Medicul Streinu-Cercel, despre cazurile HIV/SIDA din România

Numărul pacienților cu HIV/SIDA în România a ajuns la 12.732, dintre care 524 sunt cazuri noi care au fost depistate în acest an, a declarat miercuri într-o conferință managerul Institutului „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel.

„Numărul pacienților HIV/SIDA în viață este 12.732, din cele 19.906 cazuri înregistrate în perioada 1985-2014, în aceeași perioadă fiind înregistrate 6.540 de decese”, a afirmat Adrian Streinu-Cercel, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, România are cel mai mare număr de supraviețuitori de lungă durată înregistrați în grupa de vârstă 19-29 de ani, peste 50 la sută dintre aceștia „aparținând cohortei cazurilor înregistrate în perioada 1987-1990”.

Streinu-Cercel a susținut că dintre cele 12.732 de persoane infectate cu HIV/SIDA care sunt în viață, 90 la sută reprezintă cei care au fost depistați ca purtători ai acestui virus la începutul anilor ’90, rata incidenței infecției cu HIV în rândul populației adulte menținându-se scăzută.

Managerul Institutului „Matei Balș” a precizat că dintre cele 524 de cazuri HIV/SIDA depistate în acest an, 294 sunt cazuri noi de infectare cu HIV notificate, iar alte 230 sunt cazuri noi de SIDA notificate în perioada ianuarie — 30 septembrie, fiind înregistrate și 146 de decese.

„11.160 de pacienți cu HIV/SIDA sunt în evidența activă, din care 304 sunt copii în vârstă de până la 14 ani. De asemenea, 8.846 sunt pacienți care iau tratament antiretroviral, 8.629 având vârste peste 14 ani”, a arătat Streinu-Cercel.

Potrivit datelor prezentate în conferință, la nivel mondial, 35,3 milioane de persoane trăiesc cu HIV/SIDA, în timp ce aproximativ 7.000 de persoane sunt infectate zilnic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Simona Stroe 349 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.