„Memoria Holocaustului în spaţiul public român şi francez”

Cu o participare prestigioasă, română şi franceză, Ambasada României în Republica franceză găzduieşte miercuri, 25 mai, o conferinţă care se doreşte a fi un prilej de reflecţie şi împărtăşire a discursului public despre Holocaust în România şi în Franţa.

Conferinţa este organizată de Institutul Cultural Român de la Paris şi de către Ambasada României la Paris în timpul preşedinţiei române a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Memoria Holocaustului în spaţiul public român şi francez este o temă generoasă care va fi declinată de istoricul Annette Wieviorka, care va vorbi despre construcţia memoriei Holocaustului în spaţiul public francez, de Alexandru Florian, directorul Institutului “Elie Wiesel”, care va aborda subiectul competiţiei memoriilor despre Holocaust în spaţiul public românesc, şi profesorul Zoltan Tibori Szabó, care va exemplifica prezenţa vizuală a Holocaustului în spaţiul public transilvan de la al Doilea Război Mondial până azi. Dezbaterea va fi moderată de istoricul Adrian Cioroianu, delegatul permanent al României pe lângă UNESCO.

Marele Rabin al Franţei a participat la vernisajul Expoziţiei Pogromul de la Iaşi

Publicul parizian va avea şansa să asiste la mărturiile a doi supravieţuitori: domnul Liviu Beris, supravieţuitor al deportării evreilor în Transnistria, şi domnul Samy Briss, supravieţuitor al Pogromului de la Iaşi.

Memoria Holocaustului este astăzi prezentată ca o lecţie universală, împărtăşită de comunitatea internaţională, un punct de reper pentru a construi secolul XXI pe valori civice şi morale comune.

Fiind o memorie omniprezentă în societăţile contemporane, memoria Holocaustului este învestită cu o funcţie eminamente educativă, susţinută şi promovată de publicarea de lucrări, mărturii, producţii audiovizuale, comemorări, expoziţii, muzee şi monumente memoriale.

Tot sub semnul preşedinţiei române a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), ICR Paris a găzduit în perioada 5-22 mai Expoziţia fotografică Pogromul de la Iaşi, expoziţie organizată de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” şi de Ministerul Afacerilor Externe, cu sprijinul Muzeului Memorial al Holocaustului de la Washington şi prezentată de Ambasada României în Franţa şi Institutul Cultural Român de la Paris.

Radu Gabrea discutând cu publicul după proiecţia filmului Călătoria lui Gruber

De asemenea, în 19 mai, a avut loc în sala bizantină a Ambasadei României la Paris proiecţia filmului Călătoria lui Gruber, în prezenţa regizorului Radu Gabrea, eveniment organizat în cadrul promovării expoziţiei de fotografie Pogromul de la Iaşi. După proiecţia filmului, regizorul Radu Gabrea a răspuns întrebărilor publicului, oferind detalii despre felul în care s-a născut scenariul acestui film, condiţiile de filmare… Publicul a exprimat aprecieri pentru felul în care masacrul de laIaşi este sugerat în film, fără a fi prezente imagini concrete ale pogromului. Valoarea educativă a filmului a fost apreciată atât de publicul român, cât şi de cel francez, exprimându-se sugestia ca acest film să fie proiectat în şcoli, ca instrument educativ.

Annette Wieviorka este istoric francez, specialistă în Holocaust şi istoria evreilor în secolul XX, directoare a Centrului naţional de cercetare ştiinţifică (CNRS). Este de asemenea autoare a numeroase publicaţii şi a serialului documentar 14 mărturii de la Auschwitz.

Afişul de la ICR pentru filmul Călătoria lui Gruber

Adrian Cioroianu este istoric, jurnalist şi om politic român. Fost ministru al Afacerilor Externe al României, Adrian Cioroianu este azi ambasador, Delegat permanent al României pe lângă UNESCO.

Alexandru Florian, profesor de ştiinţe politice şi specialist al tranziţiei politice în ţările Europei de Est, este directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel”. Alexandru Florian este autorul a numeroase lucrări despre Holocaustul în România.

Zoltan Tibori Szabó este istoric şi specialist al Holocaustului din Transilvania, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Zoltan Tibori Szabó est autor al unor numeroase publicaţii despre istoria Transilvaniei după cel de-al Doilea Război Mondial.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.