Membrul PSD care i-a cerut demisia lui Ponta se gândeşte să candideze la şefia partidului

Andrei Alexandru, membru PSD, cel care i-a cerut demisia lui Victor Ponta recent printr-o scrisoare, vrea să-şi depună candidatura la şefia partidului. Acesta ne-a trimis un comunicat la redacţie, pe care îl redăm integral.

„Cu o săptămână în urmă, în calitate de membru PSD, am dat publicității o ”Scrisoare deschisă” adresată lui Victor Ponta, în care îi solicitam să renunțe la funcția de prim ministru al Guvernului și să nu mai candideze la un nou mandat de președinte al partidului. În spațiul virtual al ziarelor și agențiilor de presă, inițiativa mea s-a bucurat de un mare număr de cititori și de un procentaj neașteptat de mare de comentarii favorabile. În acest răstimp, am sperat să se înscrie în cursă măcar un contracandidat la alegerea viitorului președinte al PSD, un membru PSD care să se bucure de prestigiu și notorietate. Altfel, solicitarea adresată de mine și împărtășită de mulți alții nu s-ar putea realiza nici măcar teoretic. Pornind de la premiza că există în PSD destui oameni de valoare, sunt trei explicații pentru lipsa unui contracandidat: 1. Teama de represalii față de cel care s-ar înscrie în această competiție sau 2. Încrederea și acordul față de acțiunea politică a actualului președinte al PSD sau 3. Oportunismul.
> Mai sunt doar câteva zile până la Congresul PSD și nu s-a prezentat încă vreun contracandidat. În această situație, am decis ca în cursul acestei săptămâni, dacă nu se înscrie nimeni, să-mi depun cererea de candidatură la Secretariatul General al PSD pentru funcția de președinte al partidului. În drept, îmi voi întemeia cererea pe Statutul PSD, art. 185, al. 4, teza a 5-a.
> Motivele acestei decizii
> 1. Pentru sănătatea democrației într-un partid, e bine să existe măcar doi candidați pentru fiecare funcție.
> 2. Ca urmare a acțiuniilor sale politice, subsemnatul Andrei Alexandru, membru PSD, nu mai am încredere în actualul președinte, Victor Ponta, și nimeni din PSD nu și-a manifestat intenția de a-l contracandida până la această dată.
> 3. În ciuda diferențelor doctrinare între PSD și PNL, USL a fost creată în esență pentru neutralizarea politică a președintelui României, Traian Băsescu, în mod legal și constituțional și pentru ”dreptate până la capăt”. Victoria în alegeri a USL se datorează într-o proporție covârșitoare acestor promisiuni. Prin acțiunea sa politică, Victor Ponta a abandonat aceste obiective, înșelând
așteptările cetățenilor. Nici în plan economic nu se pot constata progrese sau perspective încurajatoare. Oamenii se tem din ce în ce mai mult de pierderea locurilor de muncă și de sărăcie. Dacă la Congres delegații îi vor acorda un vot majoritar lui Victor Ponta, înseamnă că PSD aprobă acțiunea sa politică. Un asemenea vot s-ar constitui într-o clarificare a relației cu PNL, practic o
renunțare la temelia pe care s-a construit USL.
> În lipsa unui contracandidat la președinția partidului, delegații n-ar avea de ales, fapt care ar prelungi confuzia privind adevărata direcție politică a PSD.
> 4. Votul de la Congres pentru funcția de președinte, în condițiile existenței unei competiții, este cel mai bun prilej pentru membrii PSD și pentru opinia publică să afle dacă doar Victor Ponta a ales calea colaborării cu Traian Băsescu și abandonarea promisiunilor electorale sau o majoritate a delegaților a validat politica sa. În cazul unui vot favorabil lui Victor Ponta, noi, cei din PSD, ne-am afla într-o situație mai mult decât jenantă: majoritatea românilor se dezice de
Traian Băsescu, propriul său partid, PDL, l-a abandonat și, paradoxal, chiar absurd, adversarul politic, PSD, îl readuce la viață”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.