajban
0
Nu numai la noi este birocraţie ( a se vedea cea de la Bruxelles), numai că, în ţara noastră, aceasta îşi are rădăcinele de dinainte de 1990.A nu se confunda actele ce se întocmesc sau se solicită fără rost, cu reglementări, norme tehnice şi altele asemenea, care nu înseamnă birocraţie, aşa cum afirmă unii comentatori şi care nu au fost şi sunt în afara administraţiei.Cine face astfel de confuzii gândeşte ca răposatul Dinu Patriciu, care dorea dereglementare, cum mai doresc şi alţi liberali, adică fiecare să facă de capul lui.
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+3
BIROCRATIE=ROMANIA !!!!!!!MEDICII AR TREBUI SCUTITI DE MULTA BIROCRATIE !!!!!!
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Plugarul
+3
Nu ne mai facem bine la cap ..... ! În toate domeniile de activitate de la noi , birocraţia a atins cote de avarie riscănd blocarea activităţii statului .... ! Lipitori de toate calibrele cu pretenţii de Il burico del Mondo de Romănia , s-au pripăşit în tot ce înseamnă departamente legislative pentru stabilire de norme , proceduri , tehnicalităţi , ghiduri , .... şi avioane cu reacţie , ... , făcănd viaţa insuportabilă în toate ramurile economiei ... ! E de notorietate faptul că avem cele mai stufoase ghiduri de aplicare şi metodologii din domeniul atragerii fondurilor europene , dinte toţi membrii UE .... ! De aia am şi luat în 2016 , ZERO euro .... ! În sănătate , dacă vrei să beneficiezi de tratamente , ajutoare , tehnică medicală .... , trebuie să te prezinţi la o sută de comisii cu un milion de dosare .... . Orice activitate , de oriunde , în care trebuie implicat şi statul romăn .... , devine un coşmar ..... ! La noi ...... , OLAF , DLAF , DNA , .....
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Vali
+2
De mult se asteapta o reforma structurala a sistemului sanitara, nu pansamante....Cabinetul unui medic de famile are cativa metri patrati dotat cu un pat,un steptoscop si un tensiometru...in rest...conversatie si scriptologie.....De la medicul de familie,alergi pe la alte cabinete pt.zeci de consultatii si analize,cozi , stres...si..bani.Medicul de familie este mai mult un scriitor de retete si trimiteri .Chiar daca ar vrea sa faca mai mult,si,sunt sigur ca vrea....nu poate.Medicul de familie este o resursa nefolosita eficient (25% medic,75% birocrat)Am cunoscut un medic de famile in SUA,am devenit si prieteni de familie.Are un cabinet,o secretara -asistenta si inca 4 asistente.Ce servicii ofera..?? Acolo poti sa-ti faci o seri de analize ama,ecograf,..etc. ...am ramas uimit...si dializa.Indicai farmacia cea mai apropiata de locunta ta si ridicai de acolo medicamentele.Pe fiecare flacon este lipita o eticheta cu numele tau...cu datele tale si numele doctorului .Simplu si eficient.Aaaa..!!! Daca esti programat la ora,sa zicem 10,fii sigur ca daca nu la 10...sigur la 10,15 esti la consultatie.
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
VASILE BLEAGA
+3
SISTEMUL ESTE CONFIGURAT TICALOS ,ANTIUMAN ,SUPER GREOI DIN CAUZA STOPAJULUI ,,LA SURSA '' prin franarea voita cu buna stiinta A DIALOGULUI MEDIC CNAS ASTFEL INCAT TE FACE SA-TI IEI CAMPII SI SA UITI DE BOALA SAU MEDICAMENTE .INTERESUL ESTE CA DECAONTARILE SA FIE CAT MAI LENTE SI ANEVOIOASE ! ASTA ESTE SINGURA REZULTANTA LOGICA SI DE FAPT DUPA ANI IN CARE CELE DESCRISE MAI SUS AU CASTIGAT STATUT DE ,,NORMALITATE '' - R U S I N E !
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Matei
+2
Franta, tara ce deplange un numar insuficient de medici, are 280.000 la 65 de milioane de locuitori. Din articol rezulta ca Romania are 50.000 de nedici pentro 20 de milioane, deci cam jumatate din numarul insuficient de medici din Franta, raportat la numarul de locuitori. Presupun ca daca numarul medicilor ar fi suficient, o buna parte dintre « golurile » in asistenta medicala ar fi rezolvate. Nu sistemul birocratic este neaparat cauza asistentei medicale deficitare in Romania, ci structura oaraganizatorica a sistemului de sanatate. La care se adauga problema lipsei de medicamente sau de subventii pentru acestea.
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Yoram @ Matei
+1
Mai taie din coada vulpii!citez:"Dans le détail, 215.500 praticiens exercent aujourd'hui en France (+ 1,2 %), parmi lesquels… 65.500 retraités. Soit 7,8% de plus qu'il y a un an (et +75% depuis 2007), un vrai papy-boom des blouses blanches! Par conséquent, le nombre de médecins en activité baissera de 0,3% d'ici à 2025 (500 praticiens de moins) après une baisse de 0,2% depuis 2007"(articol din 2016)
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Matei @ Matei
0
@Yoram - istes-737946
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Matei @ Matei
+1
@Yoram - am indicat adresa web pentru numarul de medici in Franta, dar nu a fost afisata corect. In 2015 Europe 1 nota 281.087 de medici. Oricine poate accesa sursa, cautand pe Google "nombre de médecins en France", asa ca "coada vulpii"...
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Recomandate
SRI, luat la întrebări despre Maior și Coldea
Publicat acum 14 ore şi 27 minute
De ce urăşte PSD-ul ziarele?
Publicat acum 11 ore şi 30 minute
Ce a făcut de fapt Florian Coldea în Irak?
Publicat acum 17 ore şi 20 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 16 ore şi 22 minute
Sorin Avram

Partidul care este în toate cele ce sunt şi în cele ce mâine vor râde la soare a hotărât comasarea unor instituţii.

Sorin AvramPublicat acum 10 ore şi 30 minute