Medicii români – preferații nemților

Peste 1.800 de medici au solicitat anul trecut certificate profesionale pentru a putea profesa în străinătate, potrivit ultimelor cifre ale Colegiului Medicilor din România. Se menține astfel trendul ultimilor ani, când tot mai mulți medici aleg să-și profeseze meseria în alte țări din cauza lipsei de echipamente din spitalele de stat și a veniturilor mici.

Cifrele furnizate de Colegiul Medicilor sunt dramatice: 1.462 de certificate profesionale curente și 425 de adeverințe de nemembru au fost eliberate anul trecut. „Aceste cifre reflectă numărul medicilor care și-au manifestat intenția de a profesa în străinătate, nu a celor care au plecat efectiv“, spun reprezentanții CMR. În ultimii șase ani, peste 14.500 de medici români au solicitat actele necesare pentru a putea profesa în afara țării, cel mai mare exod fiind înregistrat în anul 2011, când 3.000 de doctori au fost interesați să plece din țară. Potrivit raportărilor care ajung la Colegiul Medicilor de la organizațiile profesionale din alte state, țările preferate de medicii români care pleacă peste hotare sunt Germania (peste 4.000), Franța (4.000) și Marea Britanie (2.463). Urmează Belgia, Italia sau Spania.

Cei mai mulți, în Germania

Românii se află pe primul loc între medicii străini practicanți în Germania. Potrivit Camerei federale a Medicilor din Germania, din România au emigrat cei mai mulți medici (4.285), urmând Grecia (3.118), Siria (2.895) și Austria (2.600). Aceste cifre nu cuprind și personalul medical auxiliar, asistente, infirmiere, îngrijitoare de bătrâni din aziluri. Sistemul de sănătate german depinde tot mai mult de personalul medical venit din străinătate. Fiecare al zecelea medic nu are buletin german, procentaj care a crescut de peste patru ori în ultimii 20 de ani.

Gabriela Graur este unul dintre tinerii medici români care au plecat să profeseze în Germania, la clinica Olpe, după ce a finalizat studiile medicale în țara noastră. Despre ea și intențiile ei au scris săptămâna trecută ziariștii nemți de la Westfalenpost. „A durat până când am putut pronunța acest cuvânt“, zice ea. În plus, articolele hotărâte germane: „Der, die, das – cu astea încă am probleme“, afirmă medicul, la șase ani de locuit și profesat în Germania. Încet-încet, Gabriela a trebuit să învețe limba. „Am început să le explic pacienților inclusiv complicațiile bolilor lor. La început, am simțit că aceștia sunt neîncrezători“, a recunoscut ea în interviul dat WP.de.

Se caută medici din străinătate

Românca a găsit pe Internet anunțul de angajare la clinica Olpe. „Avem nevoie de colegi din străinătate“, a declarat pentru ziariștii nemți Thomas Klur, purtătorul de cuvânt al societății catolice Hospitalgesellschaft Südwestfalen, care administrează spitalele din Olpe și Lennestadt. 63% din medicii asistenți din aceste spitale sunt străini. Aceștia sunt integrați în echipa de medici treptat, la început sub supravegherea unui medic primar. Spitalul finanțează cursurile de limba germană și îi ajută pe medici să-și găsească o locuință, să completeze corect formularele, să-și deschidă un cont bancar, ba chiar și să găsească un post pentru soțul sau soția medicului angajat. Aceasta nu este o practică generalizată pentru toate spitalele din Germania. Însă, chiar și fără aceste beneficii, tot mai mulți medici români aleg Germania pentru condițiile impecabile în care își pot desfășura meseria.

Cea mai importantă problemă pe care o întâmpină românii care vor să lucreze în sistemul medical german este cea legată de recunoașterea studiilor. Potrivit Hotnews.ro., calificarea obținută în străinătate este recunoscută doar dacă aceasta este similară unei profesii de referință din Germania. Procedurile de recunoaștere a calificării diferă de la land la land. Dacă la medici și asistente procentajul de refuzuri a fost mai mic, în ceea ce privește îngrijirea instituționalizată a bătrânilor, aproape jumătate din cereri au fost refuzate în trecut, pe motiv că în afara Germaniei nu prea există studii sau calificări de specialitate în acest domeniu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.