„Memorialul Durerii”: O istorie care nu se învaţă la şcoală

Nu îmbogăţirea de azi, ci din anii ’50, ’60, când averile răpite ale deţinuţilor politici (case cu tot ceea ce era în ele) au trecut în mâna Securităţii şi a nomenclaturii comuniste. E vorba de bijuterii, tablouri, colecţii, obiecte de artă, biblioteci, mobilier şi alte obiecte casnice.

Listele din dosarele “Patrimoniu” şi “Îmbogăţirea” ale CNSAS conţin documente tulburătoare:

Iată doar câteva exemple.

Al. Drăghici, prin şeful de cabinet, colonelul de securitate Marin Constantin, a luat pe baza unui bon, din averea arestaţilor politic, tablouri de Tonitza, Luchian, Ghiaţă, Aman, mobilă, bijuterii, truse de stilouri, dar şi scrumiere de argint, suluri de mătase naturală, rochii, poşete, ciorapi, batiste… Nicio ruşine nu i-a reţinut lăcomia.

353 de poziţii (bunuri) din averea lui Max Auschnitt au fost preluate şi însuşite de dr. Petru Groza.

Toţi miniştrii MAI din anii ’50, ’60, de la Avram Bunaciu la Vasile Negrea, Ion Şerb şi Alexandru Nicolschi, s-au mutat în casele “absenteiştilor” (cei plecaţi din ţară) şi ale condamnaţilor politic, însuşindu-şi toate bunurile foştilor proprietari.

ARLUS-ul a fost înzestrat cu 12 picturi valoroase în ulei şi icoane de argint suflate cu aur; 30 de bunuri preţioase confiscate din Castelul “Mogoşoaia”, ce i-au aparţinut Marthei Bibescu, au fost donate Casei de oaspeţi Româno-Sovietică.

Toate palatele regale au fost devalizate şi cu valorile din ele au fost mobilate 40 de case ale consilierilor sovietici.

“Memorialul Durerii” şi cotidianul.ro vor publica aceste liste integrale de confiscări şi persoanele sau instituţiile care le-au primit.

Aveţi motive să ne urmăriţi, ediţie cu ediţie. Începând cu 25 aprilie, căutaţi-vă bunurile furate pe listele “Îmbogăţirii”, TVR 2, ora 16.00, şi pe cotidianul.ro.

O nouă serie realizată de Lucia Hossu Longin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.