Membru CNA către Adrian Năstase: „Îmi este silă”

Membrul CNA Valentin Jucan i-a transmis o scrisoare deschisă fostului premier Adrian Năstase, după ce acesta a apreciat că instituția nu ar mai trebui finanțată din cauza atitudinii față de televiziuni. Jucan îi reproșează nemulțumitului de CNA Adrian Năstase situația în care s-a ajuns, îndemnându-l „să nu mai plângă”, ci „să rabde”.

„Sunt oarecum mulțumit că una dintre creațiile dumneavoastră, CNA-ul, gardianul politic al televiziunilor fidele partidului pe care l-ați condus, a ajuns atât de neputincios încât să vă deranjeze chiar și pe dumneavoastră. Nu contest, împreună cu fostul președinte CNA, Ralu Filip, aveți meritul de a fi pus bazele unei instituții moderne, care să asigure protecția moralității, decenței și respectarea interesului public. Ceea ce, ulterior, ați permis să se întâmple, prin majoritatea membrilor CNA proveniți din zona politică pe care ați stapânit-o, zona reprezentata majoritar în Consiliu chiar și în prezent, este apariția unei mașinarii care a împins presa spre degradare iar societatea spre scindare, în funcție de interesele de partid manifestate manipulator prin intermediul televiziunii. Îmi este silă, domnule Năstase, că abia acum reacționați public la decadența din audiovizual”, afirmă Jucan în scrisoarea sa.

Iată scrisoarea:

„Stimate domnule Năstase,

Sunt cel mai tânar membru al Consiliului Național al Audiovizualului. Aceasta remarca o exprim deoarece doresc sa știți ca nu doresc sa îmi urasc viitorul pe care îl am în aceasta țara. Am primit, cu o anumita satisfacție, scrisoarea deschisa pe care ați adresat-o forului pe care îl reprezint și eu. Va împartașesc întru totul nemulțumirea. Satisfacția, e drept, mânata de un sentiment caustic, o am deoarece cuvintele pe care le-ați exprimat reprezinta suma viciilor pe care le-ați lasat moștenire generației mele, o generație pe care, acum, marii barbați politici ai țarii o numesc „ratata”.

Sunt oarecum mulțumit ca una dintre creațiile dumneavoastra, CNA-ul, gardianul politic al televiziunilor fidele partidului pe care l-ați condus, a ajuns atât de neputincios încât sa va deranjeze chiar și pe dumneavoastra. Nu contest, împreuna cu fostul președinte CNA, Ralu Filip, aveți meritul de a fi pus bazele unei instituții moderne, care sa asigure protecția moralitații, decenței și respectarea interesului public. Ceea ce, ulterior, ați permis sa se întâmple, prin majoritatea membrilor CNA proveniți din zona politica pe care ați stapânit-o, zona reprezentata majoritar în Consiliu chiar și în prezent, este apariția unei mașinarii care a împins presa spre degradare iar societatea spre scindare, în funcție de interesele de partid manifestate manipulator prin intermediul televiziunii.

Îmi este sila, domnule Nastase, ca abia acum reacționați public la decadența din audiovizual. Probabil, acum nu va mai este de folos. Știu ca în ultima perioada anumite probleme v-au cam prins într-un program destul de încarcat, așa ca îmi permit sa va reamintesc cum, în perioada guvernarii dumneavoastra, în luna decembrie a anului 2003 Ino Ardelean, unul dintre gazetarii care s-au ocupat de PSD Timis, era batut în plina strada. Drept urmare, în Timisoara s-a organizat un miting de protest, ziaristii rupându-si simbolic pixurile. Organizatia „Reporteri fara frontiere” v-a solicitat, printr-un apel scris, sa va asigurați ca agresorii lui Ino Ardelean vor fi prinsi. Nu au fost reținuți nici pâna în ziua de azi. Un ministru al cabinetului dumneavoastra, Ioan Mircea Pascu, Ministrul apararii nationale, declara: „Viata ziaristilor e scurta, iar sanatatea este si pentru ei un bun prea de pret, care nu trebuie pus în pericol prin lansarea unor dezbateri cu înalt consum emotional, stresant”. Dan Matei Aghaton, un alt ilustru membru al guvernului pe care l-ați condus, declara: „Credeti ca, la nesfârsit, fiecare poate sa scrie ce vrea în tara asta?” Cu batai la Cluj, la sediul poliției din Petroșani, cu amenințari de tipul celor lansate de Mischie, care nu mai suporta sa fie criticat, cu greu, presa din România v-a supraviețuit, ajungând la momentul în care ați solicitat sa vina „sa va numere ouale”. Și au venit. Cei mai mulți au fost trimiși de Dan Voiculescu. Ma scuzați, profesorul Dan Voiculescu.

Tot ei sunt cei care, cu mândrie, ne-au adus țara în aproape toate rapoartele instituțiilor europene care monitorizeaza libertatea presei și a justiției. Atacurile la statul de drept, chiar și de dragul dumneavoastra, au fost împaunate exact cu limbajul trivial pe care îl reclamați. Aflați, domnule Nastase, ca acei bravi membri CNA pogorâți din zona Kiseleff, considera ca „nemernic”, „mercenara-i ma-ta”, „gaozarule”, „creatura împuțita”, „târâtura portocalie”, e.t.c., sunt simple opinii, cel mult scapari la nervi, evident din cauza altora.

Uneori accepta și acordarea de sancțiuni. Modice, e drept, sa nu deranjeze prea mult. Și cum nu este de ajuns, desfrâul verbal este completat și de zilnica activitate, devenita deja de tip patologic, atacul justiției, care baga în ședința, la fel de des, Consiliul Superior al Magistraturii.

Domnule Nastase, În câteva vorbe, cam așa arata partitura folosita de CNA și de o parte a presei, partitura disonanta, rupta de realitatea armoniei ceruta de normele Europei în care suntem departe de a ne fi integrat. Va rog, domnule Nastase, scutiți-ne de solicitarile dumneavoastra tardive. Eu, cel puțin, va consider direct responsabil de pulverizarea conștiinței colective a românilor, a moralitații în presa și de pierderea realitații, ca reper, a generației mele, împinsa de la spate numai pentru executarea mizeriilor politice sau pentru bunastarea mai-marilor partidului.

Eu, cel puțin, nu va voi ierta niciodata pentru modul în care ați știut sa fiți cel mai capabil Premier al României, cu o pregatire intelectuala rara, dar numai în folosul acoliților domniei voastre, nu și al meu, un simplu tânar care la vremea guvernarii dumneavoastra dorea sa paraseasca România. Așa ca nu va mai plângeți. Rabdați”.

Nemulțumirea lui Adrian Năstase

Fostul premier Adrian Năstase a trimis vineri o scrisoare deschisă conducerii Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), în care susține că finanțarea acestei instituții nu se mai justifică, pe motiv că, în prezent, membrii acesteia „par a se trezi doar în perioada campaniilor electorale, atunci când reprezentanții partidelor își număra reciproc minutele de publicitate politică”. Năstase, aflat în conflict deschis cu realizatorul B1 TV Radu Banciu, îi acuză pe membrii CNA că sunt complici la jignirile care i se aduc.

Scrisoarea lui Năstase către CNA:

„Stimati membri ai CNA, consider că finantarea, in continuare, a institutiei pe care o conduceti nu se mai justifică. S-ar face, de altfel, si o importantă economie la buget. Părerea mea…

Iată si motivele acestei afirmatii. Obiectivele CNA au fost stabilite prin Legea audiovizualului, adoptată in 2002, in vremea când eram prim-ministru. Retin, de atunci, că rolul principal al CNA era acela de a asigura libertatea de informare in conditiile apărării demnitătii umane. In momentul actual, membrii CNA par a se trezi doar in perioada campaniilor electorale, atunci când reprezentantii partidelor in Consiliu isi numără reciproc minutele de publicitate politică. In rest, liber la injurături, golănie, mitocănie, „vacante mari” si „fierbinti”, sanctionate „dur” cu atentionări si amenzi simbolice. Poate că asa intelegeti dvs. libertatea de exprimare – prin utilizarea, pe post, a unor sintagme „populare”, directe, fruste, neaose, cu injurături „autentice” – pe care să le inteleagă si copiii -, cu adresări simpatice si amicale „Bă, „Mă”, „Băi, nebunule”. Probabil că, in acest fel, contribuiti si la „protejarea culturii si a limbii române”, obiectiv stabilit pentru CNA. Nu stiu dacă ati avut curiozitatea să urmăriti diverse programe la televiziuni din alte tări. Nicăieri nu se intâmplă asa ceva. Pervertirea limbajului, in ultimii ani, este efectul, in primul rând, al lipsei dvs. de actiune.

Stiu că ati incercat, anul trecut, să găsiti o solutie. Ati făcut eforturi pentru a intelege, de exemplu, ce inseamnă genul „pamflet” si dacă este el prevăzut in listele de programe. Rezultatele se văd, insa, in continuare. E adevărat, aceste „programe” nu pot fi urmărite de copiii sub 12 ani decât alături de părinti – pentru că, probabil, in prezenta lor, copiii ar retine mai greu injurăturile respective. In schimb, după 12 ani, libertate, tată…Că e Revolutie si trebuie să-si ia si ei portia de libertate.

Aceasta nu e o sesizare pentru că, in acest caz, ar trebui să-mi inchipui că banii dati pentru echipamentele de monitorizare a emisiunilor au fost folositi in alte scopuri. Bănuiesc că intre reglările de conturi pe care le practicati, si când nu participati la sedintele care nu se tin (din lipsă de cvorum, anuntat din timp), urmăriti, alături de copiii dumneavoastră, de sub sau peste 12 ani, diverse emisiuni din „genul pamflet” (gen despre care dvs spuneti că nu există). De exemplu, „Lumea lui Banciu”. De exemplu, emisiunea din 21 iunie 2015. Dacă nu o aveti stocată, o puteti găsi pe site-ul televiziunii familiei Păunescu sau pe YouTube. Eu imi permit să vă sintetizez câteva dintre apelativele folosite intr-un segment de 10 minute din această „lume” la care, in opinia mea, sunteti complici: „vită incăltată”, „bou absolut al politicii românesti”, „păpucar”, „mamelar”, „zdreantă umană”, „dobitoc”, „vita de Năstase”, „boul de Năstase”, cu indemnul optimist – „oale si ulcele, asta asteptăm de la tine”.

In ceea ce mă priveste, acest limbaj nu mă mai afectează. De patru ani, il suport si eu si familia mea. Dar acest limbaj este folosit pe un post public. De patru ani. In fiecare seară. In legătură cu numeroase persoane publice. Cu efectele inerente. Este vorba cumva de „exprimarea pluralistă de idei si de opinii”, stabilită, ca obiectiv, de legea audiovizualului? Eu nu cred.

Stiu că mesajul meu este inutil. Singurul demers cu efecte concrete ar putea să vină doar din parte reprezentantilor unor ambasade străine. Ceea ce nu este cazul. Iar Raportul Departamentului de Stat are alte obiective.

Asa incât vă doresc, in continuare, somn usor!”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.