Medicii de familie, sufocați de birocrație

Sisteme informatice care dau rateuri pe anumite perioade, neclarități legislative ori teancuri de hârtii și de protocoale de completat sunt principalele probleme cu care se confruntă medicii de familie din România și care nu au legătură cu stetoscopul pe care îl poartă de după gât. Medicii spun că rezolvarea acestor probleme înseamnă timp mai puțin alocat pentru îngrijirea pacienților.

În țara noastră sunt 11.400 de medici, astfel că, raportat la numărul total de 50.000 de medici înregistrați în registrul Colegiului Medicilor din România, unul din cinci este medic de familie. În lume, doctorul de familie este medicul care are grijă de fiecare membru al familiei. El știe istoricul medical al fiecăruia, de la mic la mare. La noi, medicul de familie este privit mai mult ca un filtru între pacient și autorități. Este cel care nu-ți poate consulta bunicul înainte să-l pună să declare pe proprie răspundere că are pensia mai mică de șapte sute de lei, pentru că așa îi cer tot felul de hârtii pe care trebuie să le completeze.

„Nu suntem organ fiscal“

„Știm toți cum funcționează sistemul informatic. Sunt zile întregi în care nu putem să facem nimic, pentru că funcționează prost sau deloc. În afară de faptul că acest sistem trebuie să funcționeze, el trebuie și să ofere informațiile necesare, în așa fel încât să degreveze actul medical de o parte din birocrație și noi să oferim mai mult timp pacientului. Nu mi se pare normal să iau declarație de la pacient că are venituri numai din pensie, care este sub șapte sute de lei. Sau să cer certificatul de handicap. Nu suntem organ fiscal și nu este treaba noastră să cerem toate astea. Sunt multe lucruri extrem de mărunte care mănâncă din timpul pacienților“, spune Nicoleta Tomescu, medic de familie.

Într-un interviu recent, Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, a declarat că un sistem informatic performant trebuie să spună care sunt pacienții asigurați cu handicap, asigurați cu venituri de șapte sute de lei sau asigurații internați. Ea spune că toate aceste informații ar scăpa medicii de familie de tot felul de imputări care sunt tot timpul precum sabia lui Damocles deasupra capului lor.

Mai multe treburi administrative decât consultații

„Nici legislația nu este foarte clară. Pentru că lucrurile simple sunt foarte complicate, de fapt, la noi, așa cum se întâmplă în multe cazuri. Dacă nu am urcat o rețetă în sistem, primesc avertisment. Dar până nu de mult se puteau percepe penalități și cu 10% din venitul cabinetului unde practica medicul vinovat“, spune medicul Nicoleta Tomescu.

Pentru fiecare om sănătos de pe listă, medicul primeşte de la Casa de Asigurări de Sănătate 4 lei pe lună, indiferent dacă persoana aflată pe lista sa vine sau nu la consultaţie. Pentru serviciile medicale oferite, un medic primeşte finanţare separată de la CNAS – punctul valorează aproximativ 1,8 lei. În România, doctorii care acordă asistenţă medicală primară sunt sufocaţi de birocraţie, de protocoale terapeutice care se schimbă mult prea des şi care nu au legătură cu stetoscopul pe care îl poartă de după gât.

Proastă repartizare în țară

Cei mai mulți medici de familie se află în marile orașe, în preajma marilor aglomerări urbane. Așa că mediul rural suferă din cauza proastei repartiții a medicilor de familie. Sanda Marian este medic de familie într-o comună din județul Cluj și spune că actualul sistem informatic este unul gândit prost. „Sunt mulți oameni care vin la mine în cabinet în fiecare zi. Tot ce trebuie să fac, toate hârtiile și toată birocrația asta înseamnă cozi la consultații, nervi din partea bolnavilor și doctorilor. Activitatea mea trebuie să fie clară. Trebuie să fie simplă. Asta ar însemna renunțarea la tot felul de chestii pe care trebuie să le completez pentru prescripția unei rețete. Activitatea medicilor este cumva sabotată de un sistem informatic care încă nu funcționează cum trebuie“, spune Sanda Marian. Ea, ca și ceilalți medici de familie, consideră că toate consultațiile medicale propriu-zise decurg normal, dar pacienții sunt nemulțumiți de timpul îndelungat de așteptare pentru eliberarea diverselor acte de la medicul de familie: trimitere, rețete, bilete pentru analize, avize. O consultație medie, în care sistemul informatic funcționează, durează în jur de 20 de minute. Dacă nu funcționează, o rețetă se poate valida fie în 40 de minute, fie a doua zi sau când funcționează sistemul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.