×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 20 august 2017, 18:38
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Cadre medicale școlite pe bani publici, resursă ignorată de statul român
Medicina de familie de acasă, la schimb cu neurologia din Germania

George Crivac este un tânăr medic care a ales să practice meseria cu demnitate. Mama, profesor de biologie, i-a fost îndrumător pentru a intra la facultate. A plecat din țară în 2011 și a lăsat medicina de familie în România pentru neurologie într-un orășel german. Se bucură de respect, de un slariu decent, de cursuri de specializare și de aparatura de care are nevoie. Cu toate astea, se gândește să revină în țară, la un moment dat, și să-și deschidă un cabinet propriu.

Cotidianul: Ați lăsat medicina de familie în România pentru o nouă specializare, neurologia, pe care ați învățat-o de la zero în Germania. Cât v-a fost de greu?

Dr. George Crivac: Din punctul de vedere al pregătirii profesionale, nu mi-a fost deloc greu să mă adaptez. Mai greu a fost să mă adaptez aici, departe de familia rămasă în țară, și să mă rup de locurile dragi. Dar în prezent, după 6 ani de când muncesc în Germania, pot spune că sunt destul de mulțumit cu parcursul meu de până acum.

A meritat să luați o astfel de decizie?

Pot spune că a meritat 100% să iau această decizie. Soția e alături de mine și mă sprijină permanent. Meseria e meserie până la urmă. O poți practica oriunde, fără probleme, dacă ești serios. Însă condițiile de muncă sunt incomparabile cu cele pe care le aveam în țară.

Ați avut perioadă de probă? Ce a presupus?

Am avut o perioadă de probă de șase luni. Toate contractele au o astfel de perioadă, apoi am trecut pe contract nedeterminat. Trebuie însă să menționez că în Germania contractele de muncă la medici sunt la fel ca la ingineri sau IT-iști.

Adică?

Adică nu se termină contractul automat după terminarea celor cinci ani de rezidențiat. Medicul hotărăște singur când își dă examenul de specialitate. Care poate să fie după cinci ani sau după șapte ani sau mai mult. Medicul este pregătit în acel spital și este om de bază, iar contractul nu se întrerupe automat după terminarea celor cinci ani de rezidențiat. Acest lucru ar fi util și în România, pentru că face parte din fidelizarea angajatului.

Dovezi de educație

A existat bariera limbii? Germana e o limbă grea. Cât de greu v-a fost să o învățați?

Am luat limba germană de la zero. Eu în școală am învățat engleză și rusă. Am învățat întâi în țară cam șapte-opt luni, până la nivel B2. Apoi am venit în Germania. La început, emoțiile au fost enorme în ceea ce privește comunicarea cu persoanele care vorbeau aici nativ limba germană. Contactul permanent cu ei, și obligat fiind să mă descurc în limba germană, mi-a prins foarte bine. Nefiind vorbitor nativ, înveți germana zilnic, chiar și după șase ani de muncă, șase ani în care ești obligat zilnic să iei contact cu foarte mulți pacienți sau medici și să-ți desfășori activitatea exclusiv în limba germană.

Ați plecat dintr-un cartier supraasfaltat și murdar dintr-un oraș sufocat, după cum chiar dvs ați declarat într-un interviu...

Am locuit în cartierul Militari, în București. Făceam naveta zilnic până la spitalul în care aveam stagiu, fie la Spitalul Universitar, fie la Elias etc. Aveam parte de foarte mult praf, foarte multă mizerie, mașini parcate peste tot pe trotuar. Era o adevărată aventură să treci strada. Am lăsat toate aceste lucruri în urmă. De la apartamentul de trei camere de la etajul 12 din Militari, am ajuns la o locuință primită de la spital în chirie, o casă cu o grădină de 1.000 mp, cu pomi fructiferi și cu râul Neckar care îmi trece exact prin spatele grădinii. Odată cu asta am lăsat în urmă și grija zilei de mâine.

Care a fost prima imagine care v-a surprins în mod plăcut când ați ajuns în Germania?

Primul contact cu Germania l-am avut în urmă cu vreo 15 ani, când am fost cu tatăl meu la un curs în Frankfurt. Mi se părea de atunci o lume ireală, foarte diferită de a noastră. Apoi, în 27 iunie 2011, am venit în sudul Germaniei, în Munții Pădurea Neagră, de unde izvorăște Dunărea, la un curs de limba germană de o lună. În primul rând, mă simțeam mult mai în siguranță decât în București. Și eram și impresionat de toată această lume civilizată. Numai un mic exemplu: la trecerea de pietoni nu te claxonează nimeni să te miști mai repede pe trecere, mașinile se opresc imediat, nu scoate nimeni pumnul și nici nu înjură pe geam, ca în cartierul meu din București... Lumea te salută pe stradă, chiar dacă nu te cunoaște. Gunoaiele stau toate în coșul de gunoi, unde le e locul, iar praful nu-ți intră în ochi. Toate acestea sunt dovezi de educație. Evident însă, cu toate astea, mă leagă foarte multe de țară. Oamenii pe care i-am lăsat în țară sunt oameni calzi, mult mai deschiși și mai sinceri, sângele latin face diferența. Asta îmi va lipsi mereu.

„Resursa de care statului român nu-i pasă“

Ce v-a determinat să faceți acest pas? Ce ați găsit în Germania și nu aveați în România? Care sunt diferențele?

Am venit în Germania pentru cariera mea. Aici am posibilități nelimitate de a mă dezvolta, am acces la ultimele informații în domeniu. Sau sunt trimis de spital la cursuri de perfecționare. E păcat că România întoarce spatele atâtor mii de medici pregătiți inițial pe banii românilor, medici care sunt văzuți foarte bine oriunde în lume. Este o resursă de care statului român nu-i pasă. Asta se înțelege din măsurile luate la nivel decizional în ultimii 10 ani, cel puțin. Dar am colegi care au ajuns foarte bine în România. Ce ne-am fi făcut dacă am fi plecat toți din țară? De aceea am un respect foarte mare pentru ei.

Vă gândiți să reveniți vreodată în România și să aplicați tot ce ați învățat în Germania?

Sigur că mă gândesc să mă întorc în țară cândva. E doar un gând. Dar m-aș întoarce pentru propriul cabinet, în care să-mi pot desfășura activitatea așa cum știu eu mai bine, cum învăț aici.

Ați fost vreodată discriminat în Germania pentru că sunteți român?

Nu m-am simțit niciodată discriminat aici. Ba chiar mă simt foarte bine. Fiind un orășel mic, sunt cunoscut de toată lumea. Mă strigă „Herr dr. Crivac“ și atunci realizezi că ești respectat pentru munca ta, pentru ceea ce faci, iar medicul este vârful ierarhiei, așa cum este normal.

„Sistemul sanitar are nevoie de flexibilitate“

Ce ar trebui să facă autoritățile din România pentru ca medicii să nu mai plece din țară, iar cei plecați să se reîntoarcă?

La nivel decizional, aș fideliza medicii din țară prin schimbarea contractului de muncă. Apoi aș elimina examenul de rezidențiat. Sistemul sanitar are nevoie de flexibilitate, medicul trebuie să își poată alege în mod direct specializarea dorită, visată, nu departajat printr-un sistem absurd de grile. E normal ca un examen de grile să-ți creioneze viitorul? Aici medicii schimbă și pe parcurs o ramură cu alta. De ce nu e posibil și în țară?

Care credeți că este cea mai mare „bubă“ a sistemului medical din România la ora actuală și cum ar putea fi ea rezolvată?

Cea mai mare „bubă“ este, așa cum spuneam mai sus, pierderea resursei umane, apoi ar fi lipsa dotărilor din spitale, dacă bani se pot găsi an de an pentru aparatură, resursa umană este poate pierdută definitiv. Poate că multe spitale private sunt deja la nivelul celor din Germania. Apoi aș pune pe listă, pe locul trei, modul de salarizare.

Sperați ca sistemul medical românesc să se facă bine și să fie precum cel din țările occidentale?

Fără măsuri clare de reformă, sistemul sanitar românesc nu are nicio șansă să ajungă la nivelul celor din Vestul Europei. Nici nu se dorește, pentru că posibilități sunt.

Câți medici români lucrează în Germania? Câți estimați că vor mai veni?

Nu cunosc exact statisticile, nu știu câte mii sau zeci de mii de medici au plecat din țară, dar ce pot să vă spun e că eu am înființat în 2011, anul în care am venit în Germania, un grup pe Facebook, „Medici români în Germania“, care acum are în jur de 5.500 de membri.

George Crivac are 40 de ani. S-a născut în Pitești, a făcut Liceul „Zinca Golescu“, medicina la UMF „Carol Davila“ (promoția 2003). A fost medic de familie în România, iar acum este medic neurolog într-un orășel din Germania, la Spitalul „Vinzenz von Paul“.

Dr. George Crivac a ales să practice medicina în Germania pentru posibilitățile oferite de a se dezvolta

Andreea TudoricăPublicat Duminică, 29 ianuarie 2017
8949
 | 4
 | 25
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
AB
0
he.html?Search= Suchergebnis Suche nach "george" und "crivac" im Bereich "/Home" KEINE Ergebnisse gefunden. ?
Publicat Miercuri, 01 februarie 2017
+Răspunde
Cetateanul
-3
Ar trebui mentionat ca Dl. Dr. nu facea parte din tinerii de elita din medicina romaneasca. Un punctaj pentru medicina de familie e destul de usor de obtinut la rezidentiat. Intr-adevar, problemele rezidentilor sunt multe, acute si reale. Fara un sprijin din partea familiei greu pot supravietui, mai ales cei care nu sunt nascuti in centre universitare.
Publicat Luni, 30 ianuarie 2017
+Răspunde
george @ Cetateanul
+1
un punctaj pe familie se obtine f usor, e adevarat, dar eu asta mi-am dorit in tara. Am avut 845 puncte ( daca va spune ceva asta domnule didact) . Mi-a fost imposibil sa prind un cabinet de familie fara sa ma coste zeci de mii de euro....
Publicat Luni, 30 ianuarie 2017
+Răspunde
crocodilul satul
-3
Strange bani, vino acasa tinere, fa-ti cabinet si invata macar trei -patru tineri doctori meserie si vei fi fericit si implinit, chiar daca material nu vei fi la fel de bogat ca in Germania.
Publicat Luni, 30 ianuarie 2017
+Răspunde
Io
0
E bine ca nu intereseaza pe nimeni ce probleme sunt in sistemul sanitar din Romania si cum le putem rezolva, interesanta e barba alba a doctorului si faptul ca nu te injura nimeni pe strada in Bucuresti. Diferentele dintre ecle 2 sisteme si imbunatatirile sunt egale cu zero. Tipic.
Publicat Luni, 30 ianuarie 2017
+Răspunde
Ion Din Romania
+3
UN ADEVAR CARE DOARE! Efortul enorm depus de cei care urmeaza o facultate de medicina in Romania (din toate punctele de vedere si mai ales cel financiar si intelectual) se transforma intr-un chin continuu si abject pentru tinerii medici. Rezidentii in marea lor majoritate sunt doar sclavii profesorilor din spitale facand muncile "de jos" nefiind lasati sa lucreze efectiv, cot la cot cu "distinsii"profesori sau sefi de sectie care fact TOTUL SINGURI pentru ca noii doctori, bine pregatiti si mai bine scoliti sa nu accede la posturile celor care se considera de o viata a-tot-stapanitorii spitalelor! De cele mai multe ori rezidentii nu au nici macar o sala a lor, un scaun a lor, o masa a lor, si sunt zilnic "imbanciti" sa-si ia lumea-n cap, sa plece-n tari straine, acolo unde sunt priviti, recompensati si stimati asa cum ar trebui sa fie si-n Romania! Rezidentiatul in Romania este o continua pelegrinare prin diferite spitale si sectii care n-au nici nevoie si nici nu-i ajuta efectiv in specialitatea aleasa! Iar spitalele n-au resurse si dorinta de a-i ajuta, invata si contribiui la formarea (inca o data) a noilor medici! Cunosc tineri rezidenti care au apelat la familia lor,( cu toate ca aveau un salar, egal cu al femeii de servici!) pentru cativa lei pentru o carte, un instrument sau chiar pentru banii de autobus! Acesta este ADEVARUL din Romania! Ce face tara aceasta cu medicii lor? ISI BATE JOC DE EI! Si atunci, de ce ramai in aceasta tara in care TOTI isi bat joc de cei care prin efortul lor si a familiilor lor se pregatesc pentru un asa scop nobil: a fi doctor!?
Publicat Luni, 30 ianuarie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+1
MAI E CEVA DE COMENTAT EU ZIC CA NU SI AVEM NUMAI MEDICI PESTE 14 MI, INAFARA DE ASISTENTE DE INALTA CALIFICARE !!!!VAI DE MAMA NOASTRA DE TARA IN LOC SA CAUTAM SA MUNCIM LA NOI PE NISTE BANI BUNICEI FACEM PROTESTE CU PENIBILUL DE NICUSOR DAN ,OARE ASTAZI MAI VINE PENIBILUL CU COPILUL IN BRATE !!!!!FELICITARI JANDARMERIEI DAR ASTAZI VETI AVEA O VIATA GREA CU MULTA MULTA PRUDENTA SA NU LE DATI APA LA MOARA !!!!!!!
Publicat Duminică, 29 ianuarie 2017
+Răspunde
lili
0
ROMANIA TV, azi : România, pe ULTIMUL LOC în Europa la capitolul îngrijirii medicale. România este pe ultimul loc din Europa la capitolul sănătate în special la îngrijirea staționară a pacienților dar și la îngrijirea ambulatorie, potrivit celui mai recent studiu European numit Euro Health Consumer Index (Calitatea îngrijirii medicale). De la începutul măsurării indicelui de calitate a îngrijirii medicale pe teritoriul european, studiul notează că în România dar și în alte state din regiunea noastră au avut loc discuții legate de reforma în sănătate, dar nu s-a făcut mai nimic. România este pe locul 35 din 35 în acest clasament, iar în dreptul țării nostre se precizează că „avem probleme severe cu managementul în întreg sectorul public. În sănătate, discriminarea frupurilor de minorități precum rromii care reprezintă aproape4% din populație". De asemenea, Albania, România și Bulgaria suferă de o structură inadecvată a sistemului de sănătate, iar acest lucru se vede în costurile foarte ridicate pentru tratarea ambulatorie și cea staționară. Potrivit studiului, în România îngrijirea staționară ajunge să valoreze aproape 55% din costurile totale din sănătate. Pe noi nu ne depășesc decât bulgarii, ale căror cheltuieli ajung să valoreze aproape 60% din costuri. La polul opus se află Marea Britanie cu un procent de 6-7%. Studiul notează că olandezii, elvețienii și italienii prefer spitalizările pe termen lung și asta pentru că și le și permit. În schimb, bulgarii, românii și albanezii nu își permit să stea prea mult internați în spital. După ce au fost comparate cifre și date aparținând OMS și statistici europene, România a fost trecută în zona roșie a sistemelor de sănătate cu deficiențe grave, după ce s-a ajuns la rezultatul că, la noi, cota publică din totaul costurilor pentru îngrijire medical ajunge la 80%. Țara noastră este spre finalul clasamantului și atunci când vorbim de operații de cataractă la persoanele de peste 65 de ani. "
Publicat Duminică, 29 ianuarie 2017
+Răspunde
Tudor
-4
Doar n-o să spună Dom Doctor că o duce rău în Germania pentru ca să râda toți de el . . . Apăi , să stea acolo până-i crește barba albă în Pădurea Neagră !
Publicat Duminică, 29 ianuarie 2017
+Răspunde
lili @ Tudor
+5
Jubileaza hotii din politica romaneasca in frunte cu penalul Dragnea, vazand ce scrieti! Dvs chiar va meritati soarta, acceptand clar hotiile lor!
Publicat Duminică, 29 ianuarie 2017
+Răspunde
geo @ Tudor
0
ar fi cumplea sa o duc rau la cat de mult muncesc si invat, cat despre barba.... fiecare spune si face ce poate.
Publicat Duminică, 29 ianuarie 2017
+Răspunde
Mushu
+7
Felicitari pentru cariera domnule doctor dar va rog nu va prefaceti ca va doare undeva de Romania: citind atent am vazut ca ati avut inca de dinante de a deveni "doctor de familie" (o spuneti ca si cum ar fi o rusine), optiunea clara de a pleca din Romania.A fost optiunea dumneavoastra, ca de altfel a mii de compatrioti. Ceea ce nu imi place si ii recomanda asta si fiicei mele, care a ales aceasi cale, este sa nu fie ipocrita: a ales ceea ce a crezut ca e mai bine pentru ea iar alegerea nu a luat nici un moment in calcul ce era sau este in Romania...si fata de dumneavoastra a facut si liceul si facultatea si masterul in strainatate pe banii nostri nu ai statului roman! Deci numai bine si succes in cariera!
Publicat Duminică, 29 ianuarie 2017
+Răspunde
george @ Mushu
0
chiar nu mi-am dorit sa plec din tara. aiba la 32 ani mi-am dat seama ca e mai bine pt mine si familia mea sa plec, sa imi demonstrez mie ce pot sa fac, si am reusit. E adevarat mi-am lasat familia in tara, si asta e tragic.
Publicat Duminică, 29 ianuarie 2017
+Răspunde
Deșertăciunea Deșertăciunilor...
-3
Degeaba au standardul ăla de viață, dacă nu-l mai au pe Dumnezeu! ”M-am uitat cu luare aminte la toate lucrările care se fac sub soare şi iată: totul este deşertăciune şi vânare de vânt.” (Ecclesiastul)
Publicat Duminică, 29 ianuarie 2017
+Răspunde
lili @ Deșertăciunea Deșertăciunilor...
+3
Amarati astia care traiesc bine in Germania, au ajuns sa fie compatimiti de unii din Romania... daca-i asa de rau acolo, de ce-or fi plecat cele peste 4 Miliaone de romani, fugind de Romania, multi NU mai vor sa auda de Romania iar majoritatea spun clar: NU ne mai intoarcem in tara corupta condusa de politicieni care ne fura munca!!Nu-i mai plangeti, plageti-va soarta, ca sunteti manipulat usor de niste hoti! Lasati vorbele goale, de ce-au plecat cele peste 4 Milioane de romani peste granitele patriei, Romania fiind a 2(DOUA!!) tara din lume dupa Siria(unde totusi e RAZBOI!!) la numar de cetateni plecati peste granite! De ce-or fi plecat, ca Razboi NU e in Romania?!
Publicat Duminică, 29 ianuarie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017