Merkel critică noile sancțiuni americane împotriva… Rusiei

Cancelarul german Angela Merkel a criticat vineri noile sancțiuni americane împotriva Rusiei votate joi de Senatul american, șefa guvernului de la Berlin invocând faptul că acestea vor dăuna afacerilor, relatează agențiile DPA și Reuters, citate de Agerpres.

Sancțiunile votate de Senatul de la Washington vizează unele proiecte energetice rusești, inclusiv controversatul gazoduct Nord Stream 2, care va lega Rusia de Germania pe sub Marea Baltică.

Purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin, Steffen Seibert, a declarat vineri că Angela Merkel împărtășește temerile exprimate anterior într-o declarație comună de ministrul ei de externe, Sigmar Gabriel, împreună cu omologul austriac al acestuia, Christian Kern, care au protestat împotriva noilor sancțiuni americane, ei subliniind că „aprovizionarea cu energie a Europei este o problemă a Europei, nu a SUA”.

Este „straniu” ca sancțiunile menite să pedepsească Rusia pentru imixtiunea în alegerile americane să penalizeze și companiile europene, a indicat Seibert. „Acest lucru nu trebuie să se întâmple (…) În general, noi respingem sancțiunile care au efecte extrateritoriale, adică acelea care au impact asupra unor state terțe”, a completat el.

Și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a menționat în declarația sa prin care a protestat împotriva acestor sancțiuni că ele pot afecta și alte state.

Proiectul gazoductului Nord Stream 2, care divizează europenii, are ca obiectiv dublarea până la finalul lui 2019 a capacităților gazoductului Nord Stream 1 și furnizarea unei cantități sporite de gaz rusesc direct în Germania, via Marea Baltică, ocolind așadar Ucraina.

Apărat de guvernul de la Berlin, Nord Stream 2 este criticat dur de mai multe țări din estul Europei, în frunte cu Polonia, care susțin că prin acest proiect se va spori dependența energetică a Uniunii Europene față de Rusia, într-un context de tensiuni geopolitice între UE și Moscova după începerea conflictului din estul Ucrainei, în 2014.

Senatul de la Washington a votat joi cu o largă majoritate noi sancțiuni împotriva Rusiei și Iranului, în cazul Rusiei măsurile vizând sectorul energetic, iar în cel al Iranului acele activități legate de construcția rachetelor balistice. Pentru ca aceste măsuri să intre vigoare mai este nevoie de votul favorabil al Camerei Reprezentanților și de semnătura președintelui Donald Trump.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.