Merele discordiei din coșul PSD

Premierul Tudose a anunțat, luni seara, că are în vedere o remaniere a Guvernului, prin care să îndepărteze acele figuri care deteriorează imaginea executivului. Prim-ministrul a refuzat să îi nominalizeze pe cei avuți în vedere, dar a specificat motivele din spatele deciziei: problemele cu justiția, în cazul a trei dintre ei și ineficiența, în cazul altor doi.

„Săptămâna aceasta voi lua niște decizii dure sau necesare. Sunt cel puțin doi miniștri pe care am sa îi rog să părăsească Guvernul. Voi lua decizia săptămâna aceasta”, a declarat Mihai Tudose, în cadrul unei emisiuni televizate. „Sunt cel puțin încă doi miniștri pe care am să-i rog să părăsească Guvernul”, a mai afirmat premierul.

Afirmațiile lui Tudose au făcut valuri în cadrul PSD și al coaliției de guvernare. Președintele PSD Liviu Dragnea și-a reiterat autoritatea asupra deciziilor luate vizavi de membrii guvernului, avertizând că orice schimbare la nivelul executivului trebuie făcută cu acordul partidului care l-a nominalizat. Dragnea a fost contrazis chiar de numărul doi în PSD, Ilie Bădălău, care a părut înclinat mai degrabă înspre a-l susține pe Premierul Tudose: „Unde premierul consideră că miniştrii nu se mişcă bine, normal că vine cu solicitări de împrospărtare. E atributul dânsului. Va exista o remaniere.”, a afirmat acesta.

Cei cinci miniștri luați în vizor ar fi, conform surselor din PSD, Sevil Shhaideh, ministru al Dezvoltării, Rovana Plumb, ministrul pentru Fonduri Europene, Viorel Ilie, ministru pentru Relația cu Parlamentul, dar și Liviu Pop, ministru al Educației și Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor. Au mai fost speculate, de asemenea, numele lui Ilan Laufer, ministrul pentru Mediu de Afaceri și cel al lui Florian Bodog, ministrul Sănătății.

Miniștrii cu probleme de integritate

Ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, este primul dintre membrii cabinetului al cărui nume a apărut asociat unei anchete juridice. DNA a cerut Senatului, la sfârșitul lunii august, încuviinţarea începerii urmăririi penale în cazul acestuia, pentru instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

DNA a susținut că Viorel Ilie ar fi determinat-o pe directoarea sa de cabinet să le ceara celor doi membri ai unei comisii de concurs de angajare în minister subiectele și baremele la concurs. DNA arată că cei doi membri ai comisiei i-ar fi dat subiectele și baremele sefei de cabinet, deși știau că acestea erau secrete. În aceeași zi, șefa de cabinet a lui Viorel Ilie le-ar fi dat unor candidați agreați subiectele și rezolvările.

Membrii coaliției PSD-ALDE din cadrul Senatului au făcut scut în spatele ministrului Ilie, votând împotriva cererii DNA de începere a urmăririi penale.

Sevil Shhaideh și Rovana Plumb sunt celelalte două nume din Guvern, care sunt implicate în anchete penale. Cele două sunt urmărite penal, într-un dosar DNA, pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la abuz în serviciu. Sevil Shhaideh este considerată ca fiind cel mai loial om al lui Liviu Dragnea, fiind, de asemenea, prima nominalizare pentru postul de prim-ministru, după câștigarea alegerilor parlamentare, în 2016.

Dosarul DNA vizează trecerea ilegală a unei părți din Insula Belina și a Brațului Pavel în administrarea Consilului Județean Teleorman, care, ulterior, le-a închiriat societății Tel Drum. La momentul semnării Hotărârii de Guvern privind transferul, Sevil Shhaideh era secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării și a semnat nota de fundamentare prin care lacul Belina a ajuns în proprietatea CJ Teleorman. În același timp, Rovana Plumb era Ministru al Mediului și este acuzată de DNA că ar fi favorizat fapta săvârşită în 2013 de Sevil Shhaideh.

Liderii coaliției s-au solidarizat cu cele două și au anunțat că le vor acorda „sprijin total”.

Liviu Pop – campionul gafelor

Una dintre cele mai mari restanțe ale Guvernului Tudose este reprezentată de criza manualelor școlare. Liviu Pop este considerat principalul responsabil atât pentru deciziile luate – precum introducerea manualului de sport, sau a compendiului pentru elevii de clasa a V-a, cât mai ales pentru marile erori de comunicare – presărate cu grave erori de logică sau exprimare.

Ministrul Cuc – încredere 0

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a fost în centrul criticilor prim-ministrului Tudose de mai multe ori. Premierul i-a reproșat direct, în cadrul unei ședințe de Guvern, ineficiența în administrarea companiilor din subordinea ministerului.

Ministrului Răzvan Cuc i-au mai fost aduse critici vizavi de evoluția lucrărilor pe anumite tronsoane de autostrăzi. Tudose i-a mai reproșat și ritmul lent al exproprierilor pentru autostrada București-Ploiești.

Una peste alta, Cuc este considerat ineficient pe fiecare palier de activitate al ministerului pe care îl conduce.

Partidul Social-Democrat a anunțat o ședință de Consiliu Executiv pentru joi, în care ar urma să se tranșeze situația. Dragnea și Tudose au avut o discuție premergătoare marți, la capătul căreia au susținut câte o scurtă declarație. Prim-ministrul a re-confirmat decizia remanierii, în timp ce Liviu Dragnea s-a rezumat la a afirma că i-au fost prezentate câteva măsuri care trebuie luate pentru îmbunătățirea activității guvernamentale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriel Zamfir 22 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.