Melania Vergu, condamnată definitiv

Jurnalista Melania Vergu, fost consilier personal al ministrului Educației, Daniel Funeriu, a fost condamnată definitiv de instanța supremă la un an de închisoare cu suspendare, într-un dosar în care a fost trimisă în judecată de DNA pentru fraude cu fonduri europene.

În primă instanță, în noiembrie 2014, Melania Vergu a fost condamnată la 4 ani închisoare cu executare de Curtea de Apel București, însă Înalta Curte de Casație și Justiție i-a admis apelul și au scăzut pedeapsa la un an cu suspendare, cu un termen de încercare de 3 ani.

Totodată, aceasta va scoate și mai puțini bani din buzunar. Curtea de Apel București dispusese confiscarea a 6.492.653 lei de la Melania Vergu, iar instanța supremă a dispus acum ca suma confiscată să fie de 8.650 lei.

Decizia este definitivă.

Melania Vergu, fost consilier personal al ministrului Educației, administrator și asociat al SC Edu Tim Consultanță Europeană, a fost trimisă în judecată de DNA pentru fraudarea fondurilor POSDRU în decembrie 2012, .

DNA susținea că în 8 octombrie 2008, Melania Vergu, în calitate de administrator și asociat al unei firme, a formulat la Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU) o cerere de finanțare în vederea obținerii de fonduri europene și, cu această ocazie, a prezentat documente și declarații inexacte în care a consemnat date nereale referitoare la condițiile pe care le îndeplinea societatea sa în vederea accesării unor sume acordate prin programul POSDRU (ex. numărul de angajați, profitul și cifra de afaceri, experiența în domeniul formării profesionale etc.).

„Ca urmare, firma a devenit beneficiar de fonduri europene în vederea punerii în practică a proiectului intitulat ‘Practică să înveți, învață să practici’. În cadrul acestui proiect, în cererea de rambursare din data de 1 iulie 2010, inculpata Vergu a menționat date nereale referitoare la munca prestată în vederea obținerii de date referitoare la programele de pregătire practică pentru elevi și studenți. În realitate, aceste date au fost obținute de Melania Vergu, care, în calitatea sa de consilier personal al ministrului Învățământului, a formulat două adrese către unitățile de învățământ superior și inspectoratele școlare”, susțineau procurorii.

De asemenea, Melania Vergu, în calitate de reprezentant al societății, a mai formulat două cereri de rambursare în care a consemnat date nereale referitoare la cheltuielile efectuate în cadrul proiectului.

„În această modalitate, SC Edu Tim Consultanță Europeană a obținut pe nedrept suma de aproape 6,5 milioane lei, reprezentând fonduri europene și de la bugetul național. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a două imobile aparținând inculpatei Vergu”, afirmau anchetatorii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.