×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 3 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 20 septembrie 2017, 17:28
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
După 8 luni de tăcere
Medicul Gheorghe Burnei, scrisoare deschisă

Timp de 8 luni, la sfatul avocatului meu, am ales să nu vorbesc despre cele întâmplate, să ţin în mine toată durerea şi umilinţa, totodată neîncetând a spera că adevărul va ieşi la lumină. Ca dovadă decizia de vineri, 25 Aug 2017, a Tribunalului Bucureşti, care îmi permite să mă întorc la Spitalul Clinic de Urgenţe pentru Copii Marie Curie.

Însă agitaţia din ultimele două zile, cu care a fost întâmpinată acesta hotărâre a Instanţei, contrar aşteptărilor, mă nedumireşte complet. Nu este ADEVĂRUL obiectivul suprem al actului de justiţie? De ce această desfăşurare de forţe pentru un simplu medic ortoped pediatru? Pe cine am incomodat atât de tare? Şi cu ce? Făcându-mi meseria cu drag, dincolo de normă şi programul de lucru? Găsind soluţii în cazuri respinse sau redirecţionate către mine de omologii mei?

Sunt astăzi în poziţia de a mă întreba cine-mi mai sunt prietenii. Medicii titulari, cu care am petrecut mai mult timp decât cu propria-mi familie, ajung să scrie memorandumuri împotriva întoarcerii mele la spital? Pe toţi i-am ajutat încă de la venirea în Spitalul Clinic de Urgenţe pentru Copii Marie Curie. În perioada rezidenţiatului lor am făcut eforturi să îşi însuşească toate cunoştinţele necesare, astfel încât încă din anul III să fie la nivelul unor medici specialişti. I-am sprijinit să practice medicina în Bucureşti, având discuţii cu conducerea spitalului şi intervenind personal la Ministerul Sănătăţii pentru a îi ruga să fie de acord cu scoaterea posturilor la concurs. I-am acceptat la doctorat şi toţi sunt acum doctori în medicină.

În plus, toate veniturile pentru cercetare, care mi s-ar fi cuvenit de-a lungul carierei, le-am cedat la fondul comun pentru a ajuta doctoranzii, care, altfel, ar fi trebuit să plătească din buzunarul propriu. O parte din medicii specialişti şi rezidenţi au participat alături de mine la intervenţii operatorii în privat iar sumele cuvenite le-am împărţit în mod egal cu aceştia...ce chirurg mai face aşa ceva? Rezidenţii pe care i-am mentorat şi cărora le-am transmis toate cunoştinţele mele în timpul intervenţiilor chirurgicale - în care am făcut cea mai bună echipă de fiecare dată - astăzi decid că nu mai au ce învaţă de la mine? Apropo, pe medicii rezidenţi din anul I nici nu-i cunosc ...şi sunt deja împotriva mea?

Mai mult decât atât, se anunţă în premieră nişte măsuri excepţionale – restricţia anumitor tratamente inovative şi standardizarea tuturor intervenţiilor chirurgicale prin protocoale terapeutice. Aceste protocoale erau necesare mai demult însă este nevoie şi de centre de cercetare şi inovaţie cu dotare şi personal abilitate.

De 8 luni mi se pune la îndoială întreaga carieră, fiind arătat cu degetul pentru ceea ce până mai ieri eram lăudat (sau invidiat). Şi anume dorinţa tenace de a găsi soluţii şi a rezolva cele mai dificile cazuri. Nu sunt inventator şi nu asta mi-am propus. Am vrut doar să fac bine în jurul meu...încă vreau. În 42 ani de medicină nu am avut nici măcar o acuzaţie de malpraxis. Şi deodată totul se năruie...de ce? O mamă care timp de 18 ani a adus copilul la control, după intervenţiile făcute la vârstă fragedă, decide brusc că i-am‚ ciumpăvit’ fiica şi declanşează un scandal mediatic uriaş. A doua zi sunt ridicat de la spital cu mascaţii, arestat şi prezentat că fiind un monstru care face experimente pe copii şi care ia şpagă, fără să mi se acorde nici cea mai mică prezumţie de nevinovăţie! Oare câţi dintre dumneavoastră pot gestiona emoţional, moral, fizic atâta nedreptate şi minciună, atâtea calomnii şi acuze nefondate?

Nu aş fi crezut vreodată că viaţa mă va duce în această situaţie...nimeni nu merită să treacă printr-o astfel de experienţă dramatică. Pentru că nu ai cum să rămâi neschimbat. Nu ai cum să mai fii la fel. Chiar şi după ce se va face lumina în ceea ce mă priveşte, eu nu am cum să uit ...durerea o să mă însoţească mereu, ştiu de pe acum. Însă îmi iubesc enorm meseria, este tot ce ştiu să fac şi îmi doresc să practic medicina în continuare, tot la mine în ţară.

Am încercat să găsesc răspuns la întrebările „Cine mă persecută şi de ce?” şi „Cine câştigă şi pierde în acest context?”. Eu cred că, alături de mine, pierd părinţii copiilor care au nevoie de intervenţii urgenţe, pe care nu şi le-ar permite fără existenţa chirurgiei ortopedice la noi în ţară - specialitate care există astăzi datorită eforturilor demarate de profesorul Pesamosca şi continuate de mine ulterior. Făcând parte din comisia de aprobare a formularelor E112, înţeleg că încăpăţânarea mea, de a opera aici cazurile complexe şi a aduce, astfel, economii la bugetul Casei Naţionale de Sănătate, a deranjat... Însă cum se poate aşa ceva?! De ce de când nu mai sunt eu în comisie s-a cheltuit de 6 ori mai mult pe operaţiile în afară ţării, când pacienţii puteau fi la fel de bine trataţi de medicii români? Mai mult decât atât, dacă ar fi fost implementate cele două programe naţionale propuse încă din 2015 de Asociaţia Română a Traumatologilor şi Ortopezilor Pediatri - cel de screening, depistare şi tratament al displaziei de dezvoltare a soldului şi cel de screening şcolar, care să depisteze scolioză de la 1 la 18 ani – am fi adus economii de milioane de euro în sistemul medical.

Tot ce se întâmplă este de neînţeles pentru mine şi tot ce îmi doresc este să lăsăm Justiţia să-şi spună cuvântul. Pentru că încă nu mi-am pierdut speranţa că adevărul va ieşi la iveală şi că vinovaţii vor plăti.

Profesor Dr. Gheorghe Burnei

Publicat Miercuri, 30 august 2017
7214
 | 19
 | 34
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
johndoe
-2
Ceva este prea putred in acest caz , acest om a profesat 40 de ani , este profesor universitar , conducator de doctorate , ceva nu este in regula , adica in cei 40 de ani nu a facut decit lucruri rele , pai atunci de ce nu a fost cercetat in acesti 40 de ani , nimeni nu este perfect , toti mai gresim , deci se prea poate ca si domnul doctor a avut interventii cu un grad mai mic de nereusita , este foarte posibil , dar trebuie pusa in balanta toata activitatea , cit despre faptul ca a primit sau nu a primit bani de la pacienti , vor stabili cei in drept , dar pina atunci , nu vad ce legatura are cu faptul de a profesa sau nu , inseamna ca in toti acesti ani , 40 , nu a facut decit greseli , ceea ce este forte improbabil , de ce deabia acum a inceput lumea sa se plinga , de la pacienti pina la ceilalti doctori din spital , ceva este putred aici , foarte putred , si asa cum zicea si dinsul , cica nu il vor nici rezidentii de anul intii , care nici nu l au cunoscut , mentionez ca nu am avut , spre binele meu , nici o tangenta cu acesta , nici cu alt medic , am comentat pentru ca ceva nu se potriveste , si asa cum este la noi , poate nici nu vom afla despre ce este vorba cu adevarat , medicii nu sint vrajitori , fac ce pot , dar in primul rind trebuie sa de a dovada ca sint oameni .
Publicat Joi, 31 august 2017
+Răspunde
Charlie
+5
Pentru toti adulatorii individului am o veste proasta. Trecand prin Mangalia unde individul a lucrat la Spitalul Orasenesc am aflat ca era de atunci macinat de orgolii si impertinenta. Toata perioada respectiva a foat in razboi cu seful sectiei care era si directorul acelui spital, limbajul suburban atragandu-i o trista celebritate. Din motive care-mi scapa, era supranumit Alba ca Zapada! Doctorul Lupescu era respectat pentru stilul elegant si nobletea personala de intreg personalul cu exceptia lui Alba ca Zapada. Doctorul Lupescu a reprezentat o exceptie intr-o perioada a grosolaniei comuniste de care se molipsisera majoritatea conducatorilor din toate domeniile. Alba ca Zapada este o relicva a acelor vremuri cand duritatea si lipsa de respect suplineau tarele de orice natura. De fapt in litania sa acuza pe toti ceilalti de ceea ce l-a caracterizat intreaga cariera. Stie aceasta cel mai bine din postura de parvenit perpetuu...
Publicat Joi, 31 august 2017
+Răspunde
DEXONLINE
+3
Orice ar spune unii și alții, mie mi-a plăcut parte cu ,,Rezidenţii pe care i-am MENTORAT..." , ca să nu pomenesc și de ,,tratamente INOVATIVE". Oricum, să ne ferească Dumnezeu să ajungem în situația de a avea nevoie de ajutorul dvs.!
Publicat Joi, 31 august 2017
+Răspunde
Czestochowa
-1
Sunt convinsa stimate Domnule Profesor ca toti oamenii de bine din Romania sunt alaturi de Dumneavoastra si in loc se ne mandrim de personalitati ca Dumneavoastra ,facem tocmai invers ?Nadajduim ca adevarul va invinge ! Va dorim sanatate si putere ,Va felicitam pentru tot ce ati realizat in aceasta meserie foarte grea .
Publicat Joi, 31 august 2017
+Răspunde
Genitore
-3
Si-a gasit el dreptul sa decida pe cine va nenoroci... cred ca e posedat de Menghele de la Austhwitz... si acolo aveau sectie pt mutilat copii... Si miselul asta a decis sa mutileze copii... si pretinde ca e medic...Acum, el mai vrea sa faca ce facea pan acum, cica ca sa cerceteze...ce dreaq ai tu sa strici ceva perfect creat de Creatorul si sa te acoperi cu cercetarea... dar ce poti tu cerceta la cei mutilati de tine? Ce tip de cercetare poti obtine mutiland iremediabil un copil, cum sa se dezvolte mutilat? Nu ai subiect de cercetat. Punct. Au facut-o altii deja, in mod uman constructiv, iar nu distructiv izvorat din mintea dementa... asta a vrut notorietate pe pielea mutilatilor...
Publicat Joi, 31 august 2017
+Răspunde
Charlie
+3
Pt. Mardalle. Primitivismul replicii dumitale respira din toti porii. Veniturile oficiale ale medicilor nu permit acumulari de milioane oricata celebritate reala ar detine. In caz contrar "cel care a ales" viata de sihastru ( Prof. Pesamosca) ar fi lasat conturi de milioane in banci!!! Labilitatea dumitale mentala e demonstrata de declaratia neavenita ca nu-l cunosti pe impricinat, acesta nefiind un argument.
Publicat Miercuri, 30 august 2017
+Răspunde
Vidoque, inginer
+3
E vorba de caracter, Dle medic sau / si doctor. Daca plecati de la axioma ca ati petrecut mai mult timp cu rezidentii, poate nu ati fost atent si voiati sa spuneti rezidentele si asistentele, decat cu familia, asta nu inseamna ca va erau si le erati prieteni, confidenti, apropiati, frati intr-ale meseriei si nu sclavi moderni. Cat despre valoare, nu e caderea mea si altora care nu au cunostiinta de rezultatele Dsta in domeniu! Si nici ale presei! Eu v-as lasa sa practicati, chiar fiind, ipotetic vorbind, in inchisore! Sa practicati doar medicina, sa fiti cum sigur stiti ca trebuie sa fiti, pare ca nu va pasa sau poate ma insel, adica sa nu hotarati Dstra dreptul la viata, chiar daca Dstra nu ati accepta sa traiti acea viata!
Publicat Miercuri, 30 august 2017
+Răspunde
Emile
+6
Stimate domnule doctor Brunei, a doua zi după ce i-ați învățat pe mai tinerii dvs. colegi o operație și-au pus-o ca merit și premieră mondială pe site-ul persnal de reclamă. De a doua zi vă voiau alungat din spital să nu se spună cine i-a invățat, de a doua zi priveau biroul dvs și statutul dvs. ca ceva uzurpat care li se cuvine. Ca om și medic cu har, care ați avut atâția pacienți și v-au călcat cabinetul și atâția părinți disperați, știți cât de schimbători putem fi și când lucrurile merg spre o direcție bună și când merg spre o direcție mai puțin bună. Să stiți însă, că sunt nenumărați părinți și probabil mai ales mame, care deși au trecut mai bine de 18 de ani de când copii lor urcă scările, înoată și sunt bine la casa lor care nu v-au uitat și vă pomenesc în rugăciunile lor zilnice.
Publicat Miercuri, 30 august 2017
+Răspunde
Genitore @ Emile
+4
Nu va suparati, dar cei ce nu am cunoscut persoana acestui medic, stim cu totul altceva: ca a mutilat voit, copii. Ca aceia erau cu o afectiune ajunsi la acest medic, dar ca el ar fi abuzat si a extras bucati, a extirpat din zone ok parti... asta e dementa... are omul o problema, iti da increderea lui, dar vii tu si in loc sa rezolvi baiul, ii mai si tai nus ce cartilaje/ligamente, zone de prindere... nenorocind copilul...
Publicat Joi, 31 august 2017
+Răspunde
Alina @ Emile
0
Dar tu de unde stii ca asta e adevarul in legatura cu ce au facut colegii lui? Atata timp cat nu esti unul dintre ei, nu poti sa stii cu siguranta. Asa cum nu poti stii nici ca au scris acea scrisoare cu buna credinta. Instanta trebuia sa hotarasca asta. La fel cum trebuie sa hotarasca si daca acea fata a murit din cauza doctorului Burnei, sau nu. Sau daca cealalta fetita a ramas mutilata pe viata pentru ca a vrut el sa incerce ceva nou, sau nu. Pana una alta, daca exista cea mai mica posibilitate ca asta sa fie adevarat, clar nu ar mai trebui sa calce intr-o sala de operatie. Si mi-e scarba ca cineva l-ar putea lauda in halul asta, pana nu se dovedeste ca nu s-a jucat cu niste vieti omenesti. Pentru ca, tu iti dai seama ca vorbim de niste vieti omenesti nu?! De moartea unui om?! De suferinta pe viata a unui om?! De suferinta pe viata a unor parinti! Cum poti atunci sa-l sustii si sa-l lauzi in halul asta?!
Publicat Joi, 07 septembrie 2017
+Răspunde
Romeo
+9
Ma mir ca dr. Burnei nu intelege. Traim in epoca mediocritatii. Mediocrii nu vad cu ochi buni oamenii capabili si inteligenti. Sunt invidiosi si plini de ura fata de ei. E o situatie in care se afunda tot mai mult Romania. E principalul pericol pentru tara. Incapabilii hi hotii sunt la guvernare. Nu au nici cea mai mica indoiala ca desi nu au calificare in domeniul lor, ei pot conduce acele ministere. Poti fi profesor de sport si sa conduci finantele. Iar ei considera ca e normal daca i-a pus partidul. Vor sa legalizeze hotia. Treziti-va la realitate si vedeti unde e adevarata problema a Romaniei. Inversarea valorilor bulverseaza societatea.
Publicat Miercuri, 30 august 2017
+Răspunde
Charlie
-7
Cum poti sa-l compari cu un Pesamosca sarac lipit pamantului pe un individ devenit multimilionar prin vivisectie?
Publicat Miercuri, 30 august 2017
+Răspunde
Mardalle @ Charlie
+7
de fapt - tu cam ce vrei ?...ca un Medic ,Profesor Doctor în Medicină , o somitate în materie ,să locuiască într-o garsonieră și să mănânce parizer cu pâine înfășurate în ziar ,pe un colț de bancă în parc ? Asta vrei ? ...siktir...Dr. Pesamosca a trăit așa cum a trăit din voință proprie -nu că nu ar fi avut posibilitate financiară....gândești primitiv...îmi e scârbă ....și ca să fi „liniștit” nu l-am văzut pe Dl. Profesor Burnei decât la tv. și nici nu am cum să-l cunosc vreodată...
Publicat Miercuri, 30 august 2017
+Răspunde
Crocodilul @ Charlie
+3
Am inteles. Asa e in socialism. Fir-ar mama lui a dracului sa fie cu propaganda lui cu tot.
Publicat Miercuri, 30 august 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 3 ore şi 30 minute
Ioan Buduca

După ce au apărut ziarele, a fost posibilă manipularea în masă, prin propagandă ideologică. După ce au apărut televiziunile, propaganda prin ideologie s-a transformat în propagandă de tip publicitar.

Ioan BuducaPublicat acum 21 ore şi 45 minute