Memoriile lui George Tomaziu, lansate la Londra

Institutul Cultural Român din Londra lansează astăzi volumul The Witness, recent publicata traducere în limba engleză a Jurnalului unui figurant, semnat de George Tomaziu, personaj fascinant al exilului românesc, nepot al lui George Enescu, pictor de talent şi figură eroică a rezistenţei antinaziste şi, după război, antisovietice.

Lansarea va avea loc, la sediul din 1 Belgrave Square, în prezenţa traducătoarei, Lady Jane Reid, a scriitorului Alan Judd şi a fiului lui George Tomaziu, Georges Tomazi.

Jurnalul unui figurant, scris în limba franceză la Paris, între anii 1976 şi 1989, şi publicat în limba română la Editura Univers (1995), în traducerea Marianei şi a lui Gabriel Mardare, este o mărturie încărcată de tâlc despre o perioadă istorică complicată, plină de momente tragice şi alegeri dificile, dar şi un excurs personal, ce sondează adâncurile intime ale unui artist veritabil. O parte impresionantă a jurnalului este dedicată celor 13 ani de detenţie politică, începând cu arestarea şi anchetarea sa şi continuând cu anii de umilinţe şi privaţiuni în penitenciarele Aiud şi Jilava.

George Tomaziu (4 aprilie 1915, Dorohoi – 3 decembrie 1990, Paris) a fost pictor, grafician, memorialist şi poet, absolvent al Academiei de Arte Frumoase din Bucureşti la clasa maestrului Francisc Şirato. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a lucrat, ca locotenent, pentru Serviciile Secrete Britanice, transmiţând informaţii despre trupele germane de pe frontul de est şi din România. În anii războiului, a format şi a condus un grup clandestin de luptători antinazişti, din care făcea parte şi criticul Alexandru Balaci.

În luna iunie 1944 a fost arestat şi dus la Odobeşti, bătut şi anchetat pentru a devoala reţeaua de spionaj din care făcea parte. În anul 1950, George Tomaziu a fost din nou arestat sub acuzaţia de spionaj în favoarea Marii Britanii şi a fost condamnat de către Tribunalul Militar din Bucureşti la 15 ani de muncă silnică. Aşa cum a rămas consemnat în memoriile sale, a fost susţinut în timpul procesului de către Geo Bogza, mentorul său. A fost eliberat în 1963. În anul 1969, după ani de şicane şi interdicţii, Tomaziu a părăsit România şi s-a mutat mai întâi la Londra, apoi la Paris.

De-a lungul timpului, a expus la Köln, Paris şi Londra. A fost inclus de către Zahu Pană în antologia Poezii din închisori, care a apărut în anul 1982.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.